Online aanbod bij Huismuziek


Huismuziek heeft een divers online aanbod. Het programma vind je hieronder. Schrijf je in via de inschrijfbuttons.

WEBINARS  
Prijs per webinar: derden € 10, Huismuziekleden € 5 (alle lidmaatschappen!). Je kunt kiezen tussen deelnemen of het webinar gedurende twee weken terugzien. Wil je allebei? Dan is de prijs: derden € 12,50 en leden € 7,50.
Je ontvangt een betaalverzoek na inschrijving. De link voor toegang tot het webinar ontvang je op de dag van het webinar om 13.00 uur. De terugkijklink ontvang je binnen vier werkdagen na het webinar. De meeste webinars zijn vrijdag van 16.00-17.00 uur; een aantal op woensdagavond van 20.00-21.00 uur. 
Toelichting: Een webinar is een online live sessie over een specifiek onderwerp dat gegeven wordt via het platform Zoom. Lees hier een toelichting daarop. Het doel varieert: meespelen of zingen, of meer te weten komen over een stijl, onderwerp of het onderhouden van muziekinstrumenten.  Iedereen kan deelnemen, je hoeft geen lid te zijn van Huismuziek. Deelname kan ook onhoorbaar en onzichtbaar. Bij een aantal webinars krijg je bladmuziek vooraf toegestuurd. Heb je nog vragen? Mail ons! Bekijk de webinars hier uit 2020 en hier het overzicht van 2021.

ONLINE WORKSHOPS via Zoom en via Jamulus staan ook op deze pagina!
Alles over aanbod via JAMULUS vind je ook hier.

ZOOMWORKSHOPS uitgelicht:
3 Interactieve workshops voor zangers, 19 april en 10 mei o.l.v. Maria van Nieukerken
Balkan- en zigeunermuziek – play-along, 26 mei o.l.v. Anneke Frankenberg en Bart Lelivelt
Bekijk het hieronder en schrijf je in via de inschrijfbuttons.

Inleiding PUUR PARTITUUR – lessen in componeren
Huismuziek webinar
Webinar

Inleiding PUUR PARTITUUR – lessen in componeren

Wil je beginnen met componeren of ben je er al mee bezig en wil je ondersteuning? Dan kun je je inschrijven voor de lessen in componeren die Huismuziek en docent Wilko Brouwers vanaf half april aanbieden onder de titel PUUR PARTITUUR. Wilko legt in dit webinar uit hoe het compositieproces werkt en wat je van de lessen in componeren kunt verwachten. Zo kun je kiezen tussen verschillende trajecten, waarbij elk traject een eigen invalshoek heeft (bijvoorbeeld: het maken van een melodie naar de principes van gregoriaanse melodiebouw; componeren vanuit harmonie; of componeren vanuit contrapunt). Ook kun je een bestaande eigen compositie met de docent onder de loep nemen. Meer weten? Doe dan vrijblijvend mee aan deze inleiding. Dit webinar is op woensdagavond 20.00 uur!

Docent: Wilko Brouwers
14 april 2021 20.00 uur
Duur 60 minuten. Deelname: Derden € 10,00 / Leden € 5,00. Je kunt kiezen tussen deelname, het webinar terugzien of beide opties. Je ontvangt een betaalverzoek per e-mail.

Inschrijving is gesloten

 
 Percussie aan de keukentafel: reis van Afrika naar Cuba, deel 4
Huismuziek webinar
Webinar

Percussie aan de keukentafel: reis van Afrika naar Cuba, deel 4

Spannende ritmes spelen met een plastic bekertje of luciferdoosjes, dat hebben jullie in 2020 kunnen leren tijdens de webinars van Michael. In 2021 gaan we door met het spelen van percussie op gebruiksvoorwerpen, die iedereen thuis heeft. Zo kunnen we bijvoorbeeld congaritmes vertalen naar emmers, maar het luciferdoosje en het bekertje blijven een belangrijke rol spelen. De reis die we dit keer gaan maken voert ons door het Caraïbische gebied en door Zuid-Amerika. In deze landen hebben Afrikanen en Europeanen een grote invloed gehad op de cultuur en de muziek. Het gaat weer een interessante reis worden, waarbij reggae, merengue en nog meer verschillende stijlen aan bod komen.

Docent: Michael de Miranda
16 april 2021 16.00 uur
Duur 60 minuten. Deelname: Derden € 10,00 / Leden € 5,00. Je kunt kiezen tussen deelname, het webinar terugzien of beide opties. Je ontvangt een betaalverzoek per e-mail.

Schrijf je in voor dit webinar

 
Italiaanse madrigalen
Huismuziek webinar
Jamulusworkshop

Italiaanse madrigalen

Monteverdi en tijdgenoten hadden niet kunnen voorzien dat het ooit mogelijk zou zijn hun gezelschapsmuziek op honderden kilometers afstand van elkaar te zingen. We gaan die uitdaging aan en zingen een selectie Italiaanse madrigalen van rond 1600 van verschillende componisten en verschillende moeilijkheidsniveaus, vier- en vijfstemmig. Voorbeelden van componisten die aan bod kunnen komen: Arcadelt, Gastoldi, Monteverdi en Gesualdo. Het repertoire wordt bij aanmelding online gedeeld. De cursus is bedoeld voor gevorderde zangers die zelfstandig hun partij kunnen instuderen en voor luitisten die met dit repertoire overweg kunnen. Daarnaast moet iedereen Jamulus geïnstalleerd hebben en met een goede geluidskwaliteit hiermee gewerkt hebben. Er is al een workshops geweest. Wie dat wil kan nog meedoen aan de volgende twee workshops.

Docent: Jurriaan Grootes
16 april 2021, 23 april 2021 20.00-21.30 uur Soundcheck en inzingen om 19.30 uur.
Duur 90 minuten. Deelname: Derden € 30,00 / Leden € 20,00. Je ontvangt een betaalverzoek per e-mail.

Schrijf je in voor deze online workshop

 
3 Interactieve Zoomworkshops voor zangers
Huismuziek webinar
Zoomworkshop

3 Interactieve Zoomworkshops voor zangers

De eerste drie Zoomworkshops van Maria van Nieukerken waren een succes en daarom volgt nu nog een cyclus van 3! Anders dan wellicht gebeurt in de Zoomrepetitie van je koor is er nu gelegenheid om op een interactieve manier deel te nemen. Hoe kun je samenwerken als je elkaar niet tegelijk kunt horen? In de workshops gaan we onze stem en ons hele lijf gebruiken: eerst een warming-up vol leuke opdrachten, gevolgd door muzikale spelletjes en oefeningen. Op een ontspannen manier ga je voor elkaar zingen, als je dat wilt natuurlijk. Er zal meer tijd worden ingeruimd om aan repertoire te werken: Gjeilo: Northern lights; Johann Sebastian Bach Jesu meine Freude, openingskoraal en Thomas Morley, Now is the month of maying. Je krijgt deze stukken vooraf toegestuurd om je eigen partij voor te bereiden. Heb je zin in contact met andere zangers die het samenzingen net zo missen als jij? Wil je ervaren wat er allemaal wél kan op het gebied van muziekmaken en jezelf als zanger ontwikkelen? Doe dan mee. Als je maar aan twee van de drie workshops mee kunt doen is dat ook mogelijk, neem dan contact met ons op. Er is al een workshops geweest op 12 april, maar je kunt nog inschrijven voor de resterende twee workshops.

Docent: Maria van Nieukerken
19 april 2021, 10 mei 2021 19.30 uur
Duur 75 minuten. Deelname: Derden € 34,00 / Leden € 24,00. Je ontvangt een betaalverzoek per e-mail.

Schrijf je in voor deze online workshop

 
Samenspelen: Goed speelbare muziek 2
Huismuziek webinar
Jamulusworkshop

Samenspelen: Goed speelbare muziek 2

Nu we fysiek nog steeds geen muziek kunnen maken samen, krijgen we naast huidhonger ook steeds meer musiceerhonger. Op veler verzoek bieden we nu ook workshops aan voor beginners op 6 april, 20 april en 11 mei. We spelen mooie en niet te moeilijke stukken uit de barok- en klassieke periode. De focus ligt op samenspelen, naar elkaar luisteren en genieten van de ritmes en harmonieën die ontstaan. We spelen samen via Jamulus, een mooie oplossing, maar niet hetzelfde als live samenspelen! Het blijft techniek en er kan veel misgaan. Daarom is er een half uur voor elke sessie gelegenheid om technisch op elkaar af te stemmen. Deze soundcheck is belangrijk. De bladmuziek krijg je voor elke sessie toegestuurd.Meedoen aan alle workshops wordt aangeraden! Maar het is zeker ook mogelijk en leuk om aan een of twee workshops mee te doen. Je moet je voor elke workshop apart inschrijven. Er is plaats voor 12 musici.

Docent: Tara Kumar
20 april 2021 20.00-21.00 uur met een soundcheck om 19.30 uur
Duur 60 minuten. Deelname: Derden € 17,00 / Leden € 12,00. Je ontvangt een betaalverzoek per e-mail.

Schrijf je in voor deze online workshop

 
Hoorn: praktische tips en onderhoud
Huismuziek webinar
Webinar

Hoorn: praktische tips en onderhoud

Wil je meer weten over de hoorn, het onderhoud, het repertoire en speeltips? Kirsten Jeurissen doet een boekje open tijdens dit webinar. Ze gaat in op onderhoudsvragen als welke olie gebruik ik voor welk onderdeel en hoe zorg ik dat de ventielen van mijn hoorn na de zomer niet muurvast zitten? Daarnaast geeft ze praktische tips over veilige hoornkoffers en -tassen en deelt ze haar ervaringen met spelen in kamermuziekensembles. Denk hierbij aan de volgende onderwerpen: hoe meng je de hoornklank goed met de houtblazers van een houtblaaskwintet? Hoe sta je je mannetje in een koperkwintet, waarbij de andere hoorns van de andere instrumenten allemaal naar voren of boven wijzen en die van jou als enige naar achteren? Hoe is het om in een hoornensemble te spelen en wat is daarvoor geschikt en leuk repertoire, zowel voor beginners als gevorderden? Er is ook tijd om vragen van deelnemers te beantwoorden. Dit webinar is op woensdagavond 20.00 uur!

Docent: Kirsten Jeurissen
21 april 2021 20.00 uur
Duur 60 minuten. Deelname: Derden € 10,00 / Leden € 5,00. Je kunt kiezen tussen deelname, het webinar terugzien of beide opties. Je ontvangt een betaalverzoek per e-mail.

