214020 - Met de cello op 'grand tour'
Deze cursus is volgeboekt. Schrijf je in voor de reservelijst voor kans op een plaats.
Soort cursus Groot instrumentaal ensemble
Bestemd voor cellisten. Er zijn twee plaatsen beschikbaar voor goede beginners (niveau 2).
Niveau ♪♪ t/m ♪♪♪♪
Datum 10 september 2021
Tijd (-en) 10.00-17.00 uur
Locatie De Kom, Nieuwegein
Docent(-en) Elske Tinbergen
Prijs Derden: € 95,00 / Leden: € 85,00 / T/m 30 jaar: € 42,50
N.B.: Lunch is bij de prijs inbegrepen.
Max. aantal deelnemers12
Uiterste inschrijfdatum08 september 2021   De inschrijving voor deze cursus is gesloten.

Al vanaf de zestiende eeuw reisden welgestelde jongemannen als onderdeel van hun opvoeding door Europa, met name door Italië en Frankrijk. Zo leerden ze de kunsten kennen en waarderen. Zo’n ‘grand tour’ duurde in die tijd al gauw negen maanden tot twee jaar! Het vervoermiddel was dan ook betrekkelijk traag: een koets.
Tijdens deze workshop gaat het allemaal een stuk sneller! We komen aan met de auto of de trein en we hebben slechts een dag voor de volledige reis door Europa. Landen die we mogelijk aandoen zijn: Hongarije, Spanje, België, Italië, Oostenrijk en Duitsland. Nu dat zo gemakkelijk kan met onze moderne vervoermiddelen maken we ook vlug een uitstapje naar Amerika voor Scott Joplin (1868-1917).
Sommige muziek die we spelen, is voor cello geschreven. Andere stukken zijn speciaal voor cello-ensemble bewerkt. Zo heeft de docente voor deze cursus een bewerking gemaakt van enkele delen van Tricinia van Zoltán Kodály (Hongarije, 1882-1967)... meer informatie

Reacties van cursisten

'Zij is heel ontspannen, werkt  hard, heeft het allemaal goed voorbereid en blijft ook de  hele dag alert en aanwezig!'
'Goed, degelijk, interessant, leuk, enthousiasmerend.'
'Heel inspirend. Ze had elke maat perfect voorbereid en wist met kleine aanwijzingen een heel nieuw klankbeeld op te roepen.'

celliste schilderij
Elske Tinbergen

Elske Tinbergen studeerde cello bij Ran Varon en barokcello bij Viola de Hoog, Jaap ter Linden en Lucia Swarts. Ze specialiseerde zich in het bespelen van de violoncello piccolo tijdens haar masterstudie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Daarnaast volgde zij masterclasses bij Anner Bijlsma. Elske is medeoprichter van barokensemble Giardino Musicale. Ze gaf veel concerten met de klavecinist Jörn Boysen, waarmee ze een cd met Nederlandse barokmuziek opnam. Zij speelde in veel barokorkesten, waaronder het European Union Baroque Orchestra, Musica Poetica en The Northern Consort. Met Ensemble l’Esprit Musical was ze prijswinnaar op het Internationale Van Wassenaer Concours. Elske heeft een passie voor lesgeven. Bij Huismuziek Amersfoort dirigeert zij het celloensemble Spiccato. Daarnaast wordt Elske regelmatig gevraagd als repetitor. In 2018 is Elske gepromoveerd op The ‘cello’ in the Low Countries; the instrument and its practical use in the 17th and 18th centuries aan de Universiteit van Leiden. In 2021 richtte ze Tinbergen Cello Editions op, voor muziekedities voor één of meerdere cello’s. Kijk voor meer info op haar website.

Misschien vind je deze cursussen ook interessant: