194140 - ORLANDO DI LASSO, renaissancedag
Soort cursus Oude muziek
Bestemd voor INSTRUMENTALISTEN blokfluitisten, gambisten, vedelspelers, baroktrombonisten (andere instrumenten zijn in overleg ook welkom) en ZANGERS SATB.
Niveau ♪♪♪ t/m ♪♪♪♪
Datum 02 februari 2019
Tijd (-en) 10.00 - 17.00 uur
Locatie Akoesticum, Ede
Docent(-en) Christopher Kale, Jacqueline Dubach
Prijs Derden: € 100,00 / Leden: € 90,00 / T/m 30 jaar: € 45,00
N.B.: Lunch is bij de prijs inbegrepen.
Max. aantal deelnemers22
Uiterste inschrijfdatum31 januari 2019   De inschrijving voor deze cursus is gesloten.

Alleen nog plaats voor een TENOR!
Orlando di Lasso was dé muzikale duizendpoot van de late renaissance, en daarbij een ongelooflijk productieve. Al op zijn twaalfde was duidelijk dat hij een uitzonderlijk talent had - hij werd tot driemaal toe ‘gekidnapt’ door Italiaanse hoven om ….. zijn prachtige stem!

Om een glanzende carrière mogelijk te maken, vertrouwden zijn ouders hem toe aan Ferdinand Gonzaga, gezant van Keizer Karel en onderkoning van Sicilië, die de jonge Orlando op al zijn Europese reizen meenam. Hierdoor leerde di Lasso de hofmuziek van half Europa kennen. Die leerschool vormde hem tot een zeer veelzijdig componist in genre én in stijl.

In deze workshop besteden we ruim aandacht aan de betoverende toonschilderingen in zijn madrigalen en chansons, maar zijn knotsgekke liedjes in koeterwaals komen ook beslist aan bod! Voorbereiding noodzakelijk.

orlando
Christopher Kale

Tenor Christopher Kale studeerde cum laude af aan de Boston University en won een internationale beurs voor studie in Amsterdam bij Max van Egmond. Hij is voornamelijk actief in Renaissance en Middeleeuwse muziek als lid van onder meer Cappella Pratensis, Fortuna en het Nederlands Kamerkoor. Hij maakte veel CD-opnamen en soleerde in oude muziek festivals over de hele wereld zoals Utrecht, Boston en Salzburg.

Jacqueline Dubach

Jacqueline Dubach studeerde blokfluit en specialiseerde zich al tijdens haar studie in de uitvoeringspraktijk van middeleeuwse- en renaissancemuziek. Daartoe volgde zij lessen bij specialisten zoals Pedro Memelsdorf en bij verschillende docenten van de Schola Cantorum Basiliensis. Naast blokfluit studeerde zij baroktrombone en middeleeuwse schuiftrompet bij Charles Toet in Den Haag, en gregoriaans aan het Nederlands Instituut voor Kerkmuziek. Jacqueline speelde met verschillende oude muziekensembles op festivals in binnen- en buitenland en is de drijvende kracht achter Fortuna, een ensemble dat zich wijdt aan de Ars Nova van de Lage Landen. Met Fortuna trad zij op in festivals zoals het Festival van Vlaanderen Antwerpen, het Festival SEVIQC en het Festival de Musique Ancienne. Met Ensemble Fortuna maakte ze de sacd Adieu vous di. Jacqueline geeft regelmatig workshops, cursussen en lezingen over muziek uit middeleeuwen en renaissance. Zij is als blokfluitdocente aan CKV De Kubus in Lelystad, waar zij ook barokensemble Camerata de Lelie leidt. Voor meer informatie klik hier.