WEBINARS zijn online livesessies over een specifiek onderwerp die worden gegeven via Zoom. Op dit moment zijn er geen nieuwe webinars gepland, maar kun je een aantal terugkijken. We lichten er wekelijks twee uit. Bekijk hier het overzicht van alle webinars die je kunt terugkijkenKosten: derden € 10, Huismuziekleden € 5. Stuur ons een e-mail met de naam van het webinar.  

ZOOMWORKSHOPS zijn interactieve workshops,via Zoom. Deze lessen kun je niet terugkijken of inhalen.   

10 geheimen van goed studeren
Huismuziek webinar
Webinar

10 geheimen van goed studeren

Bart Spanhove laat je op een interactieve manier kennismaken met tien verschillende strategieën die je beter kunnen laten studeren. We gaan op zoek naar een formule die garant staat voor kwaliteitsvol en efficiënt oefenen. Aan het einde van dit webinar kunnen de deelnemers de voorgestelde strategieën beoordelen.  Op deze manier komen de sterke punten van elke studiestrategie naar voor.
Enkele goede redenen om deze onlinecursus te volgen:
- Je kan je studiesessies steeds vernieuwen, verfijnen en verbeteren. De cellist Casals beaamt dit door te beweren dat hij op zijn negentigste nog steeds vooruitgang boekt.
- Een webinar is inspirerend en motiverend.
- Yehudi Menuhin zou zeggen dat oefenen een nooit voltooide reis is. Je kan je maar best verdiepen in deze materie.
- Geen enkele muziekschool biedt het vak ‘Beter leren’ aan terwijl het wel de meest tijdrovende bezigheid is van elke muzikant.

Docent: Bart Spanhove

Duur 60 minuten. Kosten: derden: € 10,00 / leden: € 5,00. Dit webinar is al geweest. Je kunt het terugzien. Je ontvangt een betaalverzoek per e-mail.

Schrijf je in voor dit webinar
 
Quantz, Grondig onderwijs van den aerdt en de regte behandeling der dwarsfluit (1752)
Huismuziek webinar
Webinar

Quantz, Grondig onderwijs van den aerdt en de regte behandeling der dwarsfluit (1752)

Het lijvig traktaat Grondig onderwijs van den aerdt en de regte behandeling der dwarsfluit (Versuch einer Anweisung die Flöte traversiere zu spielen) van Joachim Johann Quantz is van onschatbaar belang voor het vertolken van achttiende-eeuwse muziek. Zoals Frans Brüggen het zo mooi verwoordt, is hier een uitmuntend pedagoog en ontroerend schoolmeester aan het woord. Quantz zelf beweert bescheiden: ‘Ik ben niet gans onfeilbaar. De lezer heeft dus de vrijheid het tegendeel uit te proberen.’ Onze aandacht gaat tijdens de lezing uit naar zijn sappig geschreven vereisten voor een goede muzikant en naar zijn aanwijzingen voor het stijlgetrouw vertolken van barokmuziek.
Je hoeft je als deelnemer niet voor te bereiden. Indien het boek toevallig in je bibliotheek staat, kan je zijn opvattingen lezen over trage delen, snelle delen, barokke dialecten, articulaties en zijn ‘affektenleer’.
Een absolute aanrader voor elkeen die graag de muziek van 1700-1750 uitvoert met toonaangevende componisten zoals Bach, Händel, Telemann, Corelli, Vivaldi en Couperin. Ik hoop ook jullie te infecteren met Quantz’ passie voor barokmuziek: ‘Wat niet uit het hart voortspruit, kan ook niet weder tot het hart overgaan.’

Docent: Bart Spanhove

Duur 60 minuten. Kosten: derden: € 10,00 / leden: € 5,00. Dit webinar is al geweest. Je kunt het terugzien. Je ontvangt een betaalverzoek per e-mail.

Schrijf je in voor dit webinar
 
Versterk je noot – greep – klank met Fun-damentals
Huismuziek webinar
Zoomworkshop

Versterk je noot – greep – klank met Fun-damentals

Wie een taal vloeiend wil spreken, moet oefeningen in spreken, luisteren, schrijven en grammatica doen. Dat geldt ook voor muziek! Wil je effectief muziek kunnen studeren, dan moet je zorgen dat noot, greep en klank in balans zijn. Als je noten op papier ziet, moet je ze kunnen zingen, als je een melodie hoort, zouden je vingers die moeten kunnen vertalen in grepen, en als je die noten dan weer op kunt schrijven, is de cirkel rond. Daarbij kom je natuurlijk uitdagingen tegen als ritme, toonsoorten, je oren en het notenschrift.
Bart Noorman heeft een pakket ontwikkeld (een download voor Mac of PC, dus je kunt offline werken) waarmee je deze facetten kunt oefenen. De methode heet Fun-damentals en is zeer geschikt voor zelfstudie. De echte kilometers maak je thuis, maar je krijgt begeleiding in 10 online lessen. Je krijgt een heldere uitleg over het systeem van het notenschrift, en kunt hiermee oefenen in het programma. De (duizenden!) oefeningen hebben een spanningsboog van een paar maten, dus je hoeft geen hele etude door te ploegen. Met maximaal 10 deelnemers krijgt iedereen voldoende aandacht.
Reken op 2 tot 3 uur zelfstudie per week (maar meer is altijd beter). In overleg komen we 1 keer fysiek bij elkaar om samen te zingen (en te kijken of jullie op je instrument nog tips kunnen gebruiken om het geleerde in praktijk te brengen). De cursusprijs is inclusief € 25 voor het programma, dat je van de docent ontvangt en waarmee je ook na de cursus kunt blijven werken! 
Voor INSTRUMENTALISTEN en ZANGERS! Niveau: vanaf goede beginner. Wat ervaring met notenschrift is handig. Verder moet je als instrumentalist (en natuurlijk als zanger!) een eenvoudig liedje kunnen zingen, waarbij het belangrijk is dat je voldoende beheersing hebt over je stem. Instrumentalisten moeten hun instrument al een aantal jaar bespelen.
N.B. Op 8 januari gaf de docent een voorproefje, dat kun je nog terugzien. Mail ons als je dat wilt Huismuziek

Docent: Bart Noorman
29 januari 2024, 05 februari 2024, 19 februari 2024, 26 februari 2024, 04 maart 2024, 11 maart 2024, 18 maart 2024, 25 maart 2024, 08 april 2024, 15 april 2024 20.00 uur
Duur 75 minuten. Deelname: Derden € 240,00 / Leden € 220,00. Je ontvangt een betaalverzoek per e-mail.

Inschrijving is gesloten