Online aanbod bij Huismuziek


WEBINARS en ZOOMWORKSHOPS
WEBINARS vind je hieronder met toelichting en inschrijfbuttons. Er komen steeds nieuwe webinars online.
Een webinar is een online livesessie over een specifiek onderwerp dat gegeven wordt via het platform Zoom op een doordeweekse avond van 20.00-21.00 uur.  Deelnemen kan desgewenst onhoorbaar en onzichtbaar. Iedereen kan deelnemen, je hoeft geen lid te zijn van Huismuziek. Keuze tussen deelnemen of terugkijken of beide.
Nieuwsgierig naar wat al geweest is? Klik voor een overzicht in pdf: 20202021 en 2022-23

Op deze lijsten kun je ook zien welke webinars je nog kunt terugzien. Stuur ons een e-mail met de naam van het webinar. Kosten daarvoor zijn: derden € 10, Huismuziekleden € 5 (alle lidmaatschappen!).

ZOOMWORKSHOPS vind je onderaan deze pagina. Dit zijn interactieve workshops die gegeven worden via Zoom. Het is niet mogelijk om lessen terug te kijken en je geeft je op voor een reeks van 3 of 4 lessen.

Ook bieden wij videolessen. Wil je online samenspelen? Maak dan gebruik van de privéserver van Huismuziek op Jamulus. Klik hier voor meer informatie.

De veelzijdige contrabas
Huismuziek webinar
Webinar

De veelzijdige contrabas

Brommen of plukken, een grote vriendelijke reus, lage klanken, de basis van het orkest, een trouwe jazzvriend, dat is de contrabas. Dat je veel (meer) met het instrument kunt, krijg je tijdens dit webinar te horen van Aristotelis. Hij geeft repertoirevoorbeelden uit de kamermuziek (zoals het duo van Rossini, het kwintet van Dvorak, het Beethovenseptet en natuurlijk het Forellenkwintet van Schubert), vertelt over contrabasensembles en de traditie van het contrabaskwartet, maar ook over de geschiedenis van het instrument: de voorgangers, verschillende stemmingen, strijkstokken en snaren. Er is ook een praktisch toepasbare component. Aristotelis geeft tips aan wie het instrument al bespeelt, maar ook aan hen die het instrument willen gaan oppakken. Hoe schaf je een instrument aan, wat is er te zeggen over de bouw, waarin verschilt de contrabas van de cello, etc. Verder komen er studeertips langs, iets over de speeltechniek en over klankvorming. Kortom: een webinar voor alle liefhebbers van deze grote vriendelijke reus! Dit webinar is op woensdagavond.

Docent: Aristotelis Potamianos
30 november 2022 20.00 uur
Duur 60 minuten. Deelname: derden: € 10,00 / leden: € 5,00. Je kunt kiezen tussen deelname, het webinar terugzien of beide opties. Je ontvangt een betaalverzoek per e-mail.

Schrijf je in voor dit webinar

 
4 Zoomworkshops Tweestemmig zingen zonder bladmuziek
Huismuziek webinar
Zoomworkshop

4 Zoomworkshops Tweestemmig zingen zonder bladmuziek

Bladmuziek onmisbaar voor een succesvol lied? Echt niet! Leer liederen op gehoor, het oor is de sleutel!
In veel culturen werden liederen eeuwenlang mondeling van generatie op generatie overgedragen. Niet alleen melodie en tekst bleven zo bewaard, maar ook nuances die je niet in een standaard maat- en nootwaarde kunt uitdrukken.
Bladmuziek is bijna een must in de moderne koorwereld. Maar als je een traditioneel liedje op papier zet, verlies je vaak vertelintonatie en bijzondere ritmes, waar adem en timing een onderdeel van zijn. Als het een meerstemmig lied is, kunnen er nog meer dingen zijn (zoals relaties tussen verschillende zangers), die je niet in notenschrift vast kan leggen.
In deze sessies leren we tweestemmige liederen op gehoor. We oefenen alle nuances en bijzonderheden die bij de desbetreffende vocale traditie horen. We studeren beide partijen in zodat we via het scherm toch tweestemmig samen kunnen zingen. Het oefenen op gehoor zal je klankverbeelding, je audiogeheugen en andere aspecten van je muzikaliteit vergroten. Ook leer je meerdere liedjes die je makkelijk met zijn tweeën kunt blijven zingen.

Docent: Tatiana Lina
13 januari 2023, 10 februari 2023, 10 maart 2023, 14 april 2023 11.00 uur
Duur 45 minuten. Deelname: Derden € 70,00 / Leden € 60,00. Je ontvangt een betaalverzoek per e-mail.

Schrijf je in voor deze online workshop

 
Blokfluitkwartet - praktische tips en geschiedenis
Huismuziek webinar
Webinar

Blokfluitkwartet - praktische tips en geschiedenis

Spelen in een blokfluitkwartet kan een hemelse ervaring zijn. Maar wat komt er allemaal bij kijken voordat het inderdaad hemels gaat klinken? Hoe kies je het repertoire, welke instrumenten heb je nodig, welke bijzonderheden komen kijken bij de intonatie, hoe stuur je de repetities aan en welke geschiedenis gaat schuil achter deze bezetting? Deze vragen komen aan bod tijdens het webinar van Stephanie Brandt. Stephanie put uit ruim twintig jaar ervaring met consortspel in verschillende bezittingen, waarvan dertien jaar bij het professionele kwintet Seldom Sene. Stephanie gaat in op het ontstaan van de eerste blokfluitconsorts en de mogelijke bezettingen. Later – in de 21e eeuw – kunnen musici kiezen voor meer combinaties én soorten blokfluiten. Maar hoe ga je zelf aan de slag? We bespreken hoe je de juiste keuze maakt voor jouw ensemble. Uiteraard gaan we luisteren naar enkele schitterende muziekvoorbeelden en geeft Stephanie tips om nieuw repertoire te ontdekken. Ze deelt haar belangrijkste tips voor efficiënt en plezierig repeteren. Er kunnen ook individuele vragen gesteld worden. Dit webinar is op woensdagavond.

Docent: Stephanie Brandt
18 januari 2023
Duur 60 minuten. Deelname: derden: € 10,00 / leden: € 5,00. Je kunt kiezen tussen deelname, het webinar terugzien of beide opties. Je ontvangt een betaalverzoek per e-mail.

Schrijf je in voor dit webinar

 
4 Zoomworkshops Oefentips voor violisten
Huismuziek webinar
Zoomworkshop

4 Zoomworkshops Oefentips voor violisten

Na het succesvolle webinar van Inger van Vliet over studeertechnieken, kun je nu meedoen aan een interactief vervolg. Samen met medeviolisten behandelen we toonladders, techniek, etudes en orkestpartijen en vinden we antwoord op de volgende vragen: Hoe oefen je zo efficiënt mogelijk? Hoe voorkom je dat je moeilijke passages eindeloos herhaalt zonder significante verbetering? Hoe verbeter je je techniek en klank? In deze zoomlessen krijg je tips en tricks over houding, oefenen en slim studeren. Zo helpt Inger je om weer zelfverzekerd aan de slag te gaan. Zeker ook fijn als je geen les meer hebt maar wel graag zelf en met anderen aan de slag wilt. In elke zoomles komt een ander aspect aan bod.
1.       Toonladders, techniek en études
2.       Voordrachtstukken
3.       Orkestpartijen
4.       Eigen inbreng

Docent: Inger van Vliet
18 januari 2023, 15 februari 2023, 08 maart 2023, 12 april 2023 20.00 uur
Duur 60 minuten. Deelname: Derden € 70,00 / Leden € 60,00. Je ontvangt een betaalverzoek per e-mail.

Schrijf je in voor deze online workshop

 
4 Zoomworkshops Houding en oefentips voor cellisten
Huismuziek webinar
Zoomworkshop

4 Zoomworkshops Houding en oefentips voor cellisten

Na de succesvolle cursus De kunst van het repeteren in een ensemble, kunnen cellisten nu meedoen aan een interactief vervolg. Samen met medecellisten werken we aan een gezonde houding aan de hand van een warming-up, technische oefeningen en linker- en rechterhandtechniek. Ook zoeken we antwoord op de volgende vragen: Hoe oefen je zo ergonomisch mogelijk? Hoe verhoog je je speelplezier door meer ontspanning en flow? Hoe voorkom je dat je een blessure ontwikkelt en wat kun je doen als je tóch een blessure hebt/krijgt? In deze zoomlessen krijg je tips en tricks over houding, oefenen en ontspanning én is er ruimte voor de cursisten om vragen te stellen. Willemijn helpt je om met vertrouwen en energie aan de slag te gaan. Ook voor wie geen les meer heeft zijn deze lessen geschikt. In elke zoomles komt een ander aspect aan bod.
Opbouw van de lessen:
1.       Korte warming-up zonder en met instrument
2.       Algemene houding met verschillende technische oefeningen
3.       Linker- en rechterhandtechniek
4.       Eigen inbreng

Docent: Willemijn Knödler
19 januari 2023, 16 februari 2023, 09 maart 2023, 30 maart 2023 20.00 uur
Duur 60 minuten. Deelname: Derden € 70,00 / Leden € 60,00. Je ontvangt een betaalverzoek per e-mail.

Schrijf je in voor deze online workshop

 
4 Zoomworkshops Adem en houding
Huismuziek webinar
Zoomworkshop

4 Zoomworkshops Adem en houding

Zonder adem geen blaasmuziek of zang, maar zo simpel is het niet. De adem moet vrij kunnen stromen en daar kun je je hele lijf voor inzetten. Aan de basis van een mooi soepel spel en zang ligt een goede ademtechniek. En de basis van een vrije ademhaling is dan weer een goede houding en coördinatie. In deze zoomworkshops komen allerlei aspecten van ademtechniek en speelhouding aan bod: de onderliggende anatomie, ademsteun, het verschil tussen hoog en laag ademen en het effect van de houding op de ademhaling. Ook veelvoorkomende misverstanden over adem en houding passeren de revue.
Kun je je houding verbeteren zonder extra inspanning en hoe kun je anatomie inzetten bij het studeren van een instrument of het zingen? Daar geeft de docent op basis van Alexandertechniek antwoorden op. Er is gelegenheid voor wie dat wil om iets voor te spelen of zingen. Tijdens de les kunnen er vragen worden gesteld. In elke les krijg je een paar aandachtspunten die je thuis kunt proberen om in praktijk te brengen. De zoomlessen zijn geschikt voor zowel blazers als zangers. 

Docent: Pauliina Lievonen
24 januari 2023, 07 februari 2023, 21 februari 2023, 14 maart 2023 11.30 uur
Duur 60 minuten. Deelname: Derden € 70,00 / Leden € 60,00. Je ontvangt een betaalverzoek per e-mail.

Schrijf je in voor deze online workshop