205040 - Linkerhandtechniek voor violisten, altviolisten en cellisten   GEANNULEERD
Soort cursus Bijzondere cursussen
Bestemd voor violisten, altviolisten en cellisten
Niveau ♪♪♪ t/m ♪♪♪♪
Tijd (-en) 12.30-16.30 uur
Locatie Akoesticum, Ede
Docent(-en) Iteke Wijbenga, Willemijn Knödler, Hebe de Champeaux
Prijs Derden: € 150,00 / Leden: € 130,00 / T/m 30 jaar: € 65,00
Max. aantal deelnemers42
Uiterste inschrijfdatum10 augustus 2020   

Deze cursus is bedoeld voor violisten, altviolisten en cellisten die aan de hand van de etudes van Otakar Ševčík (1852-1934), Louis R. Feuillard (1872-1941), Jacques-Féréol Mazas (1782-1849) en Pierre Rode (1774-1830) een betere linkerhandtechniek willen ontwikkelen. Denk hierbij aan oefeningen voor positiewisseling, flexibiliteit, vlotheid en optimale houding van de linkerhand. De etudes zijn zowel interessant voor de gemiddelde als voor de gevorderde strijker. De docent zal graag je techniek analyseren om zo de juiste houding voor jou te vinden met als resultaat verbetering van klank! De cursus wordt in twee verschillende weekenden gegeven zodat cursisten tussendoor tijd hebben voor zelfstudie en ontwikkeling. Voorbereiding noodzakelijk.

 

 

 

klarinettisten, dwarsfluitisten, fagottisten en baroktrombonisten
Reacties van cursisten

Over Hebe de Champeaux:
'Prima. Goede mix tussen werken met de groep en individuele aandacht.'
'Een rustige, stimulerende persoon die zelf heel mooi speelt. Ze toonde veel geduld met ieder van ons. Haar uitleg en zorgvuldigheid was erg goed.'
Over Willemijn Knödler:
'Zedeed het prima, creëerde een prettige sfeer waardoor iedereen zich op zijn gemak voelde.'
'Zij had zich uitstekend voorbereid. Een heel verantwoorde opbouw van de lessen. De wijze waarop zij de individuele deelnemers tegemoet trad was heel goed.... meer informatie

left-hand-exercises left hand cello
Iteke Wijbenga

Altvioliste Iteke Wijbenga is actief in de kamermuziek, als solist en in (kamer)orkesten. Ze werkte samen met gerenommeerde musici zoals pianist Severin von Eckardstein, violist Rainer Schmidt (Hagen Quartet) en contrabassist Rick Stotijn en was te gast bij diverse festivals zoals het Grachtenfestival, Aurora Chamber Music Festival (Zweden), Peter de Grote Festival, Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog en Wonderfeelfestival. Ze treedt regelmatig op in zalen zoals het Concertgebouw en het Muziekgebouw aan ’t IJ. Met meerdere ensembles was ze te gast bij NPO Radio 4 en Podium Witteman. Als soliste trad ze onder andere recent op in het Dubbelconcert van Max Bruch samen met klarinettist Lars Wouters van den Oudenweijer en de Nieuwe Philharmonie Utrecht o.l.v Johannes Leertouwer. 
Iteke voltooide haar Master altviool ‘cum laude’ aan het Conservatorium van Amsterdam als student van Sven Arne Tepl. Ze begon haar muzikale studie op viool. Vanaf haar 12de studeerde ze bij Ilona Sie Dhian Ho, eerst in de Jong Talent Klas, later in de bacheloropleiding van het Prins Claus Conservatorium. Op jonge leeftijd won ze prijzen bij het Prinses Christina Concours en het Stift International Music Festival en trad ze op als soliste met jeugdorkesten. Toen ze haar liefde voor de altviool ontdekte, vervolgde ze haar studie op altviool bij Gisella Bergman, Esther van Stralen en later bij Sven Arne Tepl. Ze ontving masterclasses van onder andere Tabea Zimmermann, Nobuko Imai, Tatjana Masurenko, Thomas Riebl, Ervin Schiffer en Anner Bijlsma. Sinds 2016 is ze parttime lid van het Residentie Orkest.
Met grote dank aan onder andere Stichting Eigen Muziekinstrument bezit ze een altviool van Jürgen Manthey, waar ze met veel liefde op speelt. Ze speelt met een strijkstok van J.S. Finkel, haar in bruikleen gegeven door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Willemijn Knödler

Willemijn Knödler studeerde aan de conservatoria van Den Haag en Amsterdam bij Monique Bartels, Gregor Horsch en Doris Hochscheid en behaalde haar masterdiploma aan de Royal College of Music in Londen bij Melissa Phelps. Zij volgde barokcellolessen bij Viola de Hoog en Richard Tunnicliffe en masterclasses bij o.a. Colin Carr, Christophe Coin, Pieter Wispelwey, Anner Bijlsma en Julian Lloyd Webber. Tournees heeft zij gemaakt met o.a. het English Touring Opera en Les 24 violons du Roi  Willemijn soleerde in onder meer de celloconcerten van Haydn, Tchaikovsky, Schumann en Boccherini . Ze speelt graag kamermuziek in verschillende bezettingen. Ze remplaceert bij het Holland Symfonieorkest, het Residentieorkest en de Rotterdam Philharmonic Strings en maakt deel uit van Ensemble Montage, dat met beeld, geluid en andere zintuigen een verhaal brengt. Ook vormt zij Duo Macchiato met violiste Mariana Hutchinson en geeft zij recitals met pianist Daniël van der Hoeven.  Willemijn is cellist van Muziek aan Bed, waar twee cellisten op een cello muziek maken voor kinderen in ziekenhuizen. Ze geeft celloles in Den Haag en aan de VAK in Delft. In de zomer geeft ze les bij 'Cellos at Belle Serre' in Frankrijk.

Hebe de Champeaux

Hebe de Champeaux is een Nederlands-Amerikaanse dirigent, violist en mezzosopraan. Ze begon op haar vierde met viool spelen. Ze studeerde viool aan de San Francisco State University waar ze cum laude afstudeerde. Ze behaalde een masterdiploma orkestdirectie aan de Indiana University Bloomington en een bachelorsdiploma koordirectie aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Ze studeerde zang bij James McCray, aan de McCray Studio of Vocal Arts; bij Capucine Chiaudani en bij Ira Siff. Hebe nam deel aan directiemasterclasses over de hele wereld bij onder andere Kurt Masur, Jorma Panula, Boris Hinchev en Colin Metters. In seizoen 2004-2005 was ze assistent-dirigent van het Opera Theater van de Indiana University. In 2007 won ze de Jury's Prize bij de Bela Bartok International Opera Conducting Competition en recent kreeg zij een eervolle vermelding bij het Taki Concordia Fellowship voor vrouwelijke dirigenten. Hebe is verbonden als dirigent aan het Autunno Ensemble, het Leiden English Choir, het Audite Nova Kamerkoor en het Symfonieorkest van de Gelderse Vallei. Ze heeft Kinderkoor de Nieuwendammertjes opgericht in 2016, en geeft vioolles bij Studio de Champs.  Ze organiseerde het Tormis Koorfestival Amsterdam in 2010. Daarnaast geeft ze workshops bij Stichting Buitenkunst en De Nederlandse Opera. Kijk voor meer informatie op haar website.

Misschien vind je deze cursussen ook interessant: