Cursus


18328b - Les goûts-réunis, Couperin voor kleine ensembles
Soort cursus Oude muziek
Bestemd voor blokfluitisten (N.B. alleen bespelers van voice flute of tenorblokfluit!), dwarsfluitisten, traversospelers, (barok)violisten, basgambisten, (barok)cellisten, theorbespelers en klavecinisten
Niveau ♪♪♪ t/m ♪♪♪♪
Data 30 november 2018 t/m 02 december 2018
Tijd (-en) Dit is een lang weekend! De cursus begint op vrijdagavond om 18.00 uur met soep en broodjes. Einde zondag 17.00 uur.
Locatie De Glind, De Glind
Docent(-en) Marijn Slappendel, Sascha Mommertz, Diederik van Dijk
Prijs Derden: € 325,00 / Leden: € 295,00 / T/m 30 jaar: € 147,50
Korting bij overnachting en ontbijt elders: € 10,00
N.B.: de prijs is inclusief volpension.
Max. aantal deelnemers42
Uiterste inschrijfdatum23 november 2018   De inschrijving voor deze cursus is gesloten.

Er is alleen nog plaats voor VIOOL en KLAVECIMBEL!
De beroemde Franse barokcomponist François Couperin (1668-1733), bijgenaamd ‘Le Grand’, is vooral bekend als componist van klavecimbelmuziek, maar zijn muzikale nalatenschap is enorm divers.

In Frankrijk was Italiaanse muziek aan het eind van de zeventiende eeuw absoluut niet populair omdat de ‘ordinaire’ viool daarin vaak prominent aanwezig was. De viool vond men geschikt voor dansmeesters en huispersoneel; de Franse adel speelde luit of viola da gamba. Couperin combineerde in zijn goûts-réunis Franse met Italiaanse barokelementen, bijvoorbeeld in de stukken Les Nations en Les Concerts Royaux en zorgde zo voor de emancipatie van de viool in Frankrijk... meer informatie

coupie Réunion_de_musiciens_by_François_Puget
Marijn Slappendel

Marijn Slappendel studeerde aan het Utrechts Conservatorium en het Nederlands Instituut voor Kerkmuziek. Hij behaalde achtereenvolgens de diploma's Docerend Musicus en Uitvoerend Musicus orgel, kerkelijk orgelspel en koordirectie. Zijn docenten waren Reitze Smits en Willem Tanke voor orgel en Krijn Koetsveld voor orkestdirectie. Marijn studeerde vervolgens klavecimbel bij Bob van Asperen aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam, waar hij in 2005 afstudeerde. Hij is als cantor-organist werkzaam in de Grote of Barbarakerk te Culemborg en treedt regelmatig op als solist, continuospeler en koordirigent. Daarnaast is hij werkzaam als docent orgel en piano.

Sascha Mommertz

Sascha Mommertz is geboren Aken en woont sinds 1985 in Nederland. In 1994 begon hij zijn opleiding Muziek met hoofdvak blokfluit aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Jeanette van Wingerden en Marion Verbruggen en vervolgde zijn studie aan het Utrechts Conservatorium bij Heiko ter Schegget, waar hij in 2000 het diploma Uitvoerend Musicus behaalde. Daarnaast volgde hij lessen en masterclasse bij Marijke Miessen, Matthias Weilenmann, Jérôme Minis en dr. Rebecca Stewart. Hij studeerde twee jaar blokfluitbouw bij Jacqueline Sorel en verdiepte zich in musicologie. Hij studeert traverso bij Ricardo Kanji. In 2002 ontving hij een eervolle vermelding tijdens het Musica Antiqua Solistenconcours in Brugge. Hij is actief als solist, kamermusicus en orkestmusicus in ensembles en orkesten als Black Intention, Collegium ad Mosam, Florilegium Musicum, Helios Ensemble, Il Concerto Barocco, Limburgs Symphonie Orkest en het Orkest van de Domcantorij Utrecht. Hij concerteert in binnen- en buitenland en maakte verschillende radio-, tv- en CD-opnames. Hij was enige jaren bestuurslid van ERTA, manager van oude muziek ensembles en secretaris van SONBU. Momenteel is hij werkzaam als docent blokfluit aan het Utrechts Centrum voor de Kunsten, geeft hij lezingen en masterclasses en coacht hij ensembles. Vanaf september 2012 is Sascha Mommertz werkzaam als hoofdvakdocent blokfluit aan het Fontys Conservatorium in Tilburg. Voor meer informatie: Trio da Fusignano.

Diederik van Dijk

Diederik van Dijk bracht zijn vroege jeugd door in Nederland, en zijn middelbare school en universiteit jaren in Canada. Hij studeerde cello bij, onder meer, Ian Hampton, Eric Wilson, en Marc Destrubé, en barokcello bij Viola de Hoog. Laatstgenoemde studie bracht hem weer terug naar Nederland, waar hij aan het Utrechts Conservatorium zijn bachelor Historische Instrumenten behaalde. Het bespelen van zowel de moderne alsmede de barok incarnatie van de cello maakt Diederik een veelgevraagd instrumentalist. Hij maakt deel uit van de Nieuwe Philharmonie Utrecht, speelde bij Currende en het Metropole Orkest, en musiceert regelmatig in de producties van Holland Opera. Diederik is de cellist van Trio da Fusignano. In Canada maakt hij jaarlijks deel uit van het kamermuziekfestival Gros Morne Summer Music.