Cursus


16328 - Blokfluit versus dwarsfluit
Deze cursus is volgeboekt. Schrijf je in voor de reservelijst voor kans op een plaats.
Soort cursus Oude muziek
Bestemd voor
dwarsfluitisten, traversisten, (barok)fagottisten, altblokfluitisten, (barok)cellisten, gambisten, theorbisten en klavecinisten... meer informatie
Niveau ♪♪♪ t/m ♪♪♪♪
Data 09 december 2016 t/m 11 december 2016
Tijd (-en) Dit is een lang weekend! De cursus begint op vrijdagavond om 18.00 uur met soep en broodjes. Einde zondag 17.00 uur.
Locatie De Glind, De Glind
Docent(-en) Marijn Slappendel, Sascha Mommertz, Diederik van Dijk
Prijs
(onder voorbehoud van prijsstijgingen, zie alg. voorwaarden)
Derden: € 290,00 / Leden: € 260,00 / T/m 30 jaar: € 130,00
Korting bij overnachting en ontbijt elders: € 10,00
N.B.: Prijs inclusief soep en broodjes op vrijdagavond (en alle andere maaltijden).
Max. aantal deelnemers30
Uiterste inschrijfdatum05 december 2016   De inschrijving voor deze cursus is gesloten.

Als de muziek in de tweede helft van de achttiende eeuw crescendo en decrescendo vereist zonder verlies van toonhoogte verdwijnt de blokfluit geleidelijk uit het muzikale landschap. De traverso – later de dwarsfluit – blijft over. Beroemde barokcomponisten, waaronder Boismortier, Fasch, Loeillet, Pepusch, Quantz en Telemann vonden de combinatie blokfluit en dwarsfluit juist interessant en schreven kamermuziekwerken waarin deze instrumenten samen klinken. Op deze cursus ontdek je hoe mooi deze combinatie is en hoe verrassend de composities.

De volgende stukken komen in aanmerking:

  • J.B. Loeillet, Kwintet in b voor twee dwarsfluiten, twee voice-flutes (blokfluiten in d) en basso continuo
  • G.Ph. Telemann,  Kwartet in d voor blokfluit, twee dwarsfluiten en basso continuo
  • J... meer informatie
Reacties van cursisten

Deelnemers over de cursus in 2015:

'Prachtige combi die drie docenten, daardoor wordt het een hele belevenis! Pret verzekerd, én kwaliteit. Heel prettig werken in kleinere ensembles en dan zoveel begeleiding te krijgen.'

'Ik hoop dat ik nog vaker de kans krijg om aan deze cursus mee te doen!'

'Heel inspirerend, leerzaam, intensief, gezellig, leuk... Kortom in alle opzichten heel erg geslaagd! Goed opgezet en goed gestructureerd.'

web blokfluit vs dwarsfluit Huismuziek
Marijn Slappendel

Marijn Slappendel studeerde aan het Utrechts Conservatorium en het Nederlands Instituut voor Kerkmuziek. Hij behaalde achtereenvolgens de diploma's Docerend Musicus en Uitvoerend Musicus orgel, kerkelijk orgelspel en koordirectie. Zijn docenten waren Reitze Smits en Willem Tanke voor orgel en Krijn Koetsveld voor orkestdirectie. Marijn studeerde vervolgens klavecimbel bij Bob van Asperen aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam, waar hij in 2005 afstudeerde. Hij is als cantor-organist werkzaam in de Grote of Barbarakerk te Culemborg en treedt regelmatig op als solist, continuospeler en koordirigent. Daarnaast is hij werkzaam als docent orgel en piano.

Sascha Mommertz

Sascha Mommertz is geboren Aken en woont sinds 1985 in Nederland. In 1994 begon hij zijn opleiding Muziek met hoofdvak blokfluit aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Jeanette van Wingerden en Marion Verbruggen en vervolgde zijn studie aan het Utrechts Conservatorium bij Heiko ter Schegget, waar hij in 2000 het diploma Uitvoerend Musicus behaalde. Daarnaast volgde hij lessen en masterclasse bij Marijke Miessen, Matthias Weilenmann, Jérôme Minis en dr. Rebecca Stewart. Hij studeerde twee jaar blokfluitbouw bij Jacqueline Sorel en verdiepte zich in musicologie. Hij studeert traverso bij Ricardo Kanji. In 2002 ontving hij een eervolle vermelding tijdens het Musica Antiqua Solistenconcours in Brugge. Hij is actief als solist, kamermusicus en orkestmusicus in ensembles en orkesten als Black Intention, Collegium ad Mosam, Florilegium Musicum, Helios Ensemble, Il Concerto Barocco, Limburgs Symphonie Orkest en het Orkest van de Domcantorij Utrecht. Hij concerteert in binnen- en buitenland en maakte verschillende radio-, tv- en CD-opnames. Hij was enige jaren bestuurslid van ERTA, manager van oude muziek ensembles en secretaris van SONBU. Momenteel is hij werkzaam als docent blokfluit aan het Utrechts Centrum voor de Kunsten, geeft hij lezingen en masterclasses en coacht hij ensembles. Vanaf september 2012 is Sascha Mommertz werkzaam als hoofdvakdocent blokfluit aan het Fontys Conservatorium in Tilburg. Voor meer informatie: Trio da Fusignano.

Diederik van Dijk

Diederik van Dijk is een veelzijdige muzikant met een speelpraktijk die een breed spectrum van de muziekgeschiedenis bestrijkt. Hij speelt zowel historische als moderne cello en is op een veelvoud aan concertpodia te zien; van het Concertgebouw tot aan North Sea Jazz. Hij maakt deel uit van Combattimento, de Nieuwe Philharmonie Utrecht, en de Van Swieten Society. Ook speelde hij recentelijk bij het Orkest van de 18e Eeuw, het Metropole Orkest, Les Muffatti, Insomnio, Amsterdam Baroque Orchestra, en in de producties van Holland Opera. In Canada maakt hij jaarlijks deel uit van het ensemble in residence van het kamermuziekfestival Gros Morne Summer Music. Diederik van Dijk woonde vanaf zijn 14e in Canada en studeerde daar cello bij o.a. Ian Hampton, Eric Wilson en Marc Destrubé. Hij behaalde zijn Bachelor of Arts in Music aan de University of British Columbia in Canada. Terug in Nederland studeerde hij barokcello bij Viola de Hoog. Aan het Utrechts Conservatorium behaalde hij zijn bachelor Historische Instrumenten. Hij woont in Utrecht.