Cursus


214020 - Met de cello op 'grand tour'
Deze cursus is volgeboekt. Schrijf je in voor de reservelijst voor kans op een plaats.
Soort cursus Groot instrumentaal ensemble
Bestemd voor cellisten. Er zijn twee plaatsen beschikbaar voor goede beginners (niveau 2).
Niveau ♪♪ t/m ♪♪♪♪
Datum 10 september 2021
Tijd (-en) 10.00-17.00 uur
Locatie De Kom, Nieuwegein
Docent(-en) Elske Tinbergen
Prijs
(onder voorbehoud van prijsstijgingen, zie alg. voorwaarden)
Derden: € 95,00 / Leden: € 85,00 / T/m 30 jaar: € 42,50
N.B.: Lunch is bij de prijs inbegrepen.
Max. aantal deelnemers12
Uiterste inschrijfdatum08 september 2021   De inschrijving voor deze cursus is gesloten.

Al vanaf de zestiende eeuw reisden welgestelde jongemannen als onderdeel van hun opvoeding door Europa, met name door Italië en Frankrijk. Zo leerden ze de kunsten kennen en waarderen. Zo’n ‘grand tour’ duurde in die tijd al gauw negen maanden tot twee jaar! Het vervoermiddel was dan ook betrekkelijk traag: een koets.
Tijdens deze workshop gaat het allemaal een stuk sneller! We komen aan met de auto of de trein en we hebben slechts een dag voor de volledige reis door Europa. Landen die we mogelijk aandoen zijn: Hongarije, Spanje, België, Italië, Oostenrijk en Duitsland. Nu dat zo gemakkelijk kan met onze moderne vervoermiddelen maken we ook vlug een uitstapje naar Amerika voor Scott Joplin (1868-1917)... meer informatie

Reacties van cursisten

'Zij is heel ontspannen, werkt  hard, heeft het allemaal goed voorbereid en blijft ook de  hele dag alert en aanwezig!'
'Goed, degelijk, interessant, leuk, enthousiasmerend.'
'Heel inspirend. Ze had elke maat perfect voorbereid en wist met kleine aanwijzingen een heel nieuw klankbeeld op te roepen.'

celliste schilderij
Elske Tinbergen

Elske Tinbergen studeerde cello bij Ran Varon en barokcello bij Viola de Hoog, Jaap ter Linden en Lucia Swarts. Tijdens haar masterstudie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag specialiseerde zij zich in het bespelen van de 5-snarige violoncello piccolo. Daarnaast volgde zij masterclasses bij Anner Bijlsma. Elske is mede-oprichter van het barokensemble Giardino Musicale, een veelzijdig kamermuziekensemble. Ook speelde zij vele concerten met de klavecinist Jörn Boysen, waarmee ze in 2012 een cd met Nederlandse barokmuziek met solo sonates van Willem de Fesch en Alexis Magito opnam.
Elske is ook te horen op andere cd's: 'Rameau: une symphonie imaginaire' (Musiciens du Louvre; Edison 2006) en 'Music at the court of Jülich-Berg' (La Barca Leyden; Gouden Label 2012). Door de jaren heen speelde zij in binnen- en buitenlandse barokorkesten: het European Union Baroque Orchestra, Musiciens du Lovre, Musica Poetica en The Northern Consort. Met Ensemble l'Esprit Musical was Elske prijswinnaar op het Internationale Van Wassenaer Concours. In de pers wordt haar spel beschreven als: "intrigerend" en "ijzersterk". De Nederlandse componist Daan Manneke noemde haar weergave van zijn 'Tombeau pour Ton de Leeuw' "betoverend" (2015).
Elske heeft een passie voor lesgeven in zowel cello als barokcello. Voor de Vereniging Huismuziek geeft zij regelmatig cursussen ensemblespel en barokinterpretatie. Bij Huismuziek Amersfoort is zij dirigente en artistiek leider van het amateur cello-ensemble Spiccato. Daarnaast wordt Elske regelmatig gevraagd als repetitor bij andere ensembles.
In juni 2018 heeft Elske haar proefschrift The 'cello' in the Low Countries; the instrument and its practical use in the 17th and 18th centuries verdedigd aan de Universiteit Leiden waar zij de afgelopen jaren o.l.v. Professor Ton Koopman onderzoek heeft gedaan. Kijk voor meer info op haar website.

Misschien vind je deze cursussen ook interessant: