Cursus


215021 - De geschiedenis van de sonate VIDEOLESSEN
Soort cursus Bijzondere cursussen
Bestemd voor instrumentalisten en andere belangstellenden
Niveau ♪ t/m ♪♪♪♪
Tijd (-en) Na inschrijving krijg je van ons een bevestiging en de factuur. Na betaling van de factuur ontvang je de link naar de 1e les. De links naar de volgende lessen ontvang je in de loop van 2021.
Docent(-en) Erik Visser
Prijs Derden: € 100,00 / Leden: € 80,00 / T/m 30 jaar: € 40,00 (max. 2 plaatsen).
Max. aantal deelnemers75
Uiterste inschrijfdatum31 december 2021   Schrijf je in voor deze cursus

Cursus Geschiedenis van de sonate in 5 VIDEOLESSEN
Deze cursus is op 11 september van start gegaan en de eerste les is beschikbaar op video. Bij elke video krijg je:
- een lijst met muziekfragmenten (op YouTube en op Spotify) met toelichting
- een lijst met uitleg van de gebruikte muziektermen
- bladmuziek van de geluidsfragmenten
Elke les duurt anderhalf uur. De volgende vier videolessen komen in de periode maart-juni beschikbaar.

Docent Erik Visser belicht de verschillende gestaltes van de sonate door de eeuwen heen. Het genre kwam voort uit het meerstemmige lichte chanson van de vroege zestiende eeuw. Vanaf ca. 1550 verdreven blazers de zanger, de zeventiende-eeuwse strijker verdrong op zijn beurt weer de blazer... meer informatie

history
Erik Visser

Erik Visser studeerde hoofdvak orgel bij Bernard Winsemius en bijvak klavecimbel bij Thérèse de Goede aan het voormalig Hilversums Conservatorium. Ook studeerde hij muziekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam bij Prof. dr. F.R. Noske en Prof. dr. C.J. Maas. Vanaf 1976 tot de opheffing eind 1988 was hij werkzaam als assistent van Prof. Dr. J.M.A.F. Smits van Waesberghe aan diens Instituut voor middeleeuwse muziekwetenschap te Amsterdam.
In de jaren 1990-2007 werkte hij als beheerder van de zeventiende-eeuwse orgels in de Nieuwe Kerk te Amsterdam en als organisator van hun bespeling. Tussen 1989-2017 doceerde hij aan de Hogeschool Schumann Akademie (Zwolle) het vak muziek- en cultuurgeschiedenis, en in de jaren 2008-2019 muziekgeschiedenis aan Codarts Muziektheaterakademie (Rotterdams Conservatorium). In september 2019 nam hij, na ruim dertig jaar, afscheid als organist van Vrijburg te Amsterdam (samenwerking van Remonstrantse Gemeente en Vrijzinnige Protestanten).