18426 - Barokimprovisatie basiscursus
Soort cursus Oude muziek
Bestemd voor voor instrumentalisten, er wordt gespeeld op A= 440 Hz.
Niveau ♪♪ t/m ♪♪♪♪
Datum 15 september 2018
Tijd (-en) 10.00-17.00 uur
Locatie Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam
Docent(-en) Robert de Bree
Prijs Derden: € 100,00 / Leden: € 90,00 / T/m 30 jaar: € 45,00
N.B.: Lunch is bij de prijs inbegrepen.
Max. aantal deelnemers16
Uiterste inschrijfdatum13 september 2018   De inschrijving voor deze cursus is gesloten.

Improvisatie opent deuren! Met één noot kun je al beginnen en leer je over ensemblespel, hoe muziek in elkaar zit en hoe je je eigen muziek kunt maken. Je ontdekt een nieuwe manier van omgaan met je instrument, die je veel plezier op kan leveren!

Creativiteit stond in de baroktijd hoog in het vaandel en improviseren lag aan de basis van musiceren. De principes van improvisatie in de baroktijd zijn eenvoudig te leren. Op speelse wijze behandelen we een aantal belangrijke improvisatietechnieken. Zo krijg je inzicht in de opbouw van barokcomposities en leer je nog beter samenspelen. We werken aan improviseren over een ostinato en het aanbrengen van versieringen in de muziek. Het oefenen van je stukken wordt leuker door improvisatie!

De workshop is voor bespelers van oude en moderne instrumenten. Kennis van harmonieleer is niet nodig. Je kunt al meedoen vanaf niveau één, want iedere deelnemer wordt aangesproken op zijn of haar eigen niveau; dat is het wonder van improvisatie!

Boeken ter inspiratie
- 50 renaissance and baroque standards (Pascale Boquet en Gérard Rebours (2008))
- .. meer informatie

Reacties van cursisten

'Geweldig leuk! Robert was heel enthousiast en stimulerend. De les was bijzonder leerzaam.'
'Zowel mensen met veel als met weinig ervaring konden goed meedoen.'
'Robert is een bijzondere leraar. Hij is enthousiast over het spelen van muziek, geeft je veel vertrouwen om zelf iets te doen.'

DSC01325
Robert de Bree

Robert de Bree is blokfluitist, barokhoboïst, improvisator en docent. Hij reisde met zijn instrumenten de hele wereld over. In 2010 debuteerde hij als solist in het Concertgebouw in Amsterdam en hij speelde in veel ensembles, zoals The Amsterdam Baroque Orchestra o.l.v. Ton Koopman, L’Arpeggiata, AKAMUS, Budapest Festival Orchestra, Holland Baroque en o.l.v. Sir John Elliot Gardiner in de BBC Proms. Ook speelde hij met blokfluitist Erik Bosgraaf. Robert was succesvol op concoursen als het Prinses Christina Concours en het Oude Muziek Concours in Brugge. Hij was jurylid van de Open Recorder Days Amsterdam samen met o.a. Marion Verbruggen en Bert Honig. Daarnaast werkte hij samen met Loes Luca, Karel de Rooy en speelde hij blokfluit in de bioscoopfilm Michiel de Ruyter.  Robert heeft een aanstelling als improvisatiedocent aan het Conservatorium van Den Haag. Hieraan is een tienjarig onderzoek voorafgegaan in het uitvoeren en onderwijzen van historische improvisaties met The Scroll Ensemble. Zijn overtuiging is dat iedereen kan improviseren. Kijk voor meer informatie op zijn website