JUBILEUM: In 2025 viert Bouwerskontakt zijn 50-jarig bestaan met tal van mooie activiteiten.

Jubileumdag 50 jaar Huismuziek-Bouwerskontakt, 24 mei 2025 
in de Schaapskooi, Magelhaenstraat 70, Amersfoort
De jubileumdag is interessant voor zowel bouwers als muzikanten! Alle bouwgroepen van Bouwerskontakt geven er acte de présence met presentaties en demonstraties. Muziekinstrumenten kunnen volop worden bespeeld. De dag wordt afgesloten met een optreden van Ensemble Flutamuze, waarvan alle musici spelen op door leden van Bouwerskontakt gebouwde instrumenten.

PROGRAMMA welkom vanaf 10.00 uur, toegang vrij
Gedurende de hele dag

  • Presentaties, demonstraties en workshops van de bouwgroepen draaiorgel, gitaar, houtblaasinstrumenten, klavecimbel, orgel en strijkinstrumenten.
  • Een gratis quick onderhoudsscan van je eigen strijkinstrument.
  • Kraam met te verkopen tweedehands gereedschappen en materialen
  • Prijsvraag met als hoofdprijs een viool
  • Verloting van een jaar bruikleen van een klavecimbel
  • Doorlopend mogelijkheid om zelf instrumenten te bespelen.

Om 10.30, 11.30, 13.30 en 14.30 uur wordt er op verschillende orgels en klavecimbels gespeeld, gebouwd door leden van Bouwerskontakt.

12.00 uur
Sprekers: openingswoord door Cora van den Berg, voorzitter vereniging Huismuziek en Gertjan Oosterhuis over 50 jaar Bouwerskontakt.

15.30 uur
Bekendmaking winnaars
van de prijsvraag viool en de verloting van het klavecimbel in bruikleen.
Daarna een optreden van Ensemble Flutamuze.
Ca. 16.30 uur einde

Activiteiten van de BOUWGROEPEN:
Strijkinstrumenten
Bouwers van strijkinstrumenten tonen hun werk en laten bezoekers zelf handelingen uit het vioolbouwproces verrichten. Je kunt een gratis  quick onderhoudsscan krijgen aan je meegebrachte strijkinstrument. En je kunt meedoen aan de prijsvraag en een viool winnen!  
Blaasinstrumenten
Arie Faas toont zijn nieuwgebouwde traverso. Erik van ‘t Hull zal zijn historische klarinetten laten zien en Jan Bouterse zijn gebouwde blokfluiten van (heel) eenvoudig tot exacte kopieën van historische instrumenten. 
Toets en Snaar
Getoond worden een klavecimbel, virginaal en spinet, waarop je mag spelen! Ervaar de bijzondere klank en het gevoel als je erop speelt. Een klavichord en een spinet kun je in aanbouw zien met alle techniek die erachter steekt. Voor al je vragen zijn er deskundige bouwers aanwezig, ook voor advies en hulp bij onderhoud en reparatie van je eigen instrument. Je kunt meedoen aan verloting van een jaar bruikleen van een klavecimbel.
Kleine draaiorgels
Daar is de orgelman het bekende liedje van Wim Sonneveld, wie kent het niet! Als je zelf die orgelman wil zijn en het lied wilt laten klinken, dan is daar op de jubileumdag gelegenheid voor! Er zijn verschillende zelfbouwdraaiorgeltjes te bekijken en te beluisteren. Krijg je de smaak te pakken en wil je ook zo’n mechanisch instrument bouwen, dan kun je hier terecht voor uitgebreide informatie over de werking, de verschillende onderdelen, de materialen en benodigde gereedschappen.
Gitaar- en tokkelinstrumenten
Er is een doorlopende workshop houtbuigen o.l.v. Maarten Borstrok en Henry Wijnroks, waarin je kunt voelen hoe het hout onder je vingers van vorm verandert. Verschillende typen akoestische gitaren (klassieke, steelstring, archtop) en elektrische gitaren zijn te zien en te horen. Ben Klein Breteler zal een aantal van deze instrumenten bespelen. Anton Wiegers zal zijn vihuela presenteren en daarnaast zullen er een aantal andere tokkelinstrumenten, zoals dulcimer en mandoline te zien zijn.
Orgelbouw
De bouwgroep orgel is aanwezig met elf onderling zeer verschillende instrumenten, voornamelijk kistorgels in verschillende uitvoeringen. Het  solderen van metalen orgelpijpen zal worden gedemonstreerd. Alle instrumenten zijn te bespelen en er is een professionele organist aanwezig die een aantal instrumenten zal laten horen. De bouwers zijn aanwezig om vragen te beantwoorden en zij wisselen graag hun ervaringen uit. 

