Cursussen voor ZANGERS


Beste zangers,

Huismuziek presenteert maar liefst 23 zangcursussen in het nieuwe seizoen!

Voor onderstaande cursussen kun je je nog inschrijven. Kijk via de link voor welke stemmen er nog plek is!

MUSIC MIX WEEKEND I
Data: 19-20 november 2016 Tijd: zaterdag 11.00 uur- zondag 17.00 uur in Fredeshiem, Steenwijk. Keuze uit 3 zangworkshops:
LIEDJES VAN FILM EN TV NIEUW
Docent: Jetse Bremer
De workshops van Jetse voor vierstemmig vrouwenkoor zijn al jaren een groot succes. Filmmuziek verenigt vaak lichte en klassieke muziek. Voor deze workshop stelt Jetse Bremer een programma samen van filmmuziek, tv-jingles en misschien zelfs enkele reclamejingles, van Titanic en James Bond tot Cheers en Tarzan. Dat wordt smullen van herkenning!
CHANTER COMME PIAF! NIEUW
Docent: Nadja Filtzer Wat is er voor nodig om te kunnen zingen zoals Edith Piaf, vanuit hart en ziel? Op dag één werken we aan: Wat wil ik overbrengen en hoe? Een goede voorbereiding is het halve werk. Op dag twee komt accordeonist Oleg Fateev ons begeleiden en gaan we aan de slag met muzikaliteit en meerstemmige samenzang.

RENAISSANCEDAG – JOSQUIN DES PREZ
26 november 2016, 10.00-17.00 uur in Akoesticum, Ede
Docenten: Jacqueline Dubach (instrumentalisten) en Christopher Kale (zangers) van Ensemble Fortuna
In deze workshop volgen we Josquin des Prez op zijn muzikale reizen door Italië en Frankrijk en langs de schitterende hoven van onder meer Milaan en Parijs en de Pauselijke kapel in Rome Ter voorbereiding krijg je de bladmuziek en MIDI-bestanden toegestuurd.

RUSSISCHE KERSTLIEDEREN
8 december 2016, 10.30-17.00 uur in de Dekenkapel Pieterskerk, Utrecht
Docent: Tatiana Lina
Het Russische kerstfeest heeft rijke tradities en rituelen en is ondenkbaar zonder muziek en zang.
De lyrische of vrolijke melodieën zijn heerlijk om te zingen. Laat je verrassen en inspireren door de betoverende klanken van deze Russische zangtraditie.

MUSICEREN MET KERST
22-27 december 2016, Tijd: donderdag 16.00 - dinsdag 10.00 uur in Eigentijdserf (Spreeuwelse Heide), Westelbeers
Docenten: Hanny Geerlings en Reinout Godschalk
‘Een kerstcruise, maar dan in de bossen van Brabant,’ zo werd deze kerstweek getypeerd door een cursist. De kerstweek is de ontspannen jaarafsluiting van Huismuziek. Er is ruimte voor een goed gesprek, lekker eten of een wandeling, maar muzikaal is er ook voor ieder wat wils.

MEDITERRANEO VOOR KOOR EN SOLISTEN (muziek van L’Arpeggiata) NIEUW
11-12 februari 2017
, zaterdag 10.00-zondag 17.00 uur in Buitengoed Fredeshiem, Steenwijk
Docent: Harry de Beer met professionele begeleiding van Remco Jacobs, gitaar; Rosa van Walbeek, contrabas en Marie Christien Overdulve, percussie
L’Arpeggiata van dirigent Christina Pluhar geniet wereldfaam om de frisse aanpak bij het vertolken van muziek uit het overgangsgebied van wereldmuziek en klassieke muziek. Dit is je kans om de vondsten van Pluhar zelf te zingen. De liederen van de cd Mediterraneo komen uit Zuid-Italië, Griekenland, Spanje en Portugal. Ze zijn puur en verfijnd, met teksten die het ene moment melancholisch zijn en dan weer uitbundig.

MEER MINIMAL MUSIC (voor instrumentalisten en zangers)
12 februari 2017
, 10.00-17.00 uur in Muziekgebouw aan ‘t IJ, Amsterdam
Docenten: Katharina Gross en Arnold Marinissen
Hypnotiserende muziek van lang aangehouden, telkens van kleur veranderende noten, van breed doorgolvende pulsen en schijnbaar eenvoudige, zich gestaag ontwikkelende herhalende motieven. Een ontdekkingstocht langs werk van Steve Reich, Terry Riley en Philip Glass e.a.. Er wordt veel gezamenlijk gemusiceerd, dus neem instrument of stem mee!

CORSICAANSE POLYFONIE VOOR MANNENSTEMMEN NIEUW
11 maart 2017
, 10.30-17.00 uur in de Dekenkapel Pieterskerk, Utrecht
Docent: Tatiana Lina
Corsica heeft een heel eigen volkse polyfonie die de laatste decennia ontzettend populair is geworden. De a capella meerstemmige liederen zijn opgebouwd rond drie basisstemmen: seconda, bassu en terza. De zangers communiceren in samenklanken, waarbij stijgende en dalende glissandi de bruggen vormen tussen verschillende akkoorden.

IMPROVISEREN KUN JE LEREN (voor instrumentalisten en zangers)
12 maart, 9 april en 14 mei 2017
, 13.00-17.00 uur in Utrechts Centrum voor de Kunsten, Utrecht
Docent: Robijn Tilanus
Iedereen heeft improvisatietalent. Maar bij velen slaapt dit. In deze cursus krijg je een groot aantal handvatten aangereikt om over de ‘improvisatiedrempel’ te stappen en de wereld van de improvisatie te verkennen. Je leert je eigen improvisatiestijl te ontdekken.

ARVO PÄRT & MINIMAL KOORIMPROVISATIE
23 maart 2017
, 10.30-16.30 uur in Lutherse kerk, Utrecht
Docent: Fokko Oldenhuis
Aan de hand van drie composities van Arvo Pärt (1935) ontdekken we zijn bijzondere stijl die ook wel holy minimalism genoemd wordt. De stukken die centraal staan zijn Solfeggio (1997), Tribute to Ceasar (1997) en ‘Triodion III’ (1998). Vervolgens maken we een koorimprovisatie à la Pärt, waarbij iedere zanger zijn individuele kwaliteiten integreert in een groots geheel.

BACHCANTATE CHRIST LAG IN TODESBANDEN (voor koor met pianobegeleiding)
1-2 april 2017
(zonder overnachting), zaterdag 10.00-17.00 uur en zondag 10.30-17.00 uur in De Zeven Linden, Utrecht
Docent: Reinout Godschalk (dirigent) en Rob van Heck (pianist)
De Mattheuspassie eindigt met een c-klein akkoord met daar bovenop een heftige dissonant in de scherpe klank van de hobo. Dat was vrijdag. Op zaterdag was het stil. Maar op zondag kunnen we zeggen ‘Christ lag in Todesbanden’.

MUSIC MIX WEEKEND II
Data: 8-9 april 2017
Tijd: zaterdag 11.00 uur- zondag 17.00 uur in Fredeshiem, Steenwijk.
Keuze uit 3 zangworkshops:
CANCIÓN CON TODOS (zangers)
Docent: Gerard Schoren In de workshop 'lied met z'n allen' gaan we grasduinen in het repertoire van Mercedes Sosa. La Negra (zij met het zwarte haar) zoals ze ook werd genoemd was zonder twijfel in de afgelopen decennia de 'grand lady' van het Zuid-Amerikaanse lied. We putten voor dit weekend uit een schier oneindige lijst titels van prachtige liederen. Voor een deel zal het workshoporkest o.l.v. Bart Lelivelt ons begeleiden. Voorbereiding noodzakelijk.
GUARINI MADRIGALEN VAN CLAUDIO MONTEVERDI NIEUW
Docent: Wilko Brouwers In deze cursus werkt dirigent Wilko Brouwers met enkel bezette ensembles (SSATB) aan madrigalen van de Italiaanse grootmeester Claudio Monteverdi. Deze cursus is voor gevorderde zangers die ervaring hebben met solozang en met de uitspraak van het Italiaans. Voor deze cursus wordt u uitgenodigd voor een auditie op 12 november in Utrecht, 13.30 uur.
ZUID-AFRIKAANSE POLYFONIE NIEUW  
Docent: Tatiana Lina Nguni, Sotho, Tsonga, Xhosa, Zulu…de Zuid-Afrikaanse bevolking is kleurrijk en het muzikale landschap is net zo levendig en divers. Ritme is belangrijker dan melodie, herhaling is de basis waarop improvisatie is gebouwd en beweging en lichaamspercussie wordt sterk aangemoedigd. We zingen tijdens de workshop liederen in talen van verschillende etnische bevolkingsgroepen.

HET VUUR VAN TELEMANN
1-6 mei 2017
, maandag 15.00 uur - zaterdag na het ontbijt in Conferentiecentrum De Glind, De Glind Docenten: Jörn Boysen, María Sanchez Ramírez en Enrique López Cortón
‘Lully wordt geroemd, Corelli wordt geprezen, maar alleen Telemann is boven alle lof verheven,’ schreef Johann Mattheson over Telemann. Niet voor niets gold hij in heel Europa als een van de belangrijkste componisten van zijn tijd. In deze cursus ontdekken we samen zijn muziek: orkestsuites, concerten en koormuziek zoals motetten staan op het programma.. Elke dag zijn er vier sessies voor koor, orkest en koor en orkest samen. ‘s Avonds is er gelegenheid om vrij te musiceren en zijn de docenten beschikbaar voor coaching. Deze cursus is speciaal voor (ver)gevorderden. Iedereen die zich inschrijft wordt uitgenodigd voor een informele auditie bij de docenten, die plaatsvindt in Utrecht.

THE IMAGE OF MELANCHOLY   
13 mei 2017
, 10.00-17.00 uur in Akoesticum, Ede
Docenten: Maaike Boekholt, Clémence Comte en Anabela Marcos
Droevige muziek is niet alleen een uiting van verdriet en wanhoop, maar kan ook een helende werking hebben, zorgen voor opluchting of aanzetten tot nadenken. Op deze dag gaan we ons onderdompelen in prachtige droevige muziek uit de renaissance en de barok. Aan bod komen stukken van Dowland, Holborne, Monteverdi, Purcell en Rossi.

MUZIEKWEEK VAN AZNAVOUR TOT ZELENKA
16-21 juli 2017
, zondag 11.00 - vrijdag na het diner in Eigentijdserf (De Spreeuwelse Heide), Westelbeers
Docenten: Coert Bremmers, Susanne Gersch, Marc Buijs, Peter van Os en Elske Tinbergen
Een week voor de avontuurlijke muziekliefhebber! Muziek in de meest uiteenlopende stijlen en genres: van barok tot hedendaagse muziek, van volksmuziek en muziektheater tot experimentele muziek. We hanteren allerlei samenstellingen en werkvormen: groot orkest, groot koor, kamermuziekensembles, duo’s, trio’s, kwartetten, zowel vocaal als instrumentaal, alles is denkbaar. De docenten arrangeren veel van de gespeelde muziek speciaal voor de cursus. We bieden diverse workshops, gevarieerde avondprogramma’s en daarnaast is er ook nog gelegenheid om op zoek te gaan naar leuke speel- of zangmaatjes voor de vrije uren.

Kijk op www.huismuziek.nl. De inschrijving is geopend. Een gratis cursusbrochure kunt u aanvragen via info@huismuziek.nl of door te bellen naar 026-8450788.