194280 - Proeflokaal Huismuziek
Soort cursus Bijzondere cursussen
Bestemd voor INSTRUMENTALISTEN en ZANGERS. Op het inschrijfformulier zie je of je mee kunt doen aan een workshop.
Niveau ♪ t/m ♪♪♪♪
Datum 12 mei 2019
Tijd (-en) 13.00-17.00
Locatie Akoesticum, Ede
Docent(-en) Elske Tinbergen, Simon Stiller, Anna Stegmann, Ingrid Slangen, Francien Post, Matthijs van der Moolen, Pauliina Lievonen, Willemijn Knödler, Remco Jacobs, Kees Hilhorst, Kees van der Harst, Anass Habib, Wilko Brouwers, Robert de Bree, Annemarie de Bie, Marjolein Berkvens
Prijs Derden: € 15,00 / Leden: € 15,00 / T/m 30 jaar: € 7,50
Max. aantal deelnemers90
Uiterste inschrijfdatum09 mei 2019   De inschrijving voor deze cursus is gesloten.

Wil je graag meedoen met een cursus, maar weet je niet zeker of het wel ‘jouw ding’ is? Of heb je budget voor één cursus en kun je niet kiezen? Kom dan naar ons Proeflokaal!
Van 16 cursussen geven we je een voorproefje.
Je kunt er drie kiezen en per workshop de docent en het repertoire drie kwartier ervaren. Je kiest uit elke ronde een workshop op het inschrijfformulier. Daar vind je een uitgebreide beschrijving van elke workshop. Binnen een ronde overlopen van de ene naar de andere workshop is helaas niet mogelijk. Voor een aantal workshops is voorbereiding noodzakelijk. Je krijgt uiterlijk drie weken voorafgaand de partij toegestuurd.

PROGRAMMA Proeflokaal zondag 12 mei 2019 in Akoesticum, Ede
Deelnemers welkom vanaf 12.45 uur. Welkomstwoord in de Tuinzaal om 13.00 uur, gevolgd door een warming-up o.l.v. Robert de Bree.

Ronde 1: 13... meer informatie

Reacties van cursisten

´Heel bijzonder dat Huismuziek telkens zulke goede docenten en cursussen kan aanbieden´

DSC01306 instrumentalisten improviseren
DSC05449 Bachmotet 1(2)
Elske Tinbergen

Elske Tinbergen studeerde cello bij Ran Varon en barokcello bij Viola de Hoog, Jaap ter Linden en Lucia Swarts. Ze specialiseerde zich in het bespelen van de violoncello piccolo tijdens haar masterstudie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Daarnaast volgde zij masterclasses bij Anner Bijlsma. Elske is medeoprichter van barokensemble Giardino Musicale. Ze gaf veel concerten met de klavecinist Jörn Boysen, waarmee ze een cd met Nederlandse barokmuziek opnam. Zij speelde in veel barokorkesten, waaronder het European Union Baroque Orchestra, Musica Poetica en The Northern Consort. Met Ensemble l’Esprit Musical was ze prijswinnaar op het Internationale Van Wassenaer Concours. Elske heeft een passie voor lesgeven. Bij Huismuziek Amersfoort dirigeert zij het celloensemble Spiccato. Daarnaast wordt Elske regelmatig gevraagd als repetitor. In 2018 is Elske gepromoveerd op The ‘cello’ in the Low Countries; the instrument and its practical use in the 17th and 18th centuries aan de Universiteit van Leiden. In 2021 richtte ze Tinbergen Cello Editions op, voor muziekedities voor één of meerdere cello’s. Kijk voor meer info op haar website.

Simon Stiller

Simon Stiller, geboren in Neuss (Duitsland), begon op achtjarige leeftijd tenorhoorn te spelen. Drie jaar later stapte hij over naar de trombone. In zijn jeugdjaren speelde hij in verschillende harmonieorkesten maar ook in jazz- en popbands. In 2018 studeerde hij af op het Conservatorium in Arnhem met hoofdvak trombone bij Jilt Jansma en Wolter Wierbos. Als bijvak studeerde hij trompet bij Angelo Verploegen. Simon is vast lid van de Duitse band Betrayers of Babylon en heeft ook ervaring opgedaan bij het Nederlandse Broken Brass Ensemble. Met verschillende projecten tourde hij door Engeland, Duitsland en Nederland. Door zijn interesse in muziek uit de hele wereld ontdekt hij steeds nieuwe instrumenten en klanken, zoals bijvoorbeeld de didgeridoo.