Schrijf je in voor dit webinar

 
Rondje Europa, wereldmuziek voor gevorderde instrumentalisten
Huismuziek webinar
Jamulusworkshop

Rondje Europa, wereldmuziek voor gevorderde instrumentalisten

Nu we fysiek nog steeds geen muziek kunnen maken samen, is online musiceren via Jamulus voorlopig een mooie oplossing om onze vingers warm te houden. Huismuziek startte in februari met Jamulusworkshops, die een behoefte blijken te vervullen. Daarom start op 7 april een nieuwe serie workshops onder leiding van Monique Lansdorp. Deze serie is voor gevorderde instrumentalisten, die zin hebben om dieper op verschillende muziekstukken in te gaan wat betreft speelstijl, afwerking, versiering, improvisatie en arrangement. In vogelvlucht stippen we verschillende muzikale idiomen van Europa aan:
- Midden-Europa met o.a. Joodse, Roemeense en Hongaarse muziek
- Zuid-Europa met mediterraanse muziek
- Europa Oost-West, van Balkan tot Balfolk
Er is plek voor maximaal 12 musici. Bladmuziek en eventuele luistervoorbeelden zijn van tevoren online beschikbaar. We verwachten dat je weet hoe Jamulus werkt, dat je instrument je niet in de weg staat en dat je de bladmuziek bestudeerd hebt zodat we voorbereid aan een sessie kunnen beginnen. Er is al een sessie geweest maar je kunt nog aanhaken!

Docent: Monique Lansdorp
21 april 2021, 12 mei 2021 20.00-21.00 uur met een soundcheck om 19.30 uur.
Duur 60 minuten. Deelname: Derden € 34,00 / Leden € 24,00. Je ontvangt een betaalverzoek per e-mail.

Schrijf je in voor deze online workshop

 
Vocale lichte muziek
Huismuziek webinar
Webinar

Vocale lichte muziek

In dit webinar vertelt Rohan wat je als zanger kunt met lichte vocale muziek. Je werkt vooral aan de bewustwording van het ritmische fundament van de muziek. Rohan begint met een korte warming op en daarna laat hij je met wat korte oefeningen variaties in o.a. ritmiek en klankkleur ervaren. Daarna komt het echte nummer. Eerst leer je de groove, die houvast geeft, en daarna wordt het lied verder opgebouwd. Zo leer je de ritmische structuur van de melodie te herkennen, wat ook houvast geeft en leidt tot meer expressie en plezier. Twee voorbeelden: Let it be en, meer ritmisch, My favorite things. Het nummer dat hij gaat doen in het webinar blijft nog een verrassing.

Docent: Rohan Poldervaart
23 april 2021 16.00 uur
Duur 60 minuten. Deelname: Derden € 10,00 / Leden € 5,00. Je kunt kiezen tussen deelname, het webinar terugzien of beide opties. Je ontvangt een betaalverzoek per e-mail.

Schrijf je in voor dit webinar

 
Koorklassiekers 4
Huismuziek webinar
Jamulusworkshop

Koorklassiekers 4

Nu vlakbij elkaar zingen niet mogelijk is, zijn er gelukkig online opties zoals zingen via het programma Jamulus. Doordat je elkaar bijna gelijktijdig hoort, is muzikale interactie weer mogelijk, al is het natuurlijk wel wennen. Om online zingen te verkennen geeft Jurriaan Grootes een aantal workshops met wat bekendere koorwerken uit het ‘ijzeren repertoire’. We zingen deze klassiekers omdat dit ons de ruimte geeft aan het nieuwe medium te wennen, maar ook omdat het gewoon mooie muziek is. Je krijgt de bladmuziek vooraf toegestuurd. Een aantal voorbeelden uit verschillende periodes zijn Mille Regretz van Josquin, April van Morley, Heilig van Schubert, een koraal van Bach en In Stiller Nacht van Brahms. In de loop van de reeks kunnen we kijken waar de voorkeuren van de deelnemers liggen.
Data: zaterdagen 10 april, 24 april, 1 mei, 15 mei. Meedoen aan alle workshops wordt aangeraden! Maar het is zeker ook mogelijk en leuk om aan een of enkele workshops mee te doen. Je moet je voor elke workshop apart inschrijven.

Docent: Jurriaan Grootes
24 april 2021 15.30-17.00 uur met om 15.00 uur inzingen en soundcheck
Duur 90 minuten. Deelname: Derden € 15,00 / Leden € 10,00. Je ontvangt een betaalverzoek per e-mail.

Schrijf je in voor deze online workshop

 
Wereldmuziek voor instrumentalisten 5
Huismuziek webinar
Jamulusworkshop

Wereldmuziek voor instrumentalisten 5

Nu we fysiek nog steeds geen muziek kunnen maken samen, krijgen we naast huidhonger ook steeds meer musiceerhonger. In deze workshop spelen we – afhankelijk van de bezetting – bekende en onbekende stukken uit het brede repertoire van de wereldmuziek, maar ook oude muziek of licht klassieke muziek kan voorbij komen. De focus ligt op samenspelen, naar elkaar luisteren en genieten van de ritmes en harmonieën die ontstaan. We spelen samen via Jamulus, een mooie oplossing, maar niet hetzelfde als live samenspelen! Het blijft techniek en er kan veel mis gaan. Daarom is er een half uur voor elke sessie gelegenheid om technisch op elkaar af te stemmen. Deze soundcheck is belangrijk! Zelfs wanneer alles goed werkt, zul je merken dat er soms toch een lichte vertraging in de samenklank zit. Bij fysiek samenspel ben je gewend om kleine tempo-schommelingen automatisch op je gehoor aan te passen, online werkt dat anders, dat is onze uitdaging. We spelen door de vertraging heen en gebruiken hem juist om de samenspeeltechniek te verbeteren. De bladmuziek krijg je voor elke sessie toegestuurd, maar we herhalen ook wat stukken, want hoe beter je een stuk kent, hoe beter je via Jamulus kunt samenspelen.
Data: zondagen 28 maart, 11 april, 25 april, 2 mei, 16 mei. Meedoen aan alle workshops wordt aangeraden! Maar het is zeker ook mogelijk en leuk om aan een of enkele workshops mee te doen. Je moet je voor elke workshop apart inschrijven.

Docent: Monique Lansdorp
25 april 2021 16.00-17.30 uur met een soundcheck om 15.30 uur
Duur 90 minuten. Deelname: Derden € 15,00 / Leden € 10,00. Je ontvangt een betaalverzoek per e-mail.

Schrijf je in voor deze online workshop

 
Eukunat kakutebs, een Georgisch lied
Huismuziek webinar
Webinar

Eukunat kakutebs, een Georgisch lied

Tatiana Lina studeert met de deelnemers het Georgische volkslied Eukunat kakutebs (Mingrelisch werklied) in. Het lied is afkomstig uit Samegrelo (Mingrelië in het Nederlands), een regio in het westen van Georgië, waar de liederen worden gekenmerkt door verfijnde, lyrische melodieën en levendige, bewegelijke stempartijen. De harmonieën in dit lied zijn, zoals vaker in Georgische liederen, spannend om te zingen omdat ze soms dissonant zijn. We studeren drie stemmen in, die met alleen mannen- of vrouwenstemmen uitgevoerd kunnen worden, of in gemengde bezetting. De tekst krijg je vooraf, ingezongen partijen na afloop

Docent: Tatiana Lina
30 april 2021 16.00 uur
Duur 60 minuten. Deelname: Derden € 10,00 / Leden € 5,00. Je kunt kiezen tussen deelname, het webinar terugzien of beide opties. Je ontvangt een betaalverzoek per e-mail.

Schrijf je in voor dit webinar

 
Koorklassiekers 5
Huismuziek webinar
Jamulusworkshop

Koorklassiekers 5

Nu vlakbij elkaar zingen niet mogelijk is, zijn er gelukkig online opties zoals zingen via het programma Jamulus. Doordat je elkaar bijna gelijktijdig hoort, is muzikale interactie weer mogelijk, al is het natuurlijk wel wennen. Om online zingen te verkennen geeft Jurriaan Grootes een aantal workshops met wat bekendere koorwerken uit het ‘ijzeren repertoire’. We zingen deze klassiekers omdat dit ons de ruimte geeft aan het nieuwe medium te wennen, maar ook omdat het gewoon mooie muziek is. Je krijgt de bladmuziek vooraf toegestuurd. Een aantal voorbeelden uit verschillende periodes zijn Mille Regretz van Josquin, April van Morley, Heilig van Schubert, een koraal van Bach en In Stiller Nacht van Brahms. In de loop van de reeks kunnen we kijken waar de voorkeuren van de deelnemers liggen.
Data: zaterdagen 10 april, 24 april, 1 mei, 15 mei. Meedoen aan alle workshops wordt aangeraden! Maar het is zeker ook mogelijk en leuk om aan een of enkele workshops mee te doen. Je moet je voor elke workshop apart inschrijven.

Docent: Jurriaan Grootes
01 mei 2021 15.30-17.00 uur met om 15.00 uur inzingen en soundcheck
Duur 90 minuten. Deelname: Derden € 15,00 / Leden € 10,00. Je ontvangt een betaalverzoek per e-mail.

Schrijf je in voor deze online workshop

 
Wereldmuziek voor instrumentalisten 6
Huismuziek webinar
Jamulusworkshop

Wereldmuziek voor instrumentalisten 6

Nu we fysiek nog steeds geen muziek kunnen maken samen, krijgen we naast huidhonger ook steeds meer musiceerhonger. In deze workshop spelen we – afhankelijk van de bezetting – bekende en onbekende stukken uit het brede repertoire van de wereldmuziek, maar ook oude muziek of licht klassieke muziek kan voorbij komen. De focus ligt op samenspelen, naar elkaar luisteren en genieten van de ritmes en harmonieën die ontstaan. We spelen samen via Jamulus, een mooie oplossing, maar niet hetzelfde als live samenspelen! Het blijft techniek en er kan veel mis gaan. Daarom is er een half uur voor elke sessie gelegenheid om technisch op elkaar af te stemmen. Deze soundcheck is belangrijk! Zelfs wanneer alles goed werkt, zul je merken dat er soms toch een lichte vertraging in de samenklank zit. Bij fysiek samenspel ben je gewend om kleine tempo-schommelingen automatisch op je gehoor aan te passen, online werkt dat anders, dat is onze uitdaging. We spelen door de vertraging heen en gebruiken hem juist om de samenspeeltechniek te verbeteren. De bladmuziek krijg je voor elke sessie toegestuurd, maar we herhalen ook wat stukken, want hoe beter je een stuk kent, hoe beter je via Jamulus kunt samenspelen.
Data: zondagen 28 maart, 11 april, 25 april, 2 mei, 16 mei. Meedoen aan alle workshops wordt aangeraden! Maar het is zeker ook mogelijk en leuk om aan een of enkele workshops mee te doen. Je moet je voor elke workshop apart inschrijven.

Docent: Monique Lansdorp
02 mei 2021 16.00-17.30 uur met een soundcheck om 15.30 uur
Duur 90 minuten. Deelname: Derden € 15,00 / Leden € 10,00. Je ontvangt een betaalverzoek per e-mail.

Schrijf je in voor deze online workshop

 
Bach en de blokfluit
Huismuziek webinar
Webinar

Bach en de blokfluit

Sascha Mommertz neemt je mee op ontdekkingsreis door het oeuvre van Johann Sebastian Bach. Als blokfluitist heeft hij vrijwel alle werken waarin Bach een blokfluit voorschrijft, uitgevoerd op concertpodia in binnen- en buitenland. Helaas zijn tot op heden geen solo- of triosonates met blokfluit van de Duitse barokcomponist teruggevonden. (Wel zijn er diverse pogingen gedaan in de twintigste en eenentwintigste eeuw om werken van Bach te arrangeren voor de blokfluit.) In dit webinar geeft Sascha aan de hand van onder andere luistervoorbeelden een overzicht van de vocale en instrumentale werken waarin de blokfluit een grote (of kleine) rol speelt. Ook komen de verschillende blokfluiten die Bach voorgeschreven heeft aan bod.

Docent: Sascha Mommertz
07 mei 2021 16.00 uur
Duur 60 minuten. Deelname: Derden € 10,00 / Leden € 5,00. Je kunt kiezen tussen deelname, het webinar terugzien of beide opties. Je ontvangt een betaalverzoek per e-mail.

Schrijf je in voor dit webinar

 
Samenspelen: Goed speelbare muziek 3
Huismuziek webinar
Jamulusworkshop

Samenspelen: Goed speelbare muziek 3

Nu we fysiek nog steeds geen muziek kunnen maken samen, krijgen we naast huidhonger ook steeds meer musiceerhonger. Op veler verzoek bieden we nu ook workshops aan voor beginners op 6 april, 20 april en 11 mei. We spelen mooie en niet te moeilijke stukken uit de barok- en klassieke periode. De focus ligt op samenspelen, naar elkaar luisteren en genieten van de ritmes en harmonieën die ontstaan. We spelen samen via Jamulus, een mooie oplossing, maar niet hetzelfde als live samenspelen! Het blijft techniek en er kan veel misgaan. Daarom is er een half uur voor elke sessie gelegenheid om technisch op elkaar af te stemmen. Deze soundcheck is belangrijk. De bladmuziek krijg je voor elke sessie toegestuurd.Meedoen aan alle workshops wordt aangeraden! Maar het is zeker ook mogelijk en leuk om aan een of twee workshops mee te doen. Je moet je voor elke workshop apart inschrijven. Er kunnen 12 musici meedoen.

Docent: Tara Kumar
11 mei 2021 20.00-21.00 uur met een soundcheck om 19.30 uur
Duur 60 minuten. Deelname: Derden € 17,00 / Leden € 12,00. Je ontvangt een betaalverzoek per e-mail.

Schrijf je in voor deze online workshop

 
Koorklassiekers 6
Huismuziek webinar
Jamulusworkshop

Koorklassiekers 6

Nu vlakbij elkaar zingen niet mogelijk is, zijn er gelukkig online opties zoals zingen via het programma Jamulus. Doordat je elkaar bijna gelijktijdig hoort, is muzikale interactie weer mogelijk, al is het natuurlijk wel wennen. Om online zingen te verkennen geeft Jurriaan Grootes een aantal workshops met wat bekendere koorwerken uit het ‘ijzeren repertoire’. We zingen deze klassiekers omdat dit ons de ruimte geeft aan het nieuwe medium te wennen, maar ook omdat het gewoon mooie muziek is. Je krijgt de bladmuziek vooraf toegestuurd. Een aantal voorbeelden uit verschillende periodes zijn Mille Regretz van Josquin, April van Morley, Heilig van Schubert, een koraal van Bach en In Stiller Nacht van Brahms. In de loop van de reeks kunnen we kijken waar de voorkeuren van de deelnemers liggen.
Data: zaterdagen 10 april, 24 april, 1 mei, 15 mei. Meedoen aan alle workshops wordt aangeraden! Maar het is zeker ook mogelijk en leuk om aan een of enkele workshops mee te doen. Je moet je voor elke workshop apart inschrijven.

Docent: Jurriaan Grootes
15 mei 2021 15.30-17.00 uur met om 15.00 uur inzingen en soundcheck
Duur 90 minuten. Deelname: Derden € 15,00 / Leden € 10,00. Je ontvangt een betaalverzoek per e-mail.

Schrijf je in voor deze online workshop

 
Wereldmuziek voor instrumentalisten 7
Huismuziek webinar
Jamulusworkshop

Wereldmuziek voor instrumentalisten 7

Nu we fysiek nog steeds geen muziek kunnen maken samen, krijgen we naast huidhonger ook steeds meer musiceerhonger. In deze workshop spelen we – afhankelijk van de bezetting – bekende en onbekende stukken uit het brede repertoire van de wereldmuziek, maar ook oude muziek of licht klassieke muziek kan voorbij komen. De focus ligt op samenspelen, naar elkaar luisteren en genieten van de ritmes en harmonieën die ontstaan. We spelen samen via Jamulus, een mooie oplossing, maar niet hetzelfde als live samenspelen! Het blijft techniek en er kan veel mis gaan. Daarom is er een half uur voor elke sessie gelegenheid om technisch op elkaar af te stemmen. Deze soundcheck is belangrijk! Zelfs wanneer alles goed werkt, zul je merken dat er soms toch een lichte vertraging in de samenklank zit. Bij fysiek samenspel ben je gewend om kleine tempo-schommelingen automatisch op je gehoor aan te passen, online werkt dat anders, dat is onze uitdaging. We spelen door de vertraging heen en gebruiken hem juist om de samenspeeltechniek te verbeteren. De bladmuziek krijg je voor elke sessie toegestuurd, maar we herhalen ook wat stukken, want hoe beter je een stuk kent, hoe beter je via Jamulus kunt samenspelen.
Data: zondagen 28 maart, 11 april, 25 april, 2 mei, 16 mei. Meedoen aan alle workshops wordt aangeraden! Maar het is zeker ook mogelijk en leuk om aan een of enkele workshops mee te doen. Je moet je voor elke workshop apart inschrijven.

