16414 - Renaissancedag - Josquin des Prez
Soort cursus Oude muziek
Bestemd voor
baroktrombonisten, blokfluitisten, vedelspelers, gambisten, luitisten en zangers vanaf niveau 3. Overige instrumenten in overleg... meer informatie
Niveau ♪♪♪ t/m ♪♪♪♪
Datum 26 november 2016
Tijd (-en) 10.00-17.00 uur
Locatie Akoesticum, Ede
Docent(-en) Christopher Kale, Jacqueline Dubach
Prijs Derden: € 100,00 / Leden: € 90,00 / T/m 30 jaar: € 45,00
N.B.: Prijs is inclusief lunch.
Max. aantal deelnemers22
Uiterste inschrijfdatum24 november 2016   De inschrijving voor deze cursus is gesloten.

VOL VOOR INSTRUMENTALISTEN! ALLEEN NOG PLAATS VOOR MANNENSTEMMEN! In deze workshop volgen we Josquin des Prez op zijn muzikale reizen door Italië en Frankrijk en langs de schitterende hoven van onder meer Milaan en Parijs, en de Pauselijke kapel in Rome. We doen een greep uit de enorme hoeveelheid muziek die hij scheef – en die aan hem toegeschreven is! Veel anonieme werken werden door handige uitgevers in de zestiende eeuw onder Josquin's naam gedrukt, om zo een graantje mee te kunnen pikken van zijn wijdverbreide roem. Ter voorbereiding krijg je de bladmuziek en MIDI-bestanden toegestuurd. Van deelnemers wordt verwacht dat zij ensemble-ervaring hebben, zelf hun instrument kunnen stemmen, de muziek goed voorbereiden en solistisch een partij kunnen bezetten. Blokfluitisten moeten SATB spelen, kunnen octaveren en vertrouwd zijn met intoneren. We spelen op a=440 Hz.

 

Reacties van cursisten

Cursisten over de docenten:

'Prima, voortreffelijk, deskundig, leuke aanpak en afwisselend'

'Goed duo, de een wat strakker (Jacqueline), de ander wat losser (Christopher), dat vulde elkaar goed aan'.

'Christopher bereikt veel met humor en verhelderende metaforen'.

josquin-desprez-1 Josquin_Missa_BV_Kyrie
Christopher Kale

Tenor Christopher Kale studeerde cum laude af aan de Boston University en won een internationale beurs voor studie in Amsterdam bij Max van Egmond. Hij is voornamelijk actief in Renaissance en Middeleeuwse muziek als lid van onder meer Cappella Pratensis, Fortuna en het Nederlands Kamerkoor. Hij maakte veel CD-opnamen en soleerde in oude muziek festivals over de hele wereld zoals Utrecht, Boston en Salzburg.

Jacqueline Dubach

Jacqueline Dubach studeerde blokfluit en specialiseerde zich al tijdens haar studie in de uitvoeringspraktijk van middeleeuwse- en renaissancemuziek. Daartoe volgde zij lessen bij specialisten zoals Pedro Memelsdorf en bij verschillende docenten van de Schola Cantorum Basiliensis. Naast blokfluit studeerde zij baroktrombone en middeleeuwse schuiftrompet bij Charles Toet in Den Haag, en gregoriaans aan het Nederlands Instituut voor Kerkmuziek. Jacqueline speelde met verschillende oude muziekensembles op festivals in binnen- en buitenland en is de drijvende kracht achter Fortuna, een ensemble dat zich wijdt aan de Ars Nova van de Lage Landen. Met Fortuna trad zij op in festivals zoals het Festival van Vlaanderen Antwerpen, het Festival SEVIQC en het Festival de Musique Ancienne. Met Ensemble Fortuna maakte ze de sacd Adieu vous di. Jacqueline geeft regelmatig workshops, cursussen en lezingen over muziek uit middeleeuwen en renaissance. Zij is als blokfluitdocente aan CKV De Kubus in Lelystad, waar zij ook barokensemble Camerata de Lelie leidt. Voor meer informatie klik hier.