Anna Stegmann

Anna Stegmann is een gepassioneerde ensemblemusicus. Zij studeerde blokfluit bij Winfried Michel in Münster en bij Paul Leenhouts aan het Conservatorium in Amsterdam, waar zij haar Master of Music cum laude behaalde. Met haar eigen ensembles Ensemble Odyssee en The Royal Wind Music is zij vaak te gast bij festivals in heel Europa en Amerika, Japan en Australië. Met deze en andere ensembles is ze ook regelmatig op de radio- en televisie te horen. Ze gaf concerten en solorecitals bij o.a. de Thüringer Bachwochen, Festival Oude Muziek Utrecht en Melbourne Recital Centre. Haar cd's zijn enthousiast door de internationale pers ontvangen. Anna is een veelgevraagde docent en geeft regelmatig workshops en masterclasses in Duitsland, Engeland, België, Amerika, Australië en Nederland en haar leerlingen zijn prijswinnaars bij concoursen. Anna doceert blokfluit aan de Royal Academy of Music in Londen. Kijk voor meer informatie op haar website

Ingrid Slangen

Ingrid Slangen is een veelzijdig klarinettist, ensemblecoach en creatief procesbegeleider. De verbinding tussen mens en muziek staat centraal in haar werk. Na haar opleiding tot muziektherapeut studeerde ze klarinet aan het Conservatorium van Amsterdam, waar ze zich specialiseerde in kamermuziek. Aansluitend werkte ze als klarinetdocent aan de muziekschool van Alphen aan den Rijn waar ze zich toelegde op het coachen van ensembles en bijzondere formaties. Daarnaast dirigeerde ze opleidingsorkesten en initieerde en ontwikkelde ze diverse samenspelprojecten. Met de studie Docent Muziek aan het Conservatorium van Amsterdam heeft ze haar brede muzikale kennis en vaardigheden verder verrijkt. Lange tijd werkte ze naast haar klarinet- en ensemblecoachpraktijk als muziek- en CKV-docent aan een middelbare school. Daar heeft ze haar pedagogische en didactische kwaliteiten ingezet om diverse muzikale projecten te realiseren. Als uitvoerend musicus is Ingrid Slangen actief in diverse kamermuziekensembles. Ze valt regelmatig in als dirigent en repetitor bij uiteenlopende orkesten en ensembles, o.a. bij Huismuziek. Haar enthousiasme en passie voor muziek past ze graag toe in creatieve muzikale uitdagingen.

Francien Post

Francien Post behaalde haar diploma uitvoerend en docerend muziek aan het Utrechts Conservatorium bij Abbie de Quant met een aantekening orkestspel en kamermuziek. Francien speelt in diverse kamermuziekensembles. Daarnaast is ze een regelmatig gevraagd solist. Ze heeft een duo met harpiste Judith Jamin. Met pianist Corien van den Berg vormt ze een duo, en samen met cellist Sander Westphal het ensemble Trioforte. Francien heeft 2 cd’s opgenomen: de cd European Tour (fluit en kerkorgel) en een de cd VIBES!, een live-registratie van een concert met Judith Jamin. Ze heeft in Amersfoort een privélespraktijk, voor zowel kinderen als volwassen, beginners en gevorderden. Veel van haar leerlingen zijn actief in kamermuziekensembles en symfonie-orkesten. Een aantal leerlingen wint geregeld prijzen op diverse concoursen. Samen met Corien en Judith is ze een van de oprichters van Muziek opMaat Amersfoort, een samenwerkingsverband van muziekdocenten. Daarnaast geeft Francien diverse workshops, jureert ze bij fluitconcoursen en werkt ze als kamermuziekcoach. Bij de Nederlandse Fluit Academie gaf ze les aan talentvolle kinderen tot 12 jaar. Meer informatie op haar website. 

