15309 - Balkanbeats & Gypsygrooves
Soort cursus Wereldmuziek en Music Mix weekenden
Bestemd voor instrumentalisten (ook elektrisch versterkte instrumenten welkom).
Niveau ♪♪♪ t/m ♪♪♪♪
Data 11 april 2015 t/m 12 april 2015
Tijd (-en) Aanvang workshops zaterdag 11.00 uur. Welkom vanaf 9.30 uur met koffie/thee. Zondag om 15.30 uur eindpresentatie van alle groepen. Einde zondag om 17.00 uur.
Locatie Zonnewende Groepsaccommodatie, St.Michielsgestel
Docent(-en) Monique Lansdorp
Prijs Derden: € 180,00 / Leden: € 170,00 / T/m 30 jaar: € 85,00
N.B.: Cursusprijs inclusief volpension. Wie elders overnacht krijgt helaas geen korting.
Max. aantal deelnemers25
Uiterste inschrijfdatum09 april 2015   De inschrijving voor deze cursus is gesloten.

Balkanbeat en gypsygrooves zijn niet meer weg te denken uit de huidige muziekscene. Markante melodieën, vaste (dans)vormen, opzwepende ritmes, karakteristieke versieringen en improvisatie vormen de basis van deze muziek. Dit is een workshop voor muzikanten met een open oor voor wereldmuziek! Boor je muzikale creativiteit aan en kom tot onverwachte nieuwe vaardigheden op je instrument. Aan de hand van basisnotatie en/of een harmonisch schema (geen kant-en-klare arrangementen) en door analyse van stijl en vorm, komen we tot een eigen uitvoering. Ter voorbereiding ontvang je vooraf enkele notaties en mp3’s. We spelen ook een nummer met het Balkanorkest van Stan Mitrovic.

Irma Oldenburg maakte een filmpje voor ons tijdens Music Mix weekend in april 2014. Hier kun je het bekijken.


Reacties van cursisten

Deelnemers over Monique in 2012: Heel prettig en goed, bouwde stapsgewijs op, vertelde over achtergronden. Perfect, leuk, goed, gezellig.

IMG_0637-Hukje 54boekje
Monique Lansdorp

Monique Lansdorp, violiste, musicologe en gedreven workshopdocent, specialiseerde zich tijdens haar klassieke studie in de wereldmuziek van Oost-Europa. Als uitvoerend musicus geeft zij regelmatig concerten met uiteenlopende programma’s in stijlen als klezmer, balkan, Roma en jazz-pop. Zij speelde met een keur van musici (oa. Shura Lipovsky, Kalman Balogh, Petar Ralchev, Fernando Lameirinhas, Raymond van het Groenewoud, Boudewijn de Groot, Doemaar en Freek de Jonge). Na twintig jaar in de popmuziek is Monique de laatste jaren weer terug bij haar traditionele roots van de wereldmuziek. Als docent heeft ze vele violisten en ensembles de weg gewezen naar de uitvoeringspraktijk van wereldmuziek met lessen in arrangeren, improviseren, versieringstechnieken en stijlverdieping. Monique: ‘Het blijft inspirerend en belangrijk om de kennis en de speelkunst van al deze aanstekelijke wereldmuziek over te dragen. Vooral aan de volgende generatie.’