13334 - Saxofoonkwartetten met het Aurelia Saxophone Quartet   GEANNULEERD
Soort cursus Gevorderden
Bestemd voor saxofonisten
Niveau ♪♪♪ t/m ♪♪♪♪♪
Data 06 april 2013 t/m 07 april 2013
Tijd (-en) aanvang zaterdag 10.00 uur, einde zondag 17.00 uur
Locatie De Glind, De Glind
Docent(-en) Willem van Merwijk, Johan van der Linden, Arno Bornkamp, Niels Bijl
Prijs Derden: € 275,00 / Leden: € 245,00
Max. aantal deelnemers40
Uiterste inschrijfdatum01 maart 2013   

Jij kunt een graantje meepikken van de ervaring en het succes van deze vier toppers van het Aurelia Saxophone Quartet. Ze spelen al dertig jaar samen en delen hun ervaring en kennis graag! Speel je in een saxofoonkwartet en snakken jullie naar feedback? Of speel je al jaren alleen op je zolderkamer? Aarzel niet en geef je op! Bureau Huismuziek brengt losse spelers samen. Op zaterdagmiddag spelen alle deelnemers samen in een groot orkest en op zondag is een eindpresentatie. Ieder kwartet neemt z'n eigen muziek mee.

Het is de bedoeling dat losse spelers voorafgaand aan de cursus bijeenkomen om te kijken of het klikt qua niveau. Pas dan kunnen zij zich definitief inschrijven voor deze cursus.

Extra: Op zaterdagavond een concert door het Aurelia Saxophone Quartet voor de deelnemers, eventueel gevolgd door vrij musiceren.

Goed nieuws: saxofonisten onder 30 jaar krijgen 50% KORTING op dit cursusweekend! De prijs voor cursusleden is dan € 125 en niet-leden betalen € 140 (inclusief overnachting en maaltijden)... meer informatie

images 661
Willem van Merwijk

Willem van Merwijk studeerde klassiek saxofoon aan het Utrechts Conservatorium bij Ed Bogaard, André Hemmers en Iwan Roth en behaalde daar zijn diploma's Docerend en Uitvoerend Musicus en de aantekening Lichte Muziek. Hij is baritonsaxofonist en mede-oprichter van het Aurelia Saxofoon Kwartet (sinds 1982). Hij maakt deel uit van het Nederlands Blazers Ensemble (vn. alt en bariton).
Hij remplaceert in het Koninklijk Concertgebouw Orkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, de Nederlandse radio-orkesten e.a. In het mede door hem opgerichte Blazers Ensemble van Bosnië en Herzegovina, de Winds of Change speelt hij sopraansax. Hij speelt op de volgende instrumenten:sopraansax: Selmer Serie III (mondstuk Selmer F) (sinds 2006); altsax: Buffet Crampon S2 (prototype) (mondstuk Selmer D) (sinds 1982); baritonsax: Selmer Superaction serie I (mondstuk Vandoren BL3) (sinds 1988). Kijk hier voor meer informatie.

Johan van der Linden

Johan van der Linden studeerde in 1983 af voor Uitvoerend Musicus Saxofoon bij Ed Boogaard aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en volgde masterclasses bij o.a. Iwan Roth, Daniel Defayet, Frederik Hemke, Francois Daneels. In 1982 richtte hij samen met zijn collegae, André Arends, Arno Bornkamp en Willem van Merwijk het Aurelia Saxofoonkwartet op. Dit Saxofoonkwartet is uitgegroeid tot één van de toonaangevende kamermuziekensembles in de wereld. Het Aurelia heeft 9 Cd's op zijn naam staan en vele buitenlandse tournees naar o.a. Ierland, Duitsland, Canada, Indonesië, Amerika en Japan. Van 1982 t/m 1990 was Johan van der Linden aangesteld als saxofonist van de Koninklijke Militaire Kapel in Den Haag. Naast zijn werk als hoofdvakdocent saxofoon aan de Conservatoria van Enschede en Utrecht is Jeroen van der Linden werkzaam als freelance saxofonist bij: het Nederlands Blazers Ensemble, Koninklijk Concertgebouw Orkest, Rotterdams Philharmonisch Orkest, Residentie Orkest, Radio Philharmonisch Orkest.
Naast de drukke speel- en lespraktijk houdt hij zich ook bezig met het ontwikkelen van nieuw repertoire. Zowel voor zijn eigen Aureliakwartet als ook voor de beginnende saxofonist. Johan speelt exclusief op selmer saxofoons Rico Reeds en Paraschos houten halzen. Kijk op de website van het Aurelia of Johan's eigen site voor meer informatie.