________________________________________________________________________________________________

27-28 september neemt Bouwerskontakt voor de tweede keer deel aan het Festival Ambacht in Beeld, dat plaatsvindt in de NSDM-loods in Amsterdam-Noord. Op dit grootse internationale festival tonen ambachtslieden uit alle delen van de wereld hun ambacht middels presentaties en workshops. Bouwerskontakt zal bezoekers van alle leeftijden op een feestelijke manier laten kennismaken met het ambacht van muziekinstrumentenbouw. 

In oktober 2025 zal er een symposium worden georganiseerd over de toekomst van muziekinstrumentenbouw in Nederland en de rol van het Bouwerskontakt daarin. Naast het traditionele ambachtelijke bouwen zijn nieuwe technieken zoals 3D-printen en digitale geluidsproductie binnen handbereik van hobbybouwers gekomen. Deze ontwikkelingen hebben ook gevolgen voor de muziekbeoefening; hoe kunnen Bouwerskontakt en Huismuziek daarop inspelen?

Last but not least, wordt in de Bouwbrieven in het jubileumjaar 2025 uitgebreid stilgestaan bij het 50-jarig bestaan van Bouwerskontakt! Belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis van het Bouwerskontakt worden uitgelicht en memorabele personen komen aan bod. Ook is er volop aandacht voor de bouwgroepen die in de loop van vijftig jaar zijn ontstaan. De huidige bouwgroepen zijn: Gitaar en tokkelinstrumenten, Houtblaasinstrumenten, Kleine draaiorgels,  Orgels, Strijkinstrumenten en Toets en snaar. De Bouwbrief verschijnt in februari, mei, augustus en november. Het lidmaatschap van Bouwerskontakt is inclusief dit blad.

Op 1 februari is in het Muziekgebouw aan ’t IJ, door de bouwgroep strijkinstrumenten 50 kinderviolen overhandigd aan het Leerorkest in Amsterdam: Voor elk jaar van ons bestaan één viool. Een prachtcadeau van Bouwerskontakt aan jonge violisten van het Leerorkest, dat ook feest viert dit jaar: ze bestaan 20 jaar! 

AGENDA 

Iedere donderdag van 9.00-16.00 uur kunnen cursisten en bouwleden zelfstandig werken aan hun instrument in Houtclub-Ede. Meld je s.v.p. van tevoren aan omdat er beperkt plaats is, tot uiterlijk woensdag 16.00 uur per e-mail of bel 06-57478583.
 

15 februari, 17 mei en 15 november 2025
Contactdag bouwgroep toets & snaar, 10.00-17.00 uur

1 maart en 4 oktober 2025
Contactdag bouwgroep strijkinstrumenten, 10.00-17.00 uur

8 maart, 6 september en 29 november 2025
Contactdag bouwgroep orgel, 10.00-17.00 uur in de Schaapskooi, Magelhaenstraat 70 (3814 XP), Amersfoort.

1 november 2025
Contactdag bouwgroep houtblaasinstrumenten

19 november 2025
Contactdag bouwgroep kleine draaiorgels, 10.00-16.00 uur

Voor de bouwcursussen klik hier.