Docent: Monique Lansdorp
16 mei 2021 16.00-17.30 uur met een soundcheck om 15.30 uur
Duur 90 minuten. Deelname: Derden € 15,00 / Leden € 10,00. Je ontvangt een betaalverzoek per e-mail.

Schrijf je in voor deze online workshop

 
Zingen met een loopstation
Huismuziek webinar
Webinar

Zingen met een loopstation

Rohan Poldervaart leert je tijdens dit webinar hoe je een loopstation kunt gebruiken bij het muziekmaken. Dit is een apparaatje waarmee je muziek kunt opnemen en afspelen met één druk op de knop. Je kunt fragmenten ook over elkaar opnemen. Wat kan een loopstation je opleveren bij het oefenen? Dit webinar is in eerste instantie bestemd voor zangers, maar is ook voor instrumentalisten interessant omdat de werking grotendeels hetzelfde is. Rohan gebruikt zelf al jaren met succes een loopstation in zijn lespraktijk. Hij wijdt je in! Hij begint met het maken van een aantal grooves. Daaroverheen zingen we (je bent zelf onhoorbaar!) en ontdekken we de mogelijkheden. Daarna demonstreert Rohan hoe je een eigen groove kunt maken. Deelnemers die dat willen, kunnen iets te laten horen. Aan de hand van de bijdragen maken we samen een groove.
Het technische aspect van het loopstation wordt alleen kort toegelicht, we gaan vooral zingen. Wel krijg je achteraf een overzicht van geschikte microfoons en loopstations, wat je bij een eventuele aanschaf kan helpen als je nog geen apparatuur hebt. Dit webinar is op woensdag om 20.00 uur.

Docent: Rohan Poldervaart
19 mei 2021 20.00 uur
Duur 60 minuten. Deelname: Derden € 10,00 / Leden € 5,00. Je kunt kiezen tussen deelname, het webinar terugzien of beide opties. Je ontvangt een betaalverzoek per e-mail.

Schrijf je in voor dit webinar

 
Percussie aan de keukentafel: reis van Afrika naar Cuba, deel 5
Huismuziek webinar
Webinar

Percussie aan de keukentafel: reis van Afrika naar Cuba, deel 5

Spannende ritmes spelen met een plastic bekertje of luciferdoosjes, dat hebben jullie in 2020 kunnen leren tijdens de webinars van Michael. In 2021 gaan we door met het spelen van percussie op gebruiksvoorwerpen, die iedereen thuis heeft. Zo kunnen we bijvoorbeeld congaritmes vertalen naar emmers, maar het luciferdoosje en het bekertje blijven een belangrijke rol spelen. De reis die we dit keer gaan maken voert ons door het Caraïbische gebied en door Zuid-Amerika. In deze landen hebben Afrikanen en Europeanen een grote invloed gehad op de cultuur en de muziek. Het gaat weer een interessante reis worden, waarbij reggae, merengue en nog meer verschillende stijlen aan bod komen.

Docent: Michael de Miranda
21 mei 2021 16.00 uur
Duur 60 minuten. Deelname: Derden € 10,00 / Leden € 5,00. Je kunt kiezen tussen deelname, het webinar terugzien of beide opties. Je ontvangt een betaalverzoek per e-mail.

Schrijf je in voor dit webinar

 
Fagotonderhoud
Huismuziek webinar
Webinar

Fagotonderhoud

De fagot is een prachtig maar ingewikkeld instrument. Wil jij weten hoe je je eigen fagot nog beter kunt behandelen? Hoe verzorg je het instrument zo goed mogelijk met huis-, tuin- en keukenmiddelen? Hoe weet je wanneer je fagot aan onderhoud toe is? Welke kleine reparaties kan je zelf uitvoeren? En wanneer is je riet eigenlijk aan vervanging toe? Yasmin beantwoordt deze vragen én jullie eigen vragen in dit webinar. We bekijken de fagot van dichtbij, dus zorg dat je je instrument bij de hand hebt! Dit webinar is op woensdagavond om 20.00 uur.

Docent: Yasmin Sollie
26 mei 2021 20.00 uur
Duur 60 minuten. Deelname: Derden € 10,00 / Leden € 5,00. Je kunt kiezen tussen deelname, het webinar terugzien of beide opties. Je ontvangt een betaalverzoek per e-mail.

Schrijf je in voor dit webinar

 
Balkan- en zigeunermuziek play-along
Huismuziek webinar
Zoomworkshop

Balkan- en zigeunermuziek play-along

In Oost-Europa maken ze muziek bij je geboorte, je bruiloft, je begrafenis en alle andere belangrijke gebeurtenissen daar tussendoor. En bijna altijd met een orkest. Niet alleen zij, maar ook wij staan nu al zó lang droog wat betreft het samenspelen, dat het tijd wordt voor een uurtje pure muziekpret uit Oost-Europa. We bezorgen je een klein begeleidingsorkest van viool en accordeon via Zoom aan huis! We spelen vanalles: een Roemeense geamparale in 7/8, een swingende čoček uit Macedonië, een oude Hongaarse melodie, of een Romaliedje. Geen heel ingewikkelde stukken, misschien ken je er wel een paar van. Melancholiek en vrolijk, intens en dansbaar, onweerstaanbaar en vol vitaliteit…en dus vooral heel veel zelf lekker (mee)spelen!
Ter plekke spreken we af hoe we het gaan spelen en laten we de begeleiding horen. En ja, dát is nou een groot voordeel van Zoom: niemand heeft er last van als je er dwars doorheen improviseert, een extra rondje speelt, of gewoon even gaat luisteren.
Je krijgt van tevoren bladmuziek en luistervoorbeelden toegestuurd. Omdat we veel verschillende nummers door willen spelen, zoals in een jamsessie, raden we je aan je snel op te geven, zodat je voldoende tijd hebt om de muziek voor te bereiden.
Datum gewijzigd!

Docenten: Anneke Frankenberg, Bart Lelivelt
26 mei 2021 20.00-21.15 uur
Duur 75 minuten. Deelname: Derden € 15,00 / Leden € 10,00. Je ontvangt een betaalverzoek per e-mail.

Schrijf je in voor deze online workshop

 
Versieringen in Franse barok
Huismuziek webinar
Webinar

Versieringen in Franse barok

De Franse barokmuziek kenmerkt zich door de vele kleine versieringen. Een melodie kan er helemaal onder bedolven zijn! Franse componisten, waaronder Hotteterre en Couperin, hebben uitvoerig beschreven hoe de versieringen uitgevoerd moesten worden. Dezelfde versieringsymbolen waren soms voor meerdere interpretaties vatbaar. Waarom verschilde de Franse stijl zo van de Italiaanse? Ben je benieuwd of er nog meer versieringen toegevoegd kunnen worden en of er ook geïmproviseerd werd? In dit webinar licht Robert dit allemaal toe en laat hij horen hoe de bekendste versieringen moeten klinken. Na het webinar krijg je een overzicht van de bekendste symbolen waar je zelf mee aan de slag kunt gaan.

Docent: Robert de Bree
28 mei 2021 16.00 uur
Duur 60 minuten. Deelname: Derden € 10,00 / Leden € 5,00. Je kunt kiezen tussen deelname, het webinar terugzien of beide opties. Je ontvangt een betaalverzoek per e-mail.

Schrijf je in voor dit webinar

 
Barokdans
Huismuziek webinar
Webinar

Barokdans

Dans en muziek zijn niet los te zien van elkaar. Wat kun je als musicus leren van de danspraktijk? Daarover vertelt Rachel Farr meer in dit webinar. We richten ons op de Franse barok, een stijlperiode waarin bij uitstek dans centraal stond. In deze tijd ontstond de Franse Suite, die bestaat uit verschillende dansen uit die tijd. Rachel vertelt je alles over deze dansen, de ontstaansgeschiedenis en hoe je ze uitvoert. Het webinar is een lezing met praktische onderbrekingen waarin de deelnemers uitgenodigd worden om te dansen. Dit webinar is op woensdagavond om 20.00 uur.

Docent: Rachel Farr
02 juni 2021 20.00 uur
Duur 60 minuten. Deelname: Derden € 10,00 / Leden € 5,00. Je kunt kiezen tussen deelname, het webinar terugzien of beide opties. Je ontvangt een betaalverzoek per e-mail.

Schrijf je in voor dit webinar

 
Schilderijententoonstelling van Moessorgski ontleed
Huismuziek webinar
Webinar

Schilderijententoonstelling van Moessorgski ontleed

Schilderijen van een tentoonstelling is het beroemdste werk van de Rus Modest Moessorgski. Tien schilderijen van Moessorgski's vriend Victor Hartmann worden verklankt en verbonden met de Promenade, dat tussen ieder deel klinkt, maar steeds anders is getoonzet. In het verklanken van de schilderijen heeft de componist een nieuwe stijl gevonden, in het streven naar een pure Russische kunst zonder westerse invloeden. Het origineel is voor piano, maar het stuk is ook bekend in de orkestversie van Ravel. Naast deze orkestratie zijn talloze bewerkingen gemaakt. In dit webinar duiken we dieper in het werk, de achtergronden, muzikale inhoud en de verschillende arrangementen en orkestraties.

Docent: Kees van der Harst
04 juni 2021 16.00 uur
Duur 60 minuten. Deelname: Derden € 10,00 / Leden € 5,00. Je kunt kiezen tussen deelname, het webinar terugzien of beide opties. Je ontvangt een betaalverzoek per e-mail.

Schrijf je in voor dit webinar

 
Bachsuites voor cello solo
Huismuziek webinar
Webinar

Bachsuites voor cello solo

Elske geeft in dit webinar een uitgebreide handleiding voor het begrijpen en spelen van Bachs beroemde cellosuites. Ze vertelt iets over de geschiedenis, het instrumentarium, de harmonische analyse, de opbouw van de suites, en de kenmerken van de verschillende delen. Daarnaast geeft ze tips voor het instuderen van de stukken. Dit alles doet ze aan de hand van luistervoorbeelden, ook op de vijfsnarige violoncello piccolo (wat wellicht al iets prijs geeft over het instrumentarium).

Docent: Elske Tinbergen
11 juni 2021 16.00 uur
Duur 60 minuten. Deelname: Derden € 10,00 / Leden € 5,00. Je kunt kiezen tussen deelname, het webinar terugzien of beide opties. Je ontvangt een betaalverzoek per e-mail.

Schrijf je in voor dit webinar

 
The joy of practising
Huismuziek webinar
Webinar

The joy of practising

Learning how to learn is life’s most important skill. Sinds de invoering van het vak Oefenstrategieën zijn de resultaten van studenten in Scandinavische landen met 22% vooruit gegaan. 95% van het oefenen gebeurt zonder leraar. Leren oefenen is belangrijk en wordt te weinig onderwezen.
In dit webinar gaan we op zoek naar relevante oefeningen om meer van het musiceren te genieten en het tegelijkertijd te perfectioneren. We zoeken naar vernieuwende en gevarieerde oefenmethodes die motiveren om dagelijks gepassioneerd met het schone van de muziek bezig te zijn. Liszt, Franz: Die Technik des Übens ist wichtiger als das Üben der Technik.
We behandelen in deze sessie vooral hoe je gevarieerd kan studeren. Na het webinar krijgt elke deelnemer een syllabus.

Docent: Bart Spanhove
16 juni 2021 20.00 uur
Duur 60 minuten. Deelname: Derden € 10,00 / Leden € 5,00. Je kunt kiezen tussen deelname, het webinar terugzien of beide opties. Je ontvangt een betaalverzoek per e-mail.

Schrijf je in voor dit webinar

 
Balkanmuziek
Huismuziek webinar
Webinar

Balkanmuziek

Stan vertelt je in dit webinar meer over onregelmatige maatsoorten in Balkanmuziek, met name de 2+2+3 7/8 maatsoort. Hij doet dit aan de hand van het Macedonische nummer Memede more Memede. Hoe tel je, welke mogelijkheden zijn er voor frasering en versieringen en welke variaties kun je maken op het ritme? We spelen het nummer met een begeleidingstrack: eerst langzaam, dan iets sneller. Daarna improviseren we wat op akkoorden, toonladders, ritmes en opbouw. Voor alle instrumenten zijn partijen voorhanden die je van tevoren toegestuurd krijgt. Na afloop van het webinar krijg je opnames in verschillende tempi toegestuurd waarmee je thuis verder kunt oefenen.

Docent: Stan Mitrovic
18 juni 2021 16.00 uur
Duur 60 minuten. Deelname: Derden € 10,00 / Leden € 5,00. Je kunt kiezen tussen deelname, het webinar terugzien of beide opties. Je ontvangt een betaalverzoek per e-mail.

Schrijf je in voor dit webinar

 
Saxofoononderhoud
Huismuziek webinar
Webinar

Saxofoononderhoud

De saxofoon is een van de meest bespeelde blaasinstrumenten. Maar wat heb je nou eigenlijk in handen? Zorg je optimaal voor je instrument of kan je misschien nog meer doen? De saxofoon is een kwetsbaar instrument en heeft vele kleppen die ‘samenwerken’ met elkaar. De afstelling van die kleppen is cruciaal. Hoe herken je of de afstelling goed is? Wanneer is je sax toe aan onderhoud en wat kan je zelf doen? In dit webinar geeft Yasmin antwoord op deze vragen én jouw eigen vragen over je saxofoon. Samen bekijken we de sax, het mondstuk, het riet en de rietbinder. Dit webinar is op woensdagavond om 20.00 uur.

Docent: Yasmin Sollie
23 juni 2021 20.00 uur
Duur 60 minuten. Deelname: Derden € 10,00 / Leden € 5,00. Je kunt kiezen tussen deelname, het webinar terugzien of beide opties. Je ontvangt een betaalverzoek per e-mail.

Schrijf je in voor dit webinar

 
New Orleans improvisatie deel 2
Huismuziek webinar
Webinar

New Orleans improvisatie deel 2

Improviseren klinkt moeilijker dan het is. Na het succes van het eerste webinar New Orleans jazzimprovisatie is dit de tweede editie! Simon laat je wederom verschillende improvisatiemogelijkheden horen, gebaseerd op een jazzstuk in deze stijl. Je kunt thuis meespelen en improviseren. Zullen we samen teruggaan in de tijd en in de New Orleans Jazz induiken? Je krijgt van tevoren bladmuziek toegestuurd.

Docent: Simon Stiller
25 juni 2021 16.00 uur
Duur 60 minuten. Deelname: Derden € 10,00 / Leden € 5,00. Je kunt kiezen tussen deelname, het webinar terugzien of beide opties. Je ontvangt een betaalverzoek per e-mail.

Schrijf je in voor dit webinar

 
De Bach-dynastie
Huismuziek webinar
Webinar

De Bach-dynastie

Hoe is het mogelijk dat de familie Bach zo veel geniale musici heeft geproduceerd? In deze lezing laat Mimi Mitchell muziek van zes verschillende leden van de Bachfamilie horen: van Heinrich Bach (1615-1692), Johann Christoph Bach (1642-1703), Johann Bernard Bach (1676-1749) en Johann Sebastian Bach (1685-1750) tot twee van zijn zonen, de oudste Wilhelm Friedemann (1710-1784) en de jongste Johann Christian (1735-1782). Welk werk deden ze en wat voor soort muziek hebben ze geschreven? Is de muziek van Johann Sebastian Bach beter dan die van zijn tijdgenoten? En waarom vinden wij Johann Sebastian eigenlijk de allerbeste Bach? In de 18de eeuw kregen zijn zonen veel meer waardering dan hij. In dit webinar proberen wij een paar van de mysteries van de Bachfamilie te ontrafelen. Dit webinar is op woensdag om 20.00 uur.

Docent: Mimi Mitchell
30 juni 2021 20.00 uur
Duur 60 minuten. Deelname: Derden € 10,00 / Leden € 5,00. Je kunt kiezen tussen deelname, het webinar terugzien of beide opties. Je ontvangt een betaalverzoek per e-mail.

Schrijf je in voor dit webinar