14330 - Les hautbois du roi   GEANNULEERD
Soort cursus Gevorderden
Bestemd voor hoboïsten, althoboïsten en fagottisten
Niveau ♪♪♪ t/m ♪♪♪♪
Data 08 februari 2014 t/m 09 februari 2014
Tijd (-en) aanvang zaterdag 10.00 uur, einde zondag 17.00 uur.
Locatie Eigentijdserf, Westelbeers
Docent(-en) Thomas Oltheten, Ofer Frenkel
Prijs Derden: € 300,00 / Leden: € 270,00
Toeslag éénpersoonskamer: € 15,00
N.B.: Let op: de toeslag geldt voor een eenpersoonskamer met sanitair. Als je geen toeslag betaalt deel je een tweepersoonskamer met sanitair. Er zijn er ook kamers zonder sanitair beschikbaar met extra korting. Je krijgt €10 korting voor een plaats op een tweepersoonskamer en €15 voor een plaats op een driepersoonskamer met douche en toilet op de gang. Als je dit wilt kun je dit aangeven onder opmerkingen op het inschrijfformulier of ons een e-mail sturen. De korting wordt naderhand toegekend. Ben je 30 jaar of jonger? Dan krijg je 50% korting op de ledenprijs. Er is een beperkt aantal kortingsplaatsen beschikbaar. Korting wordt toegekend na toezending (per e-mail of post) van een identiteitsbewijs met geboortedatum. De korting geldt als je op het moment van inschrijven 30 of jonger bent.
Max. aantal deelnemers20
Uiterste inschrijfdatum08 december 2014   

De hobofamilie was populair in de achttiende eeuw. De blazers speelden in het barokke en klassieke orkest, in kamermuziekensembles, buiten en binnen en met strijkers en trompetten. Het samenspelen van instrumenten uit dezelfde familie vloeide voort uit de renaissancetraditie van de consortmuziek. We spelen in kleine ensembles van twee hobo’s en een fagot, waarvoor een schat aan mooie muziek is geschreven door componisten als Telemann, Fasch, Zelenka, Heinichen, Vivaldi, Couperin, Marais en Beethoven. We vormen ook een hoboband met hobo’s, althobo’s en fagotten waarmee we muziek van Lully en Purcell spelen. De docenten geven een lezing over de ontwikkeling van de dubbelrietinstrumenten van barok via klassiek en romantiek naar de huidige ‘moderne’ instrumenten. We spelen op a=440 Hz. Ensembles die op a=415 Hz spelen zijn welkom, maar kunnen niet meespelen in de hoboband.

images imes
Thomas Oltheten

Thomas Oltheten studeerde aan Nederlandse conservatoria bij Joep Terweij, John Mostard en Peter Gaasterland en in het Zürich bij Manfred Sax. Hij speelde in het Tonhalle Orchester en in het Opera Orkest van Zürich. Daarnaast was kamermuziek altijd zijn grote liefde. In de loop der tijd is hij zich meer en meer gaan verdiepen in de ontwikkeling van de fagot door de eeuwen heen. Zo bespeelt hij de dulciaan - de 17e eeuwse voorloper van de fagot – , barokfagot, klassieke fagot, romantische fagot en de moderne fagot. Hij is oprichter van het Apollo Ensemble www.apollo-ensemble.nl  en heeft de organisatie daarvan vanaf de grond opgebouwd. Aan vele orkesten ensembles en producties heeft hij zijn medewerking verleend, zoals o.a. Tonhalle orchester, Stuttgarter Barockorkester, Concerto d’Amsterdam, het NoordNederlands orkest, het Combattimento Consort , Ensemble conservatoire en Anima Eterna. Aan talloze radio- en cd opnames werkt hij mee en is hij zowel solistisch als in kamermuziekverband te beluisteren. Ook als docent en coach is Thomas aktief; hij is docent in Almere en Lelystad en coacht diverse ensembles. Als solist is hij veelvuldig op de concertpodia te beluisteren, met o.a. fagotconcerten van Vivaldi, Fasch, Telemann, Weber en Mozart. Tevens is hij sinds 2010 voorzitter van het fagotnetwerk Nederland/België. www.fagotnetwerk.org

Ofer Frenkel

Na mijn opleiding hobo en compositie in Tel Aviv, studeerde ik hobo in Zwitserland bij Thomas Indermühle en Emanuel Abbül en haalde de orkest- en solistendiploma's. Er volgden masterclasses bij Maurice Bourgue, Hans Elhorst en Paul Dombrecht. 1990-1992 gaf ik les aan amateurs en aan scholiers op meerdere muziekscholen in Zwitserland. Vanaf 1992 specialiseerde ik me in historische hobo’s, eerst bij Michel Piguet aan de Schola Cantorum Basiliensis  te Basel, daarna in Den Haag bij Ku Ebbinge. Ik speel met bekende barokgezelschappen als Les Musiciens de Louvre (F), Nederlandse Bachvereniging, Apollo Ensemble, Concerto Barocco (2009-2011 ook als personeel manager) , Osmosis, Concerto Köln (D), Rheinische Kantorei (B), Il Fondamento (B), Musica ad Rhenum, Anima Eterna (B), Les Agremens (B), Jerusalem Baroque Orchestra (IL), Australian Baroque Orchestra (AU) e.a. Daarnaast ben ik een van de oprichters van het ensemble Accademia Daniël, dat veel succes oogstte met opnames met zanger Klaus Mertens. Ik gaf hobo- en kamermuzieklessen op zomercursussen in Zell a/d Pram (O), Perth (AU) en de Apollo zomeracademie in Dronten (NL). Vanaf 2013 ben ik als docent verbonden met Pegasus School for Early Music in Amsterdam.