15303 - Huismuziek uit de gouden eeuw
Soort cursus Oude muziek
Bestemd voor instrumentalisten en zangers
Niveau ♪♪♪ t/m ♪♪♪♪
Data 23 januari 2015 t/m 25 januari 2015
Tijd (-en) vrijdag 19.30-zondag 17.00 uur
Locatie De Glind, De Glind
Docent(-en) Nico van der Meel, Saskia Coolen
Prijs Derden: € 325,00 / Leden: € 295,00 / T/m 30 jaar: € 147,50
Korting bij overnachting en ontbijt elders: € 10,00
N.B.: Lang weekend!
Max. aantal deelnemers45
Uiterste inschrijfdatum15 januari 2015   De inschrijving voor deze cursus is gesloten.

In het bloeiende amateurmuziekleven in de Gouden Eeuw, vervulde het collegium musicum een belangrijke rol. Componisten als Sweelinck en Schuyt hadden de muzikale leiding over de collegia en schreven veel muziek voor deze amateurensembles. Door de flexibele bezetting lenen deze stukken zich bijzonder goed voor een huismuziekweekend in de letterlijke betekenis. Een schatkist aan muziek van verschillende Nederlandse componisten gaat voor je open! In 2014 viert Camerata Trajectina haar 40-jarig bestaan als pleitbezorger van Nederlandse muziek uit de Gouden Eeuw. Docenten Saskia en Nico zijn al jaren lid van dit gerenommeerde ensemble. Artistiek leider, muziekwetenschapper en luitist Louis Peter Grijp komt een lezing geven.

Ter voorbereiding krijg je de bladmuziek toegestuurd.

luit en gamba klein
Nico van der Meel

Nico van der Meel studeerde aan het Rotterdams Conservatorium bij Barend Schuurman en Margreet Honig, bij wie hij in 1987 cum laude afstudeerde voor het hoofdvak zang. Hij volgde masterclasses bij o.a. Elly Ameling, Evelyn Lear, Ruud van der Meer, Robert Holl en Elisabeth Schwarzkopf. Hoewel hij hoofdzakelijk bekend is als zanger van oude muziek, dirigeert hij ook al zijn hele werkzame leven koren. Sinds de oprichting in 1981 is hij dirigent van het William Byrd Vocaal Ensemble in Leiden. Hij leidde projecten o.a. bij het Vocaal Ensemble Coqu, Couleur Vocale, het Bach Festival Dordrecht, het Amsterdams Bach Consort en de Residentie Bachensembles. Begin 2008 verscheen bij Quintone een cd met de Johannes Passion van J.S. Bach in de versie 1725, met Concerto d'Amsterdam en La Furia onder zijn leiding. Verder coachte hij vocale ensembles en gaf koorvormingscursussen. Als zanger verwierf Nico van der Meel internationaal aanzien als evangelist in de passionen van J.S. Bach. Hij werkte met beroemde dirigenten als Gustav Leonhardt, Nicolaus Harnoncourt, Jan Willem de Vriend, Peter Schreier en Frans Brüggen. Talloze cd's met oude muziek getuigen van zijn activiteiten als zanger, o.a. Bachs Hohe Messe, Johannes Passion en Matthäus Passion o.l.v. Frans Brüggen voor het label Philips Classics. Daarnaast zijn er ook cd's verschenen met romantische liederen van Johannes Verhulst, Leander Schlegel en Hugo Wolf.

Hij maakt deel uit van het ensemble Camerata Trajectina, al meer dan dertig jaar dé pleitbezorger voor de Nederlandse muziek van de Middeleeuwen tot de Gouden Eeuw. Een reconstructie van het Maastrichts Liedboek (1554), waaraan hij al vele jaren samen met prof.dr. Louis Peter Grijp werkt, nadert zijn voltooiing. Kijk hier voor meer informatie.

Saskia Coolen

Saskia Coolen studeerde aanvankelijk blokfluit bij Johannes Collette aan het conservatorium van Maastricht. Nadat ze daar 'cum laude' was afgestudeerd, vervolgde ze haar opleiding aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij Kees Boeke en Walter van Hauwe. Daarnaast bekwaamde zij zich op de viola da gamba en studeerde zij musicologie aan de Universiteit van Utrecht. Sinds 1982 speelt ze in Camerata Trajectina, het ensemble dat geldt als dé pleitbezorger van de Nederlandse muziek van Middeleeuwen tot de Gouden Eeuw. De projecten van het ensemble kenmerken zich door een unieke combinatie van intensief wetenschappelijk onderzoek en spontane uitvoeringen waarin improvisatie en theater een rol spelen. De programma's zijn gemaakt rond thema's uit de vaderlandse geschiedenis, 17e eeuwse schilders of dichters. Ze maakte met dit ensemble tot nu toe bijna 30 CD's en treedt hiermee behalve in Nederland veelvuldig op in het buitenland.

Sinds 2004 speelt Saskia in Brisk Recorder Quartet Amsterdam. Dit ensemble speelt zowel nieuwe composities als oude muziek, maakt muziektheatervoorstellingen, vaak speciaal voor kinderen. Door samen te werken met componisten als Michiel Mensing, Calliope Tsoupaki, met musici als Guus Janssen, Tomoko Mukayama, met acteurs als Bart Kiene en Porgy Franssen en met (animatie)filmers ontdekt Brisk telkens nieuwe mogelijkheden van het blokfluitkwartet. Brisk produceerde de laatste jaren een aantal nieuwe CD's en zelfs een DVD.

Saskia speelt ook in ensembles als Senario, La Fontegara Amsterdam en La Récolte. Verder trad ze op met ensembles als het Freiburger Barockorchester, The King's Consort en Tragicomedia.

Als pedagoog was Saskia jarenlang verbonden aan de conservatoria van Hilversum en Amsterdam. Ze geeft talloze masterclasses en cursussen over de hele wereld. Ze begeleidt ook privéstudenten en ensembles. Aan het Utrechts Conservatorium en het Koninklijk Conservatorium Den Haag doceert ze de cursus Diminuties en ornamentatie.