Bijzondere instrumenten
De gitaar, de fluit, de viool - om maar een paar muziekinstrumenten te noemen - kent iedereen. Maar dat gaat misschien niet op voor bijvoorbeeld de talharpa, de citole en de ranket: bijzondere instrumenten die je wellicht nog nooit gezien of gehoord hebt. Deze curieuze instrumenten vind je hieronder, met bij elk instrument de naam van de bouwgroep waar het gebouwd is.

Citole

De citole is een middeleeuws muziekinstrument. Het is een tokkelinstrument met vier snaren. De citole is één van de historische instrumenten in gebruik bij de muziekgroep Krebbel. Bouwer: Joop Kaasjager. Bouwgroep doedelzak & draailier

Nyckelharpa

De nyckelharpa is een Zweeds volksinstrument. De snaren worden met een speciaal gevormde strijkstok gestreken. Bouwer: Ton Pel. Bekijk hier een filmpje over de bouw van een nyckelharpa. Bouwgroep doedelzak & draailier

Organetto

Organetto naar Leonardo da Vinci, gebouwd door Reijnier Kloeg. Het belangrijkste verschil met onze moderne accordeon is wel dat het geluid geproduceerd wordt door pijpen en niet door tongen. Bouwgroep orgels.

Ranket

Dit is een prototype van barok basranket in Bes-contra. Op het dubbelriet na, is het volledig 3D geprint, met de selective laser sintering (SLS) techniek. Het is afgeleid van instrument W.Wijne nr. 3 dat te vinden is in het Musikinstrumentenmuseum in Berlijn, catalogusnummer 64. Ton Pel ontwierp het 3D-model. Op de foto ontlokt hij de eerste tonen aan het instrument. In de cilinder zijn tien conische boringen met elkaar verbonden. Ze vormen samen een lange, opgevouwen pijp. Vandaar de benaming wurstfagot (D) en cervelat (Fr). Laagste toon tot nu toe is G1# (51,9 Hz). Bouwgroep houtblaasinstrumenten.

Talharpa

Een eenvoudig soort harp dat zijn oorsprong heeft in Skandinavië. Bouwer: Guus Vennik. Bouwgroep doedelzak & draailier.