16424 - Arvo Pärt & holy minimalism
Soort cursus Vocaal
Bestemd voor Zangers met zangles en/of koorervaring.
Niveau ♪♪♪ t/m ♪♪♪♪
Datum 10 maart 2016
Tijd (-en) 10.30-16.30 uur
Locatie Lutherse kerk, Utrecht
Docent(-en) Fokko Oldenhuis
Prijs Derden: € 95,00 / Leden: € 85,00 / T/m 30 jaar: € 42,50
N.B.: Cursusprijs is inclusief lunch.
Max. aantal deelnemers40
Uiterste inschrijfdatum29 februari 2016   De inschrijving voor deze cursus is gesloten.

ALLEEN NOG PLAATS VOOR 1 TENOR en BASSEN! ANDERE ZANGERS WORDEN OP DE RESERVELIJST GEPLAATST!

Arvo Pärt geldt als de meester van het holy minimalism: herhaling, religie en mystiek staan in zijn werken centraal. Bijzonder is dat Pärts muziek een heel specifiek publiek aantrekt, dat komt voor een spirituele ervaring, door de eenvoud en de ritualiserende herhaling in de muziek. Luisteraars raken in een trance, komen tot rust en associëren dat met spiritualiteit. Zijn muziek is niet meer weg te denken van de westerse podia en het heldere idioom bracht hedendaagse muziek naar een publiek dat eerder niets moest weten van de complexe taal van veel componisten.

Tijdens deze dag kun je dat bijzondere idioom en de mystieke sfeer zelf ontdekken. We gaan aan het werk met de composities Nunc Dimittis (2001), Triodion (1998) en .. meer informatie

zangers vrouwen klein index
Fokko Oldenhuis

Fokko Oldenhuis is dirigent van het Hollands Vocaal Ensemble Amsterdam, de Utrechtse Studenten Cantorij en het kamerkoor Next. Naast deze vaste koren dirigeert hij enkele projectkoren zoals het Attacca Ensemble, Kamerkoor D’Allure, Neon het koor voor de nieuwste muziek en het Slotkoor. Aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht is hij docent en cursusleider aan de Applicatieopleiding Koordirectie en de Kurt Thomas Cursus. Hij studeerde aan de Conservatoria van Groningen en Amsterdam en sloot in 1997 zijn studie af met het eindiploma Koordirectie (UM) met onderscheiding. Zijn docenten waren onder anderen Bruno de Greeve en Daniel Reuss. Met zijn koren voert Fokko Oldenhuis een zeer divers repertoire oude en nieuwe muziek uit. Regelmatig wordt op zijn verzoek nieuwe muziek geschreven. Hij voerde premières uit van onder anderen Ad Wammes, Daan Manneke, Gerard Beljon, Kurt Bikkembergs, Robert Nasveld, Leonard Evers, Willem van Merwijk, Roderik de Man en vele jonge, beginnende componisten. Hij werkt regelmatig samen met de compositieafdelingen van de Conservatoria in Utrecht en Amsterdam en met de opleiding Muziek en Technologie van de HKU. Hij gaf gastcolleges aan de Universiteit in São Paulo en is met zijn koren regelmatig te gast op het Festival Unicanto in Londrina (BR). Hij voerde Nederlandse premières uit van Braziliaanse componisten als Henrique de Curitiba, Marlos Nobre en José Penalva. Fokko Oldenhuis is artistiek adviseur bij de Stichting Culturele Evenementen van de Nicolaïkerk in Utrecht en hij is lid van de artistieke commissie van het Nederlands Studenten Kamerkoor. Samen met Hans Noijens schreef hij het boekje Doen en Laten – Repetitietechniek.