15605 - Vier windstreken voor strijkers   GEANNULEERD
Soort cursus Vakmusici
Bestemd voor stijkers
Niveau ♪♪♪♪ t/m ♪♪♪♪♪
Tijd (-en) zaterdag 10.00 uur tot zondag 17.00 uur
Locatie Akoesticum, Ede
Docent(-en) Lenneke van Staalen, Mimi Mitchell, Oene van Geel, Anneke Frankenberg
Prijs Derden: € 300,00 / Leden: € 280,00 / T/m 30 jaar: € 140,00
Toeslag éénpersoonskamer: € 35,00
Korting bij overnachting en ontbijt elders: € 35,00
N.B.: Er is een beperkt aantal eenpersoonskamers beschikbaar. We kunnen je daarom niet garanderen dat je een eenpersoonskamer kunt boeken.
Max. aantal deelnemers40
Uiterste inschrijfdatum30 april 2015   

In dit weekend proef je van vier verschillende strijkerswerelden. Elke muziekstijl brengt z’n eigen techniek en mogelijkheden met zich mee. Anneke laat je volksmuziek uit Oost-Europa en Zuid-Amerika spelen. Wat kun je allemaal met een simpel liedje doen? Omspelen, variëren en verschillende rolverdelingen komen aan bod. Muzikale avonturier Oene gaat dieper in op improvisatie. Hij gebruikt de achtergrond van de deelnemers voor een gezamenlijke improvisatiesessie. Mimi neemt barokstrijkstokken mee en duikt de swingende en gepassioneerde barokmuziek in. Ze legt basisstrijktechnieken uit en laat je de vrijheid van de barok proeven. Lenneke diept Indiase klassieke muziek uit. Dit vraagt een compleet andere manier van spelen en luisteren. De gespecialiseerde docenten gaan in op hun eigen stijl, maar benoemen ook overeenkomsten tussen de vier werelden. Uit elke windstreek neem je een goede les mee.

Klik hier voor een filmpje van Lenneke... meer informatie

groepje violisten 2
Lenneke van Staalen

Lenneke van Staalen groeide op met de Westerse klassieke muziek, en kwam in 1992 in India voor het eerst in aanraking met de Noord-Indiase klassieke muziektraditie. Ze begon haar studie bij Joy Srivastava in New Delhi, en studeerde vervolgens aan het Rotterdams Conservatorium bij de zanger Koustav Ray. Daar behaalde ze in 2003 cum laude haar masterdiploma, en won dat jaar tevens de prijs van de vereniging 'vrienden van het conservatorium' voor haar uitmuntende prestaties. Hierna zette ze haar studie voort bij meesterviolist D.K. Datar in Mumbai. Al jarenlang verdiept Lenneke van Staalen zich vol overgave in de Ragamuziek. Haar spel resoneert een diepe passie, die zowel virtuoos als op lyrische wijze tot uiting komt. Zij treedt regelmatig op, zowel solistisch in traditioneel Indiase bezetting, als samenwerkend met andere wereldmuziek- of westers klassieke ensembles. Daarnaast doceert zij aan de Hogeschool voor Muziek en Dans (Codarts) in Rotterdam.

Mimi Mitchell

Mimi Mitchell studeerde zowel musicologie als viool in haar geboorteland Amerika en kwam naar Nederland om barokviool te studeren bij Jaap Schröder aan het Sweelinckconservatorium te Amsterdam. Als medeoprichster van The Locke Consort won zij met dit ensemble eerste prijzen op concoursen in Engeland, Nederland en de Verenigde Staten. Mimi speelt met diverse vooraanstaande oude muziekensembles zoals In Stil Moderno en The Amsterdam Baroque Orchestra o.l.v. Ton Koopman in Nederland, Anima Eterna o.l.v. Jos van Immerseel en Currende o.l.v. Erik Van Nevel in België. In haar musicologisch onderzoek heeft zij veel onbekende composities onder de aandacht gebracht en recentelijk is zij gepromoveerd op De herleving van de barokviool. Zij is een veelgevraagd gastspreker en docent voor o.a. lezingen en masterclasses in Nederland, Engeland, Duitsland, Kroatië, Frankrijk en de Verenigde Staten. Mimi geeft les op het conservatorium van Amsterdam.

Oene van Geel

Oene van Geel (1973) is violist en componist en een echte muzikale avonturier. Zijn invloeden zijn jazz, Indiase muziek, kamermuziek en vrije improvisatie en hij werkte mee aan een groot aantal producties waarbij hij zijn virtuoze improvisatietalent en componeertalent in kon zetten. Oene speelt in Zapp 4, Estafest, The Nordanians en OOOO (met Tony Roe, Oguz Buyukberber en Kenzo Kusuda). Hij wordt ook vaak gevraagd als improviserend gastsolist en werkte ook mee aan een groot aantal theaterproducties van o.a. De Wereldband, Holland Opera en het Sonnevanck theater.
Oene won de Boy Edgar Award (2013), Sena Performers Toonzettens Award (2012, met Zapp 4), Kersjes-prijs (2005, met Zapp 4), de Deloitte Jazz Award (2002), Dutch Jazz Competition (2001) en de Jur Naessens Music Award (2000).
Hij componeert voor zijn eigen groepen, maar ook voor anderen als The David Kweksilber Big Band, Amstel Quartet, Amsterdam Sinfonietta, Matangi Quartet, Calefax, Tetzepi bigtet, Ricciotti Ensemble en David Braid.

Anneke Frankenberg

Anneke Frankenberg is violiste in het Charivari trio (Zuid-Amerikaanse en Oost-Europese muziek). Zij speelt Joodse muziek met zangeres en theatermaakster Anouk Dorfmann en Franse chansons met zanger Ronald Naar. Ze speelde jarenlang muziek uit Transsylvanië in het strijkkwartet Csókolom, heeft veel ervaring met Cubaanse charanga o.a in The European Danzón Orchestra, speelde Mexicaanse mariachi in Mariachi Tierra Caliente, en Los Mezcales, en Mexicaanse folklore met Chaneque. Als klassiek violiste maakt ze deel uit van het Nederlands Begeleidingsorkest. Ze maakte tournees naar Cuba, Mexico, Ecuador, de V.S. en Australië, is te horen op diverse CD’s, leidt wereldmuziekensembles, geeft vioolles, doet muziekprojecten op basisscholen en is een veelgevraagd workshopdocente voor vele organisaties. Elke paar jaar is Anneke organisator van het Charivari Wereldmuziek Festival, waarbij prachtige concerten, workshops en ontmoetingen tussen amateurs en professionals samenvallen. Voor Het Gelders Orkest deed ze enkele projecten met amateur-orkesten en professionals als Robby Lakatos (zigeunermuziek) en Carel Kraayenhof (tango). Kijk voor meer informatie op haar website.