Cursus


17304 - Renaissanceweekend - De vrouwen van de keizer
Soort cursus Oude muziek
Bestemd voor baroktrombonisten, blokfluitisten, vedelspelers, gambisten, luitisten en zangers vanaf niveau 3. Overige instrumenten in overleg.
Niveau ♪♪♪ t/m ♪♪♪♪
Data 25 november 2017 t/m 26 november 2017
Tijd (-en) zaterdag 10.00 - zondag 17.00 uur
Locatie Buitengoed Fredeshiem, Steenwijk-De Bult
Docent(-en) Christopher Kale, Jacqueline Dubach
Prijs
(onder voorbehoud van prijsstijgingen, zie alg. voorwaarden)
Derden: € 245,00 / Leden: € 215,00 / T/m 30 jaar: € 107,50
Toeslag éénpersoonskamer: € 17,00
Korting bij overnachting en ontbijt elders: € 15,00
Max. aantal deelnemers34
Uiterste inschrijfdatum24 november 2017   De inschrijving voor deze cursus is gesloten.

We maken een tocht door Europa met Keizer Karel V, die dankzij een aantal bijzondere vrouwen kon uitgroeien tot een legendarische heerser. Vrouwen die succesvol regeringstaken op zich namen, en zich daarnaast opwierpen als beschermsters van muziek. Isabella van Castilië (oma van Karel V) bijvoorbeeld verdreef niet alleen de Moren uit Spanje, ook maakte zij van haar hof een kosmopolitisch cultuurcentrum. Margaretha van Oostenrijk (tante) staat bekend om haar krachtdadig gezag en de vele compositieopdrachten die zij verstrekte aan componisten als Pierre de la Rue. Dan zijn er nog Maria van Bourgondië (andere oma) en Margaretha van Parma (buitenechtelijke dochter) die hun culturele steentje bijdroegen. Kortom, een repertoire van Spaans tot Vlaams, dat we dit weekend verkennen... meer informatie

Reacties van cursisten

'Prima, voortreffelijk, deskundig, leuke aanpak en afwisselend.'
'Goed duo, de een wat strakker (Jacqueline), de ander wat losser (Christopher), dat vulde elkaar goed aan.'
'Christopher bereikt veel met humor en verhelderende metaforen.'

margaretha van parma Karel V
Christopher Kale

Tenor Christopher Kale studeerde cum laude af aan de Boston University en won een internationale beurs voor studie in Amsterdam bij Max van Egmond. Hij is voornamelijk actief in Renaissance en Middeleeuwse muziek als lid van onder meer Cappella Pratensis, Fortuna en het Nederlands Kamerkoor. Hij maakte veel CD-opnamen en soleerde in oude muziek festivals over de hele wereld zoals Utrecht, Boston en Salzburg.

Jacqueline Dubach

Jacqueline Dubach studeerde blokfluit en specialiseerde zich al tijdens haar studie in de uitvoeringspraktijk van Middeleeuwse- en Renaissance-muziek. Daartoe volgde zij lessen bij vooraanstaande specialisten in dit vakgebied zoals Pedro Memelsdorf (Bologna) en verschillende docenten van de Schola Cantorum Basiliensis (Basel). Naast haar blokfluitstudie studeerde zij baroktrombone en middeleeuwse schuiftrompet bij baroktrombonist Charles Toet in Den Haag, en gregoriaans aan het Nederlands Instituut voor Kerkmuziek. Jacqueline speelde met verschillende oude muziekensembles in concerten en op festivals in binnen- en buitenland, en is de drijvende kracht achter Fortuna, een ensemble dat zich wijdt aan de Ars Nova van de Lage Landen. Met Fortuna trad zij op in festivals voor oude muziek in binnen- en buitenland zoals het Festival van Vlaanderen Antwerpen (Laus Polyphoniae), het Festival SEVIQC (Slovenië), het Festival de Musique Ancienne (Parijs) en de Dag Oude Muziek 2009 (Alden Biesen). In september 2008 kwam de SACD Adieu vous di van Fortuna uit bij Aliud Records. www.ensemble-fortuna.nl Als docente geeft Jacqueline workshops, cursussen en lezingen rond het thema muziek uit middeleeuwen en renaissance. Zij is als blokfluitdocente verbonden aan CKV De Kubus in Lelystad, waar zij ook barokensemble "Camerata de Lelie" leidt. Voor meer informatie over Ensemble Fortuna klik hier.