13414 - Ciconia en Dunstable renaissancedag
Soort cursus Dagcursus
Bestemd voor De dag is toegankelijk voor zangers en bespelers van zachte instrumenten zoals blokfluit, luit, vedel, viool en viola da gamba.
Niveau ♪♪♪ t/m ♪♪♪♪
Datum 23 november 2013
Tijd (-en) 10.00-17.00 uur
Locatie Muziekmakerscentrum MuzyQ, Amsterdam
Docent(-en) Christopher Kale, Jacqueline Dubach
Prijs Derden: € 105,00 / Leden: € 95,00
N.B.: Ben je 30 jaar of jonger? Dan krijg je 50% korting op de ledenprijs. Er is een beperkt aantal kortingsplaatsen beschikbaar. Korting wordt toegekend na toezending (per e-mail of post) van een identiteitsbewijs met geboortedatum. De korting geldt als je op het moment van inschrijven 30 of jonger bent.
Max. aantal deelnemers16
Uiterste inschrijfdatum14 november 2013   De inschrijving voor deze cursus is gesloten.

In deze workshop staat de spotlight op twee invloedrijke maar tegelijk schimmige componisten uit de vijftiende eeuw: John Dunstable en Johannes Ciconia. Veel van Dunstable's werk wordt tegenwoordig aan andere componisten toegeschreven, maar een aantal anonieme carols blijkt dan weer wèl van hem te zijn. En onder de naam Ciconia opereerden een vader, een zoon en – volgens sommige musicologen – ook nog een neef. Wie schreef dan wat? Buiten kijf staat dat hun muzikale vondsten enorme invloed hebben gehad op de muziek van de vijftiende eeuw. Jacqueline en Christopher staan garant voor een inspirerende workshop rond het prachtige werk van deze intrigerende componisten.

Anders dan voorgaande jaren werken de deelnemers de hele dag in gemengde ensembles. Er zijn slechts een of twee spelers of zangers per partij, dus voor een goede voorbereiding krijg je de bladmuziek en midi-files toegestuurd. We musiceren op a=440 Hz.

Deze cursusdag wordt herhaald op 25 januari (identieke cursus)... meer informatie

Reacties van cursisten

Cursisten over Christopher en Jacqueline:

"Prima, voortreffelijk, deskundig, leuke aanpak en afwisselend" "Goed duo, de een wat strakker (Jacqueline), de ander wat losser (Christopher), dat vulde elkaar goed aan." "Christopher bereikt veel met humor en verhelderende metaforen."

7 Huismuziek fotograaf joke Bolder koor
Christopher Kale

Tenor Christopher Kale studeerde cum laude af aan de Boston University en won een internationale beurs voor studie in Amsterdam bij Max van Egmond. Hij is voornamelijk actief in Renaissance en Middeleeuwse muziek als lid van onder meer Cappella Pratensis, Fortuna en het Nederlands Kamerkoor. Hij maakte veel CD-opnamen en soleerde in oude muziek festivals over de hele wereld zoals Utrecht, Boston en Salzburg.

Jacqueline Dubach

Jacqueline Dubach studeerde blokfluit en specialiseerde zich al tijdens haar studie in de uitvoeringspraktijk van middeleeuwse- en renaissancemuziek. Daartoe volgde zij lessen bij specialisten zoals Pedro Memelsdorf en bij verschillende docenten van de Schola Cantorum Basiliensis. Naast blokfluit studeerde zij baroktrombone en middeleeuwse schuiftrompet bij Charles Toet in Den Haag, en gregoriaans aan het Nederlands Instituut voor Kerkmuziek. Jacqueline speelde met verschillende oude muziekensembles op festivals in binnen- en buitenland en is de drijvende kracht achter Fortuna, een ensemble dat zich wijdt aan de Ars Nova van de Lage Landen. Met Fortuna trad zij op in festivals zoals het Festival van Vlaanderen Antwerpen, het Festival SEVIQC en het Festival de Musique Ancienne. Met Ensemble Fortuna maakte ze de sacd Adieu vous di. Jacqueline geeft regelmatig workshops, cursussen en lezingen over muziek uit middeleeuwen en renaissance. Zij is als blokfluitdocente aan CKV De Kubus in Lelystad, waar zij ook barokensemble Camerata de Lelie leidt. Voor meer informatie klik hier.