Cursus


223320 - Dubbelkorige muziek voor instrumentalisten
Soort cursus Oude muziek
Bestemd voor
strijkers, blokfluitisten, zinkspelers, trombonisten, dulciaanspelers, barokfagottisten en continuospelers (klavecimbel, orgel, luit, theorbe, barokharp en een contrabas of violone)... meer informatie
Niveau ♪♪♪ t/m ♪♪♪♪
Data 26 maart 2022 t/m 27 maart 2022
Tijd (-en) zaterdag 10.00 - zondag 17.00 uur
Locatie Buitengoed Fredeshiem, Steenwijk-De Bult
Docent(-en) Anne-Linde Visser, Matthijs van der Moolen
Prijs
(onder voorbehoud van prijsstijgingen, zie alg. voorwaarden)
Derden: € 295,00 / Leden: € 275,00 / T/m 30 jaar: € 137,50
Toeslag éénpersoonskamer: € 35,00
Korting bij overnachting en ontbijt elders: € 25,00
N.B.: De prijs is inclusief volpension.
Max. aantal deelnemers18
Uiterste inschrijfdatum24 maart 2022   De inschrijving voor deze cursus is gesloten.

In deze cursus gaan we aan de slag met meerkorige instrumentale muziek uit de late zestiende en vroege zeventiende eeuw. Giovanni Gabrieli is tegenwoordig de bekendste componist van meerstemmige canzoni. Hij was vernieuwend: als een van de eerste componisten gebruikte hij de woorden ‘piano’ en ‘forte’ als aanwijzingen voor dynamiek. Ook was hij een van de eersten die voor specifieke instrumenten componeerde. Zijn trombonepartijen vereisen bijvoorbeeld duidelijk minder virtuositeit dan zijn partijen voor viool of zink. Op laatstgenoemde instrumenten is het maken van rijke versieringen namelijk vanzelfsprekender dan op de trombone.
Gabrieli was natuurlijk niet de enige die experimenteerde met grootschalige, meerkorige composities... meer informatie

ddd venice-golden
Anne-Linde Visser

Anne-Linde Visser (1992) sloot haar masterstudie barokcello cum caude af bij Lucia Swarts aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Ook volgde zij een Erasmusuitwisseling aan de Royal Academy of Music in Londen bij Jonathan Manson. Op hetzelfde instituut is ze momenteel bezig haar Professional Diploma in viola da gamba te behalen, eveneens bij Jonathan Manson. Anne-Linde heeft concerten gegeven met ensembles als de Nederlandse Bachvereniging, Dutch Baroque Orchestra, Tulipa Consort, de Laurenscantorij en Concert d'Apollon. Daarnaast maakt zij deel uit van het Castello Consort, een ensemble dat zich specialiseert in 17e-eeuwse muziek. Met dit ensemble speelde Anne-Linde op meerdere internationale festivals: de Internationale Handel-Festspiele Gottingen (Duitsland), het Festival d'Ambronay (Frankrijk), het BRQ festival in Vantaa (Finland), Beverley Early Music Festival (Engeland), en tweemaal in de Fabulous Fringe van het Festival Oude Muziek in Utrecht. Daarnaast geeft Anne-Linde met veel plezier celloles, zowel op moderne cello als barokcello.

Matthijs van der Moolen

Matthijs van der Moolen (1994) studeerde in 