Nieuwsoverzicht


Het cursusseizoen loopt van 1 september t/m 31 augustus. In 2021 komt het nieuwe cursusprogramma waarschijnlijk pas 1 juni online, maar dit is afhankelijk van de ontwikkelingen rond Covid-19. Cursusleden van Huismuziek krijgen korting op de muziekcursussen en videolessen en leden van Bouwerskontakt krijgen korting op de muziekinstrumentenbouwcursussen. Alle leden van Huismuziek krijgen korting op de webinars.

CURSUSPROGRAMMA 2020-2021
Een aantal cursussen kan op een veilige manier doorgaan met inachtneming van alle coronavoorschriften. Daar zijn we blij mee! Bekijk het programma. Ook hebben we onze  annuleringsregeling versoepeld.
We bieden ook webinars aan en videolessen.

Frisse ideeën, creativiteit, muzikaliteit en aandacht voor techniek (want sommigen van jullie blijken techniekbeesten te zijn) stromen volop door ons cursusaanbod.

‘The music in my heart I bore
Long after it was heard no more.’

     William Wordsworth (1770-1850)

Van de muziek die je ooit voorgoed in je hart sloot, krijg je nooit genoeg. Die is elke luisterbeurt als nieuw en vol van betekenis, in iedere levensfase anders. Zij gaat misschien wel een leven lang mee; net als Huismuziek. We zijn in ieder geval al een eindje op weg, want we vieren ons zeventigjarig jubileum in 2021! De viering is uitgesteld naar 2022, maar in mei 2021 komt wel een jubileumboek uit. Ook komt er een podcast die het jaar naar de viering zal overbruggen met een maandelijkse aflevering.

Over het lopende cursusseizoen:
We zijn trots dat we volbloed docent Erik Visser hebben gestrikt om muziekgeschiedenis te geven, deze cursus wordt later aangeboden in een reeks videolessen. Hij neemt de ‘sonate’ onder de loep. Toen we hem vroegen iets te schrijven over de cursus begon zijn docentenbloed meteen te stromen. Zijn introductie is een minicollege op zich.
Dit seizoen kun je voor ‘t eerst dansen bij ons en wel op de hofmuziek van Zonnekoning Lodewijk XIV. Ensemble Odyssee organiseert een minifestival voor ons vol workshops met Franse barokmuziek en dans. Daar zijn we enorm vereerd mee!   Christine Brandenburg geeft een tweede Schubertiade in mei. Iedereen kan meespelen!
Zangers worden verwend. We hebben veel voor hen in huis dit seizoen. Als je al behoorlijk goed (opera) zingt kun je daarbij bewegen en acteren in de workshop Muziektheater voor zangers.
Ook voor instrumentalisten hebben we een gevarieerd aanbod. Van barokdans tot Balkanbeats, van tango tot Tsjaikovski, van cajón tot Camille Saint-Saëns.
Voor strijkers voor wie de Strijkkwartetdag niet lang genoeg duurde, is er een heel Strijkkwartetweekend. Cellisten maken een ‘grand tour’ door Europa met Elske Tinbergen. We tippen nog een cursus die interessant is voor instrumentalisten: B.A.C.H. canons en fuga's.
Tenslotte zagen we aan het aantal inschrijvingen dat jullie techniek en verdieping belangrijk vinden. Zo is er een nieuwe cursus Wat is nou een akkoord?

Praten en luisteren tegelijk, dat kan niet. Muziek maken en tegelijkertijd luisteren, dat kan heel goed. Sterker nog: dat moet! Als het werkelijk lukt om luisterend samen te spelen, word je ‘opgetild’. Je gaat op in het grotere geheel van klank, akkoord, koor of ensemble. Dan voelt het heel even ‘as if your ears are connected to your soul’, zoals Zadie Smith het verwoordt in haar verhaal Words and Music uit 2019.