203010 - Bibers Battalia voor barokorkest
Soort cursus Oude muziek
Bestemd voor Barokke of moderne strijkers, klavecimbel, en luit/theorbe . Toonhoogte 440 Hz. VOL VOOR KLAVECIMBEL!
Niveau ♪♪♪ t/m ♪♪♪♪
Data 31 oktober 2020 t/m 01 november 2020
Tijd (-en) zaterdag 10.00 - zondag 17.00 uur
Locatie Akoesticum, Ede
Docent(-en) Mimi Mitchell
Prijs Derden: € 315,00 / Leden: € 295,00 / T/m 30 jaar: € 147,50
Toeslag éénpersoonskamer: € 35,00
Korting bij overnachting en ontbijt elders: € 25,00
N.B.: De prijs is inclusief volpension.
Max. aantal deelnemers24
Uiterste inschrijfdatum29 oktober 2020   De inschrijving voor deze cursus is gesloten.

Battalia (strijd, gevecht, veldslag) van de bekende violist/componist Heinrich Ignaz Franz Biber (1644-1704) is een programmatisch juweeltje uit de zeventiende eeuw. Hoewel de titel misschien anders suggereert, is Battalia niet alleen een robuust stuk vol strijdlust; er komen ook trieste, ingetogen momenten in voor.
Biber schrijft op een zeer beeldende manier en gebruikt allerlei muzikale trucjes. Hij beeldt bijvoorbeeld dronken soldaten uit door verschillende liedjes door elkaar te laten klinken. Er is een mars waarin een viool een fluit verklankt en een cello een trommel! De cellist moet daartoe stukjes papier tussen zijn snaren stoppen. Een bepaald soort pizzicato klinkt als een geweersalvo. 
Naast al het geweld en de spetterende effecten zijn vooral de prachtige Aria en het Adagio, Lamento der Verwundten Musquetire (klaagzang der gewonden) bijzonder expressief.
Met een toonhoogte van a=440 Hz kunnen wij allemaal samenspelen... meer informatie

Reacties van cursisten

'Wat een begenadigd docent! Haalde uit mij persoonlijk van alles dat ik nooit had vermoed te kunnen. De klank van de hele groep was zo enorm gegroeid na die anderhalve dag; we waren zelf verbaasd!'
'Docent is heel professioneel en een prettig persoon. Heel betrokken en zeer inspirerend!'
'Mimi doet het fantastisch, ze is heel inspirerend en ook nog eens heel gezellig buiten het spelen om. Ze weet het hele ensemble naar een hoger plan te tillen'.

barokorkest
Mimi Mitchell

Mimi Mitchell studeerde zowel musicologie als viool in haar geboorteland Amerika en kwam naar Nederland om barokviool te studeren bij Jaap Schröder aan het Sweelinckconservatorium te Amsterdam. Als medeoprichster van The Locke Consort won zij met dit ensemble eerste prijzen op concoursen in Engeland, Nederland en de Verenigde Staten. Mimi speelt met diverse vooraanstaande oude muziekensembles zoals In Stil Moderno en The Amsterdam Baroque Orchestra o.l.v. Ton Koopman in Nederland, Anima Eterna o.l.v. Jos van Immerseel en Currende o.l.v. Erik Van Nevel in België. In haar musicologisch onderzoek heeft zij veel onbekende composities onder de aandacht gebracht en recentelijk is zij gepromoveerd op De herleving van de barokviool. Zij is een veelgevraagd gastspreker en docent voor o.a. lezingen en masterclasses in Nederland, Engeland, Duitsland, Kroatië, Frankrijk en de Verenigde Staten. Mimi geeft les op het conservatorium van Amsterdam.

Misschien vind je deze cursussen ook interessant: