13326 - Indiase muziek
Soort cursus Beginners
Bestemd voor
strijkers. Speel je een ander instrument en wil je toch meedoen, neem dan contact op met bureau Huismuziek... meer informatie
Niveau ♪♪ t/m ♪♪♪♪
Data 16 november 2013 t/m 17 november 2013
Tijd (-en) Aanvang workshops zaterdag om 11.00 uur. Welkom vanaf 9.45 uur met koffie/thee. Zondag om 15.30 uur eindpresentatie van alle groepen. Einde zondag om 17.00 uur.
Locatie Zonnewende Groepsaccommodatie, St.Michielsgestel
Docent(-en) Lenneke van Staalen
Prijs Derden: € 175,00 / Leden: € 165,00
N.B.: Cursusprijs is inclusief volpension. Wie elders overnacht krijgt helaas geen korting. N.B. Ben je 30 jaar of jonger? Dan krijg je 50% korting op de ledenprijs. Er is een beperkt aantal kortingsplaatsen beschikbaar. Korting wordt toegekend na toezending (per e-mail of post) van een identiteitsbewijs met geboortedatum. De korting geldt als je op het moment van inschrijven 30 of jonger bent.
Max. aantal deelnemers20
Uiterste inschrijfdatum14 november 2013   De inschrijving voor deze cursus is gesloten.

De Indiase klassieke muziek is een eeuwenoude en levende traditie. De oorsprong van deze muziek ligt in de tempels en aan de hoven van de maharaja's. Kenmerkend aan deze muziekstijl is de vrijheid waarmee wordt geïmproviseerd binnen een vaststaand melodisch en ritmisch stelsel, het gebruik van vele versieringen, de meditatieve langzame delen en de opzwepende virtuositeit van de snellere delen.

Hoe dieper je de wereld van de Indiase klassieke muziek induikt, hoe meer details zichtbaar worden en hoe rijker de luister- en speelervaring wordt. Deze cursus biedt een eerste stap in deze fascinerende wereld. De cursist wordt uitgenodigd zijn vertrouwde muzikale context te laten varen en kennis te maken met een andere manier van spelen en luisteren. Veel aandacht zal gaan naar de basisconcepten van de Indiase muziek; Raga (de melodische structuur) en Tala (het ritmische component), evenals de specifieke technieken van glissandi en versieringen. Ook wordt er een beeld van de muziek en zijn verschillende instrumenten geschetst door het luisteren naar muziekfragmenten... meer informatie

ke DSC_0185-400
joe

Get the Flash Player to see this player.

Lenneke van Staalen

Lenneke van Staalen groeide op met de Westerse klassieke muziek, en kwam in 1992 in India voor het eerst in aanraking met de Noord-Indiase klassieke muziektraditie. Ze begon haar studie bij Joy Srivastava in New Delhi, en studeerde vervolgens aan het Rotterdams Conservatorium bij de zanger Koustav Ray. Daar behaalde ze in 2003 cum laude haar masterdiploma, en won dat jaar tevens de prijs van de vereniging 'vrienden van het conservatorium' voor haar uitmuntende prestaties. Hierna zette ze haar studie voort bij meesterviolist D.K. Datar in Mumbai. Al jarenlang verdiept Lenneke van Staalen zich vol overgave in de Ragamuziek. Haar spel resoneert een diepe passie, die zowel virtuoos als op lyrische wijze tot uiting komt. Zij treedt regelmatig op, zowel solistisch in traditioneel Indiase bezetting, als samenwerkend met andere wereldmuziek- of westers klassieke ensembles. Daarnaast doceert zij aan de Hogeschool voor Muziek en Dans (Codarts) in Rotterdam.