Arno Bornkamp

Arno Bornkamp studeerde aan het Sweeelinck Conservatorium te Amsterdam bij Ed Bogaard en studeerde in 1986 af met de hoogst mogelijke onderscheiding. Van de vele prijzen die hij behaalde zijn de Zilveren Vriendenkrans van het Concertgebouw en de Nederlandse Muziekprijs het meest vermeldenswaard. Die stelden hem in staat naar het buitenland te gaan: zo studeerde hij in Frankrijk bij Daniel Deffayet en Jean-Marie Londeix, in Japan bij Ryo Noda en stak hij zijn licht op bij Luciano Berio en Karlheinz Stockhausen. Sinds zijn solodebuut in 1982 te Rome met het Concertino da Camera van Jaques Ibert speelde hij meer dan 200 concerten met orkesten over de hele wereld, waarmee hij de belangrijkste werken uit het saxofoonrepertoire uitvoerde, alsmede nieuwe (aan hem opgedragen) saxofoonconcerten, zoals het 'Tallahatchie Concerto' van JacobTV. Ook de kamermuziek is een grote liefde van Arno Bornkamp. Hij heeft een vast duo met pianist Ivo Janssen en maakt deel uit van het Aurelia Saxofoonkwartet (één van 's werelds gerenommeerdste saxofoonkwartetten), dat in 2008 zijn 25-jarig jubileum vierde. Arno Bornkamps activiteiten (concerten, festivals, masterclasses ) brachten hem in vele landen van Europa, de U.S.A. Japan en Zuid-Amerika. Het voorlopige hoogtepunt van zijn carrière vond echter dichter bij huis plaats: in de zomer van 1996 speelde hij met Ivo Janssen t.g.v. het Prinsengracht Concert te Amsterdam voor een publiek van meer dan 15.000 mensen. De vele cd’s die hij sinds 1990 heeft gemaakt op verschillende labels, hebben nationaal en internationaal veel lof geoogst. Zijn laatste project is een drieluik van CD's: The Classical Saxophone form an Historical Perpective'. Op stapel staat het uitbrengen van een CD, die in het geheel gewijd is aan het werk van de Nederlandse componist JacobTV. Arno Bornkamp is een gerenommeerd docent en leidt een saxofoonklas aan het Conservatorium van Amsterdam. In de zomer leidt hij de 'International Masterclass of Classical Saxophone' in Laubach (Duitsland) geeft hij les aan de Université Européenne dEté pour Saxophone in Gap (Frankrijk). Kijk hier voor meer informatie.

Niels Bijl

Niels Bijl begon zijn saxofoonstudie op 11-jarige leeftijd bij Willy van Diepen. Hij vervolgde zijn opleiding bij Arno Bornkamp en Johan van der Linden aan het conservatorium te Enschede.
Hij is ruim 15 jaar zeer actief in de kamermuziek, in saxofoonkwartetten en in unieke ensembles als De Vier Baritons. Zijn debuut als solist maakte hij in juli 1999 met een uitvoering van de Ballade voor tenorsaxofoon van Frank Martin in het Muziekcentrum van Enschede. Sinds mei 2000 maakt hij deel uit van het Aurelia Saxofoon Kwartet. Tevens werkt Niels Bijl regelmatig mee aan projecten van internationaal vermaarde orkesten als het Koninklijk Concertgebouworkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en Anima Eterna, en werd hij onlangs uitgenodigd mee te werken aan de 2007-tournee van Sir Georg Solti's / Valery Gergiev's World Orchestra for Peace. Al deze activiteiten hebben Niels Bijl de gelegenheid gegeven concerten en masterclasses te verzorgen in vrijwel geheel Europa, alsmede in Japan, Australië, Canada en Amerika. Niels Bijl is docent de conservatoria van Zwolle en Enschede (ArtEZ) en aan de Muziekschool Hengelo. Kijk hier voor meer informatie.