15506 - Septet van Bruch
Soort cursus Kamermuziek
Bestemd voor klarinettisten, fagottisten, hoornisten, violisten, cellisten en contrabassisten
Niveau ♪♪♪♪ t/m ♪♪♪♪♪
Tijd (-en) 10.30-17.00 uur
Locatie Zalencentrum Parkstaete, Velp Gld
Docent(-en) Oscar Ramspek, Alexej Pevzner
Prijs Derden: € 185,00 / Leden: € 165,00 / T/m 30 jaar: € 82,50
Max. aantal deelnemers14
Uiterste inschrijfdatum15 januari 2015   De inschrijving voor deze cursus is gesloten.

Max Bruch (1838-1920) staat in de schaduw van Brahms, maar genoot in zijn tijd grote populariteit. Dit septet werd echter pas in 1981 ontdekt. Het is voor klarinet, hoorn, fagot, 2 violen, cello en contrabas, in Es, Opus posthuum.  Bruch schreef het op 11-jarige leeftijd, in dezelfde toonsoort en voor dezelfde instrumenten als het septet van Beethoven. We vormen tijdens deze cursus twee septetten die beide dagen gecoacht worden. De eerste vioolpartij is virtuoos en alleen haalbaar voor iemand die gewend is solistische partijen te spelen. Ter voorbereiding krijg je de bladmuziek toegestuurd en het is de bedoeling dat beide septetten vooraf samenkomen om het stuk in te studeren. Docenten Alexej en Oscar zijn respectievelijk violist en klarinettist. Dit biedt twee verschillende inzichten.

 


Reacties van cursisten

Cursisten over Oscar en Alexej:

"Bijzonder veel geleerd onder leiding van zeer sympathieke docenten die ons positief benaderden met de technische en muzikale mogelijkheden die een ieder meebracht." "Perfecte docenten. Geen gezeur over technische hoogstandjes. Het muziekplezier stond voorop. En erg goed hoe het stuk geanalyseerd werd. En vooral: de sfeer was aangenaam. Er werd genoeg gelachen." "Super. Ze vulden elkaar goed aan. Muziek en samenspel uitgediept, tot in kleine details! Opbouw in muzikale 'lagen' was zeer verhelderend.... meer informatie

9506 Sch
Oscar Ramspek

De klarinettist Oscar Ramspek (1961) speelde op 17-jarige leeftijd voor het eerst solo bij het Residentie Orkest naar aanleiding van het winnen van een concours. Hij speelde toen het Concertino van 'von Weber'. Van 1979-1985 studeerde hij aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Piet Honingh (voormalig solo-klarinettist van het Koninklijk Concertgebouw Orkest). Later studeerde hij bij George Pieterson (1985-86) te Amsterdam, bij Hans Deinzer te Hannover (1986) en bij Harold Wright (voormalig soloklarinettist van het Boston Symphony Orchestra) in Marlboro (V.S.). Tijdens zijn studie trad hij op met het Conservatorium orkest in Den Haag waarmee hij soloconcerten gaf, en met het Radio Symfonieorkest o.l.v. Jan Stulen in het TV programma "Jonge mensen op het concertpodium'. Hij speelde toen het klarinetconcert van Mozart. Verder speelde hij tijdens zijn studie solo bij het Residentieorkest met de Rhapsodie van C. Debussy. Van 1983 t/m 1985 maakte hij deel uit van het EEG-Jeugdorkest en speelde onder dirigenten als Claudio Abbado, Leonard Bernstein, Antal Dorati.

Van 1985 tot 1990 was hij vaste remplacent bij het Concertgebouworkest en heeft als zodanig onder vele grote dirigenten gespeeld. In 1985 werd hij aangesteld als solo-klarinettist bij Het Gelders Orkest. Hij heeft diverse soloconcerten gespeeld met HGO, o.a. C. Debussy's Rhapsodie, A. Copland's Klarinetconcert, R. Strauss' Duet Concertino en Mozart's Klarinetconcert. Oscar Ramspek is sinds 1988 hoofdvakdocent aan het conservatorium te Zwolle.

Alexej Pevzner

Alexej Pevzner is geboren in Moskou en studeerde viool aan de Gnessin muziekschool en het Conservatorium van Moskou. Na het voltooien van zijn studie viool aan het conservatorium van Amsterdam studeerde Alexej orkestdirectie bij Jan Stulen aan het conservatorium van Maastricht en nam privélessen bij Yuri Symonov en Roberto Benzi. Hij nam deel aan masterclasses in Hongarije en dirigeerde verschillende amateurorkesten in Nederland. Hij is sinds 1994 tweede concertmeester bij Phion (voormalig Gelders Orkest). Daarnaast is hij de vaste dirigent van Sinfonietta Arnhem. Alexej is geen onbekende bij het Huismuziek: hij gaf regelmatig kamermuziekcursussen en hij leidde orkestprojecten.