16402 - Muziek uit alle windstreken, voor cellokwartet
Soort cursus Kamermuziek
Bestemd voor cellisten
Niveau ♪♪♪ t/m ♪♪♪♪
Datum 13 februari 2016
Tijd (-en) 10.00-17.00 uur
Locatie Parnassos, Utrecht
Docent(-en) Elske Tinbergen
Prijs Derden: € 105,00 / Leden: € 95,00 / T/m 30 jaar: € 47,50
Max. aantal deelnemers10
Uiterste inschrijfdatum01 februari 2016   De inschrijving voor deze cursus is gesloten.

Tijdens deze samenspeeldag spelen we muziek voor cellokwartet uit verschillende Europese landen, zowel in originele bezetting als in bewerking. Muziek uit Polen, Oostenrijk, Italië, Duitsland en zelfs uit ons eigen kikkerlandje passeert de revue. Elske duikelde, speciaal voor deze dag, een bewerking van verschillende preludes van Frédéric Chopin (door de beroemde cellist Friedrich Grützmacher) op in de archieven. Hiervan spelen we er één. Zelf maakte Elske voor deze cursus een bewerking van drie korte stukken van Ludwig van Beethoven en van het Andante van de Nederlander Bernhard Zweers. Uiteraard komt ook originele muziek aan bod, zoals Preghiere van Luigi Forino of het Larghetto van Eduard Grell.

We werken een deel van de dag in kwartetten en een deel met de hele groep. Ter voorbereiding krijg je de bladmuziek toegestuurd.

Reacties van cursisten

Cursist over Elske:

'Enthousiaste en vakkundige docente.'

IMG_3056_klein - kopie
Elske Tinbergen

Elske Tinbergen studeerde cello bij Ran Varon en barokcello bij Viola de Hoog, Jaap ter Linden en Lucia Swarts. Ze specialiseerde zich in het bespelen van de violoncello piccolo tijdens haar masterstudie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Daarnaast volgde zij masterclasses bij Anner Bijlsma. Elske is medeoprichter van barokensemble Giardino Musicale. Ze gaf veel concerten met de klavecinist Jörn Boysen, waarmee ze een cd met Nederlandse barokmuziek opnam. Zij speelde in veel barokorkesten, waaronder het European Union Baroque Orchestra, Musica Poetica en The Northern Consort. Met Ensemble l’Esprit Musical was ze prijswinnaar op het Internationale Van Wassenaer Concours. Elske heeft een passie voor lesgeven. Bij Huismuziek Amersfoort dirigeert zij het celloensemble Spiccato. Daarnaast wordt Elske regelmatig gevraagd als repetitor. In 2018 is Elske gepromoveerd op The ‘cello’ in the Low Countries; the instrument and its practical use in the 17th and 18th centuries aan de Universiteit van Leiden. In 2021 richtte ze Tinbergen Cello Editions op, voor muziekedities voor één of meerdere cello’s. Kijk voor meer info op haar website.