204050 - Wat is nou een akkoord?
Soort cursus Bijzondere cursussen
Bestemd voor zangers en intsrumentalisten
Niveau ♪ t/m ♪♪♪♪
Datum 11 januari 2020
Tijd (-en) 10.00-17.00 uur
Locatie Akoesticum, Ede
Docent(-en) Wilko Brouwers, Robert de Bree
Prijs Derden: € 90,00 / Leden: € 80,00 / T/m 30 jaar: € 40,00
N.B.: Lunch is bij de prijs inbegrepen.
Max. aantal deelnemers39
Uiterste inschrijfdatum09 januari 2020   De inschrijving voor deze cursus is gesloten.

Denk je ook wel eens bij het horen van het woord “akkoord”, waar hebben ze het over? Vraag je je af hoe akkoorden werken in een muziekstuk en waarom dat zo is?
In deze cursus gaat het over harmonieleer, ofwel over samenklanken, over drie- en vierklanken, over dissonanten en consonanten, over voorhoudingen en oplossingen, en over doorgangstonen. De deuren van de muziektheorie gaan voor je open door eenvoudige opdrachten te doen in het ensemble.
De cursus is voor iedereen, zanger en/of instrumentalist, die graag wil weten hoe akkoorden in elkaar zitten en hoe ze met elkaar verbonden kunnen worden. Je leert de theoretische basis van de harmonieleer en kruipt in de huid van de componist door in de praktijk met akkoorden te spelen.
Wilko zal de zangers onder zijn hoede nemen; Robert de instrumentalisten. Instrumentalisten gaan onder meer aan de gang met toetsinstrumenten. Op een toetsinstrument wordt de theorie letterlijk aanschouwelijk gemaakt: door naar de toetsen te kijken wordt duidelijk hoe de theorie in de praktijk wordt gebracht... meer informatie

Reacties van cursisten

Cursisten over Wilko Brouwers:

'Mede vanwege Wilko ben ik naar de cursus gegaan; dat zegt genoeg, dunkt me.'

'Ik vond de afwisselingen (zitten/staan, luisteren/zingen, informatie tot je nemen/even iets doen etc.) erg prettig.'

'De docent is enthousiasmerend en duidelijk een expert, maar weet ook in korte tijd veel over te dragen.'

Cursisten over Robert de Bree:

'Geweldig leuk! Robert was heel enthousiast en stimulerend. De les was bijzonder leerzaam.'

'Zowel mensen met veel als met weinig ervaring konden goed meedoen.... meer informatie

harmony
Wilko Brouwers

Wilko Brouwers is koordirigent, componist en muziekpedagoog. Hij dirigeert het Strijps Kamerkoor in Eindhoven en de Gregoriaanse Kring Utrecht. Hij was tot voor kort docent gregoriaans op het jaarlijkse Sacred Music Colloquium in de Verenigde Staten en hoofd van de koordirectieopleidingen aan het Utrechts Centrum voor de Kunsten. Momenteel richt hij zich vooral op koordirectie en componeren. Voor meer informatie kijk op zijn website.

Robert de Bree

Robert de Bree is blokfluitist, barokhoboïst, improvisator en docent. Hij reisde met zijn instrumenten de hele wereld over. In 2010 debuteerde hij als solist in het Concertgebouw in Amsterdam en hij speelde in veel ensembles, zoals The Amsterdam Baroque Orchestra o.l.v. Ton Koopman, L’Arpeggiata, AKAMUS, Budapest Festival Orchestra, Holland Baroque en o.l.v. Sir John Elliot Gardiner in de BBC Proms. Ook speelde hij met blokfluitist Erik Bosgraaf. Robert was succesvol op concoursen als het Prinses Christina Concours en het Oude Muziek Concours in Brugge. Hij was jurylid van de Open Recorder Days Amsterdam samen met o.a. Marion Verbruggen en Bert Honig. Daarnaast werkte hij samen met Loes Luca, Karel de Rooy en speelde hij blokfluit in de bioscoopfilm Michiel de Ruyter.  Robert heeft een aanstelling als improvisatiedocent aan het Conservatorium van Den Haag. Hieraan is een tienjarig onderzoek voorafgegaan in het uitvoeren en onderwijzen van historische improvisaties met The Scroll Ensemble. Zijn overtuiging is dat iedereen kan improviseren. Kijk voor meer informatie op zijn website