Cursus


17322 - Mongoolse keelzang en boventoonzang
Soort cursus Beginners
Bestemd voor iedereen die wil zingen!
Niveau ♪ t/m ♪♪♪♪
Data 18 november 2017 t/m 19 november 2017
Tijd (-en) Aanvang workshops zaterdag 11.00 uur. Welkom vanaf 9.30 uur met koffie/thee. Zondag om 15.30 uur eindpresentatie van alle groepen. Einde zondag om 17.00 uur.
Locatie Buitengoed Fredeshiem, Steenwijk-De Bult
Docent(-en) Rowan Lee Hartsuiker
Prijs Derden: € 205,00 / Leden: € 195,00 / T/m 30 jaar: € 97,50
Toeslag éénpersoonskamer: € 17,00
Korting bij overnachting en ontbijt elders: € 15,00
N.B.: Lees s.v.p. de toelichting bij de locatie op deze pagina.
Max. aantal deelnemers20
Uiterste inschrijfdatum16 november 2017   De inschrijving voor deze cursus is gesloten.

Het Nederlandse woord keelzang doet de zangkunst niet geheel recht aan, keelzangers gebruiken naast de keel namelijk ook de kracht van buik, tong en neusholte. Rowan geeft tijdens dit weekend een algemene introductie tot Mongoolse keelzang en boventoonzang. Hij behandelt diverse technieken, waarbij ook enkele technieken voor boventoonzang aan bod komen. Dit is een unieke en karakteristieke zangtechniek waar zangers meerdere tonen tegelijkertijd zingen: een grondtoon en een melodieuze toon. Naast het (samen)zingen van de technieken demonstreert Rowan ook enkele technieken onder begeleiding van instrumenten. Samen ontdekken we de mogelijkheden van de menselijke stem.

 

Reacties van cursisten

'Uitstekende uitleg. Hij kan aan een Nederlander uitleggen hoe je Mongools moet zingen'.
'Heel goede docent en erg leuk'' .

Irma Oldenburg maakte een filmpje voor ons tijdens Music Mix weekend in april 2014 (op een andere locatie). Hier kun je het bekijken.

Klik hier voor een geluidsopname en foto's van het Tango-orkest o.... meer informatie

Rowan-Morin-Huur-Crop
Rowan Lee Hartsuiker

Rowan Lee Hartsuiker: Altijd gefascineerd door ietwat vreemde instrumenten zoals doedelzakken en mondharpen. Instrumenten die dubbele tonen en boventonen lieten horen hadden altijd al mijn interesse, vooral toen ik vijftien jaar was; Toen ik toentertijd voor het eerst keelzang hoorde, vond ik dat zo fascinerend, dat ik vastbesloten was dit zelf te leren. Na jaren meezingen met cd’s besloot ik in 2007 op 18 jarige leeftijd voor het eerst naar Mongolië te reizen. Hier hoorde ik voor het eerst echt de keelzang traditie in Mongolië en dit was de eerste stap om deze muziek serieus te ontdekken. In 2009 ben ik voor een half jaar teruggegaan naar Mongolië waar ik bij een nomaden familie midden in het platteland van west-Mongolië verbleef. Nu zing ik veel verschillende traditionele Mongoolse liederen in verschillende keelzang- en boventoontechnieken. Hier en daar zing ik ook wel eens wat zelfgeschreven Nederlandstalige muziek. Uiteraard wel begeleid door Mongoolse instrumenten en keelzangtechnieken!