Cursus


15414 - Renaissancedag - Het liedboek van Margaretha van Oostenrijk
Soort cursus Oude muziek
Bestemd voor bespelers van blokfluit, traverso, baroktrombone, luit, (alt)viool en viola da gamba en zangers
Niveau ♪♪♪ t/m ♪♪♪♪
Datum 21 november 2015
Tijd (-en) 10.00-17.00 uur
Locatie Akoesticum, Ede
Docent(-en) Christopher Kale, Jacqueline Dubach
Prijs
(onder voorbehoud van prijsstijgingen, zie alg. voorwaarden)
Derden: € 105,00 / Leden: € 95,00 / T/m 30 jaar: € 47,50
N.B.: Prijs is inclusief lunch.
Max. aantal deelnemers23
Uiterste inschrijfdatum28 september 2015   De inschrijving voor deze cursus is gesloten.

VOL VOOR INSTRUMENTALISTEN! ZANGERS (alten, tenoren en bassen) NOG WELKOM! De kunstminnende Margareta van Oostenrijk liet al haar lievelingsmuziek van bekende componisten als Brumel, Josquin, Isaac, De la Rue, Agricola en Ockeghem optekenen in een nu legendarisch chansonnier. Het boek is beroemd om de regretz-chansons, waarvan er vier in dit boek staan: melancholieke liederen die passen bij het tragische leven van deze bijzondere vrouw. Regretz-chansons gingen over ongelukkige liefdes of liefdesverlangen. Een van de bekendste is Mille regretz van Josquin des Prez. We gaan aan de slag met de prachtige polyfonie, de liederen en het religieuze repertoire uit dit liedboek. Daarnaast is er veel aandacht voor de achtergronden van de muziek, het Mechelse hof en het mecenaat van Margareta... meer informatie

Reacties van cursisten

Cursisten over Christopher en Jacqueline:

"Prima, voortreffelijk, deskundig, leuke aanpak en afwisselend" "Goed duo, de een wat strakker (Jacqueline), de ander wat losser (Christopher), dat vulde elkaar goed aan." "Christopher bereikt veel met humor en verhelderende metaforen."

facs_marie_d_autriche_b_002
Christopher Kale

Tenor Christopher Kale studeerde cum laude af aan de Boston University en won een internationale beurs voor studie in Amsterdam bij Max van Egmond. Hij is voornamelijk actief in Renaissance en Middeleeuwse muziek als lid van onder meer Cappella Pratensis, Fortuna en het Nederlands Kamerkoor. Hij maakte veel CD-opnamen en soleerde in oude muziek festivals over de hele wereld zoals Utrecht, Boston en Salzburg.

Jacqueline Dubach

Jacqueline Dubach studeerde blokfluit en specialiseerde zich al tijdens haar studie in de uitvoeringspraktijk van Middeleeuwse- en Renaissance-muziek. Daartoe volgde zij lessen bij vooraanstaande specialisten in dit vakgebied zoals Pedro Memelsdorf (Bologna) en verschillende docenten van de Schola Cantorum Basiliensis (Basel). Naast haar blokfluitstudie studeerde zij baroktrombone en middeleeuwse schuiftrompet bij baroktrombonist Charles Toet in Den Haag, en gregoriaans aan het Nederlands Instituut voor Kerkmuziek. Jacqueline speelde met verschillende oude muziekensembles in concerten en op festivals in binnen- en buitenland, en is de drijvende kracht achter Fortuna, een ensemble dat zich wijdt aan de Ars Nova van de Lage Landen. Met Fortuna trad zij op in festivals voor oude muziek in binnen- en buitenland zoals het Festival van Vlaanderen Antwerpen (Laus Polyphoniae), het Festival SEVIQC (Slovenië), het Festival de Musique Ancienne (Parijs) en de Dag Oude Muziek 2009 (Alden Biesen). In september 2008 kwam de SACD Adieu vous di van Fortuna uit bij Aliud Records. www.ensemble-fortuna.nl Als docente geeft Jacqueline workshops, cursussen en lezingen rond het thema muziek uit middeleeuwen en renaissance. Zij is als blokfluitdocente verbonden aan CKV De Kubus in Lelystad, waar zij ook barokensemble "Camerata de Lelie" leidt. Voor meer informatie over Ensemble Fortuna klik hier.