Matthijs van der Moolen

Matthijs van der Moolen sloot zijn masterstudie cum laude af bij Charles Toet aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar hij ook zijn bachelor klassiek en historisch trombone behaalde. Bij Pete Saunders en Timothy Dowling studeerde hij ook klassiek trombone. Matthijs richt zich voornamelijk op oude en nieuwe kamermuziek en is mede-oprichter van de ensembles Castello Consort en Ongestreken. Met het Castello Consort speelde hij op internationale festivals, waaronder de Internationale Händel-Festspiele in Göttingen, het Beverley Early Music Festival, het Festival d'Ambronay, het Festival Barocco è il Mondo, het Kongsberg International Organ Summer en het Festival Oude Muziek. Met het Castello Consort speelt hij op diverse podia in binnen- en buitenland. Matthijs speelde verder met onder meer de ensembles Música Temprana, Eik & Linde, het Luthers Bach Ensemble, Concerto da Fusignano, Collegium Musicum Den Haag en Copper & Zink. Hij speelt op verschillende instrumenten, variërend van originele historische instrumenten uit de 19e eeuw tot kopieën van vroegere instrumenten. Als docent is Matthijs verbonden aan het Utrechts Centrum voor de Kunsten en Leerorkest Drechtsteden. Ook heeft hij een eigen lespraktijk voor zowel moderne als historische trombones. Kijk voor meer informatie op zijn website.

Pauliina Lievonen

Pauliina Lievonen is Fins en studeerde aanvankelijk blokfluit aan het conservatorium van Helsinki bij Pekka Silén. Vervolgens heeft ze blokfluit gestudeerd bij Reine-Marie Verhagen en Heiko ter Schegget aan het Utrechts Conservatorium en traverso bij Wilbert Hazelzet. Tijdens haar conservatoriumstudie is ze Alexandertechniekles gaan nemen en uiteindelijk vond zij het zo interessant dat ze de lerarenopleiding Alexandertechniek met succes heeft voltooid. Pauliina geeft nu muziekles en Alexandertechniekles. Later is zij ook moderne fagot gaan spelen en heeft op dit moment les van Wilma Meijer. Bij het lesgeven aan blokfluit-en traversoleerlingen maakt zij dankbaar gebruik van de inzichten die zij als Alexandertechniekdocent heeft opgedaan om zo blokfluit- en traversoleerlingen meer ontspannen te leren spelen. Verder heeft Pauliina al aan veel verschillende blazers Alexandertechnieklessen gegeven.

 

Willemijn Knödler

Willemijn Knödler studeerde aan de conservatoria van Den Haag en Amsterdam bij Monique Bartels, Gregor Horsch en Doris Hochscheid en behaalde haar masterdiploma aan de Royal College of Music in Londen bij Melissa Phelps. Zij volgde barokcellolessen bij Viola de Hoog en Richard Tunnicliffe en masterclasses bij o.a. Colin Carr, Christophe Coin, Pieter Wispelwey, Anner Bijlsma en Julian Lloyd Webber. Tournees heeft zij gemaakt met o.a. het English Touring Opera en Les 24 violons du Roi  Willemijn soleerde in onder meer de celloconcerten van Haydn, Tchaikovsky, Schumann en Boccherini . Ze speelt graag kamermuziek in verschillende bezettingen. Ze remplaceert bij het Holland Symfonieorkest, het Residentieorkest en de Rotterdam Philharmonic Strings en maakt deel uit van Ensemble Montage, dat met beeld, geluid en andere zintuigen een verhaal brengt. Ook vormt zij Duo Macchiato met violiste Mariana Hutchinson en geeft zij recitals met pianist Daniël van der Hoeven.  Willemijn is cellist van Muziek aan Bed, waar twee cellisten op een cello muziek maken voor kinderen in ziekenhuizen. Ze geeft celloles in Den Haag en aan de VAK in Delft. In de zomer geeft ze les bij 'Cellos at Belle Serre' in Frankrijk.

Remco Jacobs

Remco Jacobs behaalde zijn bachelor en master Musician 3.0 aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, met als specialisatie compositie bij Jeroen D’hoe. Hij ontwikkelde zich tot een creatief maker van songs en composities; tot projectontwerper en tot begeleider van creatieve processen. Zijn muziek komt o.a. voort uit het spelen met de klank van de vroege bluesmuziek (1920-1940) die hij zich met gitaar en stem eigen heeft gemaakt. Tijdens zijn studie heeft hij zich ook toegelegd op het bestuderen van vroege barokmuziek en het bespelen van de barokgitaar. Remco geeft leiding aan de creatieve broedplaats Touchstone in Utrecht en trad op onder de naam Kinsmit. Hij heeft drie solo-albums gemaakt met eigen werk. Zijn nieuwste album is Talking Troposphere (2022) die hij maakte met zijn eigen band. Met multi-instrumentalist Juliana Hahn vormt hij het duo Poems Ago, en brengt hij een programma dat is geïnspireerd op Ierse poëzie. Meer informatie vind je op zijn website

Kees Hilhorst

Kees Hilhorst is professioneel violist en barokviolist. Hij leidde voorstellingen van Bastien en Bastienne van Mozart, La Serva Padrona van Pergolesi en Brandenburgse concerten in Amsterdam-Zuid-Oost. Op de universiteiten van Christchurch en Dunedin gaf hij lezingen en masterclasses barokviool. Kees speelt in diverse barokorkesten zoals Le Chardon, Esprit Consort, Brabantsch Muzyk Collegie, Florilegium Musicum en the Northern Consort. Kees gaf 17 jaar lang les op de muziekscholen van Zaltbommel, Amsterdam-Zuid-oost en Veenendaal. Momenteel heeft hij privé lespraktijk in Arnhem. Naast zijn drukke barokprogramma houdt hij zich bezig met hedendaagse muziek en wandelen.

Kees van der Harst

Kees van der Harst studeerde klarinet aan de ArtEZ in Arhnem en aan de Messiaen Academie te Enschede bij Reinier Hogerheijde en André Kerver. Hij vervolgde zijn studie in het buitenland, o.a. aan de Accademia Musicale Chigiana in Italië en het Ticino Musica in Zwitserland en volgde masterclasses bij o.a. Wenzel Fuchs, Walter Boeykens, Antony Pay en Sabine Meyer. Hij is eerste klarinettist in Het Wassenaer Consort en in Filharmonie Noord. Ook speelt hij in uiteenlopende producties, van schoolconcerten en muziektheater tot opera, bij onder meer het Orkest van het Oosten, het Phion, Muziektheater de Plaats en Orkest de Ereprijs. Hij volgde de opleiding orkestdirectie bij Harry Jansen en nam vervolgens directielessen bij maestro Robert Houlihan (Advanced Conducting Ireland). Sinds 2014 is Kees dirigent van het Gronings kamerorkest Clemens Schröner en sinds 2017 van het Noord-Drents kamerorkest Divertimento en van het Arnhemse ensemble voor moderne muziek Athok. Met deze ensembles voert hij ook vaak onbekend repertoire uit, dat indien nodig door hemzelf worden gearrangeerd. Hij is bestuurslid van Filharmonie Noord en geeft klarinetles in Assen, Deventer, Beekbergen, Loenen en Arnhem.

Anass Habib

Anass Habib is geboren in Fez, Marokko in 1980. Hij zong al vanaf zijn 5de klassieke Arabische melodieën met zijn familie. Op zijn 12de gaf hij zijn eerste soloconcert in Fez. Hij studeerde in Syrië twee jaar klassieke Arabische zang, traditionele Syrische zang en middeleeuwse kerkmuziek uit het Midden-Oosten in het Arabisch, Aramees en Grieks. Hij vervolgde zijn zangstudie in Libanon bij Ghada Shbeir waar hij o.a. werkte aan zangtechnieken en Aramees en Byzantijnse repertoire. Daarna ging hij naar Parijs om te studeren bij Marie Keyrouz. Anass is nu een veelzijdig zanger van oude en klassieke Arabische muziek en specialist op het gebied van heel oude christelijke liederen en Aramees repertoire. Om zich ook als docent te bekwamen studeerde hij vervolgens in Lyon op het Cefededem Instituut, waar hij in 2014 zijn diploma behaalde als docent traditionele zang en percussie. Anass gaf concerten in Marokko, Syrië, Libanon, Turkije, Frankrijk, Luxemburg, Polen, Zuid-Afrika en Nederland. Met zijn warme, diepe stem en grote bereik is hij goed in staat emotie en toewijding uit te drukken. Zijn repertoire omvat liederen uit veel landen en beschavingen: van de grote Libanese diva Fairouz tot de Egyptische Oum Kalthoum en van de Syrische Sabah Fakhri tot de Libanese Marcel Khalife, van soufi gedichten tot maronitische (vroegchristelijke) melodieën en middeleeuwse Sefardische liederen uit Andalusië. Voor meer informatie kijk op zijn website.

Wilko Brouwers

Wilko Brouwers is koordirigent, componist en muziekpedagoog. Hij dirigeert het Strijps Kamerkoor in Eindhoven en de Gregoriaanse Kring Utrecht. Hij was tot voor kort docent gregoriaans op het jaarlijkse Sacred Music Colloquium in de Verenigde Staten en hoofd van de koordirectieopleidingen aan het Utrechts Centrum voor de Kunsten. Momenteel richt hij zich vooral op koordirectie en componeren. Voor meer informatie kijk op zijn website.

Robert de Bree

Robert de Bree is blokfluitist, barokhoboïst, improvisator en docent. Hij reisde met zijn instrumenten de hele wereld over. In 2010 debuteerde hij als solist in het Concertgebouw in Amsterdam en hij speelde in veel ensembles, zoals The Amsterdam Baroque Orchestra o.l.v. Ton Koopman, L’Arpeggiata, AKAMUS, Budapest Festival Orchestra, Holland Baroque en o.l.v. Sir John Elliot Gardiner in de BBC Proms. Ook speelde hij met blokfluitist Erik Bosgraaf. Robert was succesvol op concoursen als het Prinses Christina Concours en het Oude Muziek Concours in Brugge. Hij was jurylid van de Open Recorder Days Amsterdam samen met o.a. Marion Verbruggen en Bert Honig. Daarnaast werkte hij samen met Loes Luca, Karel de Rooy en speelde hij blokfluit in de bioscoopfilm Michiel de Ruyter.  Robert heeft een aanstelling als improvisatiedocent aan het Conservatorium van Den Haag. Hieraan is een tienjarig onderzoek voorafgegaan in het uitvoeren en onderwijzen van historische improvisaties met The Scroll Ensemble. Zijn overtuiging is dat iedereen kan improviseren. Kijk voor meer informatie op zijn website

Annemarie de Bie

Annemarie de Bie is thuis in de Keltische volksmuziek van Ierland en Schotland. Ze is zangeres, fluitist en percussionist en speelt al jarenlang solo en in de formatie Fling en ging met deze band 7 jaar lang langs theaters, festivals en kerkjes in heel Nederland, Duitsland en België. Deze ervaring gecombineerd met veel reizen naar Ierland maken dat Annemarie kan putten uit een schat aan muzikale informatie die ze graag overbrengt aan anderen. Dit doet zij in workshops en privélessen. Annemarie is bekend van workshops zang, samenspel en Ierse trommel bij Huismuziek, Stichting Volksmuziek Nederland en al 13 jaar op Texel voor Iers op Texel. Kijk voor informatie op haar website.

Marjolein Berkvens

Marjolein Berkvens is voornamelijk werkzaam als zangdocent in de omgeving van Arnhem. Ze geeft al jaren met veel plezier les als privé docente aan volwassenen en jongeren. Voor kinderen richtte zij in 2003 Zangschool Spelenderwijs op. Daarnaast was zij jarenlang dirigent van een vrouwenkoor en een kamerkoor. Als soliste is ze te horen bij koorconcerten, met een klein barokensemble of met liederen. Meer informatie op de website van Marjolein.