Over Huismuziek


Huismuziek, vereniging voor muziek en instrumentenbouw, is opgericht in 1951 met als doel zoveel mogelijk mensen te laten samenspelen en zingen. Jaarlijks biedt Huismuziek muziekcursussen, webinars en videolessen voor amateurmusici en muziekinstrumentenbouwcursussen in heel Nederland, die voor iedereen toegankelijk zijn.

Het cursusseizoen loopt van 1 september t/m 31 augustus. In 2021 komt het nieuwe cursusprogramma waarschijnlijk pas 1 juni online, maar dit is afhankelijk van de ontwikkelingen rond Covid-19. Cursusleden van Huismuziek krijgen korting op de muziekcursussen en videolessen en leden van Bouwerskontakt krijgen korting op de muziekinstrumentenbouwcursussen. Alle leden van Huismuziek krijgen korting op de webinars.

Wünschelrute

Schläft ein Lied in allen Dingen,
Die da träumen fort und fort,
Und die Welt hebt an zu singen,
Triffst du nur das Zauberwort.*

Joseph Eichendorff

Het ‘toverwoord’ treffen dat de hele wereld aan het zingen en spelen krijgt, nu ja, in ieder geval onze cursisten dan, daar zijn we goed in bij Huismuziek! Wij organiseren al bijna zeventig jaar muziek- en muziekinstrumentenbouwcursussen voor amateurmusici. Op 8 mei 2021 is het groot feest bij ons want dan bestaan we zeventig jaar!

De meeste cursussen van Huismuziek worden gegeven in het Akoesticum in Ede (handig gesitueerd vlak naast het station), maar je kunt ook elders in het land terecht, bijvoorbeeld in Utrecht of Amsterdam. Op Buitengoed Fredeshiem in Steenwijk (denk bossen, heide, natuurgebied; en je kunt blijven logeren!) organiseren we onze Music Mix Weekenden.

Je kunt bij ons ook een instrument bouwen: een orgel, fluit, gitaar of strijkinstrument. Dat is uniek in Nederland! Onze docenten verwelkomen je in hun werkplaats in Ede (een ware schatkamer vol gespecialiseerd gereedschap, handboeken, bouwtekeningen en bijzondere houtsoorten) en helpen je bij het ontwerpen, tekenen en bouwen van je eigen muziekinstrument.

Zoek je iemand om mee samen te spelen? Grote kans dat je die vindt op vind-een-medemuzikant.nl, onze muzikantenbank. Woon je vlakbij de grens? Of ga je op vakantie in Zwitserland en neem je je viool mee? Dan moet je zeker een kijkje nemen. De bank is namelijk actief in heel Duitstalig Europa, en sinds september 2016 ook in België en Nederland.

Wil je nieuwe ervaring opdoen of juist voortborduren op wat je eerder leerde? Wil je uit je comfortzone komen of juist steeds preciezer weten wat je doet op je instrument? Wil je grotere muzikale vrijheid opzoeken of juist ultieme controle ervaren? De docenten van Huismuziek begeleiden je (letterlijk en figuurlijk!) bij je leerproces. In tegenstelling tot wat de titel Wünschelrute suggereert, heb je bij ons geen wichelroede nodig om een goede docent te vinden; die hebben we bij Huismuziek namelijk gewoon in….. huis.

 *Er slaapt een lied in alle dingen,
 Die zacht dromen voort en voort,
 En de wereld zal gaan zingen,
 Want jij vindt het toverwoord!