11319 - Blokfluitensemble weekend
Soort cursus
Bestemd voor
blokfluitisten, die sopraan-, alt-, tenor- en basblokfluit kunnen spelen. Stemming a=440 Hz. Er zullen lage blokfluiten ter beschikking staan... meer informatie
Niveau ♪♪♪ t/m ♪♪♪♪
Data 08 oktober 2011 t/m 09 oktober 2011
Tijd (-en) aanvang zaterdag 10.00 uur, einde zondag 17.00 uur
Locatie De Glind, De Glind
Docent(-en) Sascha Mommertz, Suzanne van der Helm
Prijs Derden: € 225,00 / Leden: € 195,00
Max. aantal deelnemers40
Uiterste inschrijfdatum23 september 2011   De inschrijving voor deze cursus is gesloten.

In dit weekend grasduinen we met zoveel mogelijk enthousiaste blokfluitisten in de 17de eeuwse Duitse consortmuziek. Laat je verrassen door de kleurenrijkdom van onder andere de Suite XVII in A uit ‘Banchetto musicale’ van Johann Hermann Schein, enkele liederen uit ‘Lustgarten’ van Hans Leo Hassler en ‘Variationen über ein lothringisches Liebeslied’ van Walter Rein. Daarnaast komt ook modern Duits repertoire op de lessenaar.

Samenspelen begint met naar elkaar luisteren, met als doel verder te komen dan het spelen van de juiste noten. Sascha Mommertz en Suzanne van der Helm larderen het gekozen repertoire met smakelijke en toch relevante achtergrondinformatie. Intonatie, toon overnemen, timing, imiteren, beantwoorden of juist uitdagen: dit zijn enkele van de te behandelen aspecten die bijdragen aan de verrijking van het samenspel en de verdieping van ieders individuele spel.

Reacties van cursisten
Deelnemers over de docenten in 2009: "Heel prettig, met van Suzanne heel zinnige aanwijzingen om tot toonverbetering te komen". "Benutten de tijd heel adequaat, slaagden erin om er een muzikale uitvoering van te maken. Ontspannend. Alle lof!" "Zeer deskundig en aanspreekbaar en daarnaast ook uiterst opgewekt".
Royal1 flauti dolci
foto bladzijde 24 bij blokfluitcursus flutes
Sascha Mommertz

Sascha Mommertz is geboren in Aken en woont sinds 1985 in Nederland, waar hij blokfluit studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Jeanette van Wingerden en Marion Verbruggen. Hij vervolgde zijn studie aan het Utrechts Conservatorium bij Heiko ter Schegget, waar hij het diploma Uitvoerend Musicus behaalde. Daarnaast volgde hij lessen bij Marijke Miessen, Matthias Weilenmann, Jérôme Minis en dr. Rebecca Stewart en hij studeerde traverso bij Ricardo Kanji. Ook verdiepte hij zich in musicologie. Lessen blokfluitbouw volgde hij bij Jacqueline Sorel. Hij is actief als solist, kamermusicus en orkestmusicus in ensembles en orkesten als Black Intention, Collegium ad Mosam, Florilegium Musicum, Helios Ensemble, Il Concerto Barocco en het Orkest van de Domcantorij Utrecht. Hij concerteert in binnen- en buitenland en maakte verschillende radio-, tv- en cd-opnames. Hij geeft blokfluitles aan het Utrechts Centrum voor de Kunsten, geeft lezingen en masterclasses en coacht ensembles. Vanaf 2012 is Sascha werkzaam als hoofdvakdocent blokfluit aan het Fontys Conservatorium in Tilburg. Voor meer informatie: Trio da Fusignano.

Suzanne van der Helm
Suzanne van der Helm studeerde blokfluit en vocale oude
muziek. Zij treedt in binnen- en buitenland op met Camerata
Aachen. Aan de muziekschool in Herzogenrath is zij verbonden
als blokfluitdocent. Daarnaast voert zij in Sittard een privélespraktijk,
waarin het accent ligt op oude muziek, als het even
kan uit de oorspronkelijke notaties.