227090 - Lezen uit oude notatie
Soort cursus Webinar
Bestemd voor
Datum 25 oktober 2022
Docent(-en) Sascha Mommertz
Prijs Derden: € 0,00 / Leden: € 0,00
Uiterste inschrijfdatum24 oktober 2022 23u00   De inschrijving voor deze cursus is gesloten.

Waarom spelen veel professionele ensembles van (kopieën van) oude drukken en handschriften? Blokfluitist en traversospeler Sascha Mommertz weet het! Tijdens dit webinar geeft hij antwoord op deze vraag en op daaruit volgende vragen als: ‘Kunnen amateurspelers dit ook en is het nodig?’ en ‘Wat leren we hiervan?’ Aan de hand van enkele voorbeelden vergelijkt Sascha handschriften met oude drukken en moderne muziekuitgaven en geeft hij inzicht in wat er te halen valt in het bekijken en bespelen van zogenaamde facsimiles. Het belooft een spannende ontdekkingstocht te worden in de denkwereld van componisten uit de achttiende eeuw.
We bekijken o.a. deze stukken: Georg Philipp Telemann: Sonate in f klein voor fagot of blokfluit en basso continuo (uit Der getreue Music-Meister) en Francesco Mancini (het is Mancini-jaar!): Sonate voor blokfluit en basso continuo. Dit webinar is dinsdagavond.

telemann-noten_730x365
Sascha Mommertz

Sascha Mommertz is geboren in Aken en woont sinds 1985 in Nederland, waar hij blokfluit studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Jeanette van Wingerden en Marion Verbruggen. Hij vervolgde zijn studie aan het Utrechts Conservatorium bij Heiko ter Schegget, waar hij het diploma Uitvoerend Musicus behaalde. Daarnaast volgde hij lessen bij Marijke Miessen, Matthias Weilenmann, Jérôme Minis en dr. Rebecca Stewart en hij studeerde traverso bij Ricardo Kanji. Ook verdiepte hij zich in musicologie. Lessen blokfluitbouw volgde hij bij Jacqueline Sorel. Hij is actief als solist, kamermusicus en orkestmusicus in ensembles en orkesten als Black Intention, Collegium ad Mosam, Florilegium Musicum, Helios Ensemble, Il Concerto Barocco en het Orkest van de Domcantorij Utrecht. Hij concerteert in binnen- en buitenland en maakte verschillende radio-, tv- en cd-opnames. Hij geeft blokfluitles aan het Utrechts Centrum voor de Kunsten, geeft lezingen en masterclasses en coacht ensembles. Vanaf 2012 is Sascha werkzaam als hoofdvakdocent blokfluit aan het Fontys Conservatorium in Tilburg. Voor meer informatie: Trio da Fusignano.