Algemeen

Er zijn verscheidene mogelijkheden om te zoeken in de catalogus.
In het zoekscherm (menu-optie Bibliotheek > Zoeken) kun je in alle regels je keuze ingeven door op het keuzevakje achteraan de regel te klikken. Je kunt naar believen op één of meer regels een keuze maken. Na het aanklikken van “Zoeken” rechts bovenaan of rechts onderaan het scherm volgt een scherm met een opsomming van de resultaten van je zoekactie: het resultatenoverzicht. Als één pagina van het resultatenoverzicht niet genoeg is voor opsomming kun je met behulp van pijltjes de andere pagina’s bekijken.

Als je terug wilt naar het zoekscherm klik je op het ikoon “Terug naar zoekscherm”. Alle gegevens blijven dan staan. Dat is handig als je specifieker verder wilt zoeken. Je kunt dan wijzigingen of aanvullingen aanbrengen.
Wil je echter een heel nieuwe zoekpoging starten, klik dan op "Wissen", boven- of onderaan het scherm.

Als je in het resultatenoverzicht klikt op het bibliotheekummer van het werk dan verschijnt het eindscherm en krijg je het aanvraagformulier op het scherm. Vervolgens klik je op aanvragen.
Als je vanuit het eindscherm weer terug wilt naar het resultatenoverzicht klik je op het ikoon “Terug naar overzicht”.
Als je vanuit het eindscherm terug wilt naar het zoekscherm klik je op “zoeken” in het Menu links op de pagina òf je gaat via het resultatenoverzicht terug naar het zoekscherm.


Voorbeelden

A. Je wilt weten welke strijkkwartetten van Schubert de bibliotheek bezit

  1. Klik in het zoekscherm op de regel van “Componist” in het keuzevakje . Klik in de dan verschijnende lijst van componisten op “Schubert”.
  2. Klik op het keuzevakje van “Rubriek” en in de dan verschijnende lijst op “S - Strijkinstrumenten”.
  3. Klik op het keuzevakje van “Max.aantal partijen binnen het werk” en kies 4.
  4. Klik boven- of onderaan de pagina op “Zoeken” en er verschijnt op een nieuw scherm (resultatenoverzicht) een lijst van alle werken van Schubert voor maximaal 4 strijkers (er zit één trio bij). 
    Let op: Onder het kopje “Extra aanduidingen” staat vermeld of er een partituur (P) aanwezig is en/of hoeveel partijen (pij). (Het kan zijn dat er veel exemplaren per partij aanwezig zijn). 
    Nu kun je ook op één van de drie opschriften in de blauwe balk bovenaan het scherm klikken:
    - een klik op “Bibl.nr.” zorgt ervoor dat de bibl.nummers op volgorde komen te staan. 
    - een klik op “Comp./Bew.” zet de namen van de componisten (en ev. de bewerkers) in alfabetische volgorde. 
    - een klik op “Titel” zet de titels in alfabetische volgorde. 
    De inhoud van enkele kolommen is blauw gedrukt. Dat betekent dat daar nog meer informatie te vinden is. Klikken op de afkortingen in de vierde en vijfde kolom zorgt ervoor dat de afkortingen voluit worden weergegeven. Een “/” betekent “of”. Met “div” wordt bedoeld dat het stuk of de partij door niet nader omschreven instrumenten gespeeld kan worden.
  5. Klik op het bibl.nr. in de eerste kolom en alle details van dat werk verschijnen in het eindscherm. Met behulp van de pijltjes kun je ook de andere werken van het resultatenoverzicht, één voor één, op het eindscherm krijgen. Maar je kunt ook telkens terug naar het resultatenoverzicht en alléén dàt werk aanklikken waarvan je de details wilt bekijken.

B. Je wilt weten welke muziekstukken beschikbaar zijn voor jouw ensemble, bijv. een blaaskwintet (maar ook allerlei andere combinaties zijn mogelijk)

  1. Klik in het zoekscherm op het keuzevakje van “Rubriek” en dan op H - Houtblazers! Hoewel er een hoorn (koperblazer) meedoet, wordt de hoorn bij blaaskwintetten bij de houtblazers ondergebracht, een oude gewoonte.
  2. Kies 5 in “Max.aantal partijen binnen het werk”.
  3. Als je nu boven- of onderaan op “Zoeken” klikt verschijnt in het resultatenoverzicht een lijst van alle werken voor blaasensembles met maximaal 5 partijen. Maar hieronder zijn ook duetten, trio’s enz. en dat is niet de bedoeling. Daarom: klik onderaan het resultatenoverzicht op het ikoon “Terug naar zoekscherm”, waar de eerder opgegeven zoekopdrachten nog staan, en vink in de bezettingslijsten (iets verder naar beneden), de dwarsfluit, hobo, klarinet, fagot en hoorn aan en zie: na klikken op “Zoeken” verschijnen alle blaaskwintetten!


Wat je nog meer moet weten

  1. Je kunt alle werken van één componist oproepen door in het zoekscherm te klikken op “Componist”, dan op de naam van de bedoelde componist en daarna op “Zoeken”. (Je kunt ook de naam van de componist intikken in het lege vak maar dan moet je heel snel tikken, anders neemt het systeem telkens de volgende getikte letter als beginletter van een componistennaam).
  2. Het invullen van de titel van een werk in het zoekscherm geeft niet altijd het gewenste resultaat. Dit werkt nl. alleen goed als de titel precies wordt ingetikt zoals die in de catalogus staat.
  3. Zoek je (bijv.) salonmuziek, kies dan in het zoekscherm in de regel “Extra aanduidingen” “salonmuziek” en klik op “Zoeken”. Er verschijnt een lijst van alle salonmuziekstukken. Dit geldt tevens voor alle onderdelen van de lijst “Extra aanduidingen” in het zoekscherm.
  4. Als je meer dan één instrument wilt aanvinken in de bezettingslijsten, bijv. 2 violen, dan moet je eerst het hokje vóór “viool” aanklikken; er verschijnt dan een vinkje. Daarna ergens in het wit klikken en er verschijnt een 1 in het hokje; wijzig dit in het gewenste aantal (in dit geval 2).
  5. Als je het “Max.aantal instrumenten” aangeeft èn aanklikt hoeveel van welke instrumenten gewenst zijn, krijg je te zien wat voor die bepaalde combinatie voorhanden is.
  6. In de lange geschiedenis van het catalogiseren van de bibliotheek is nogal verschillend omgegaan met het tellen en specificeren van Basso Continuo (BC) instrumenten. Neem daarom bij het zoeken naar een werk, waarin BC voorkomt, altijd 1 of 2 instrumenten meer bij het aangeven van “Max. aantal instrumenten”.

Venster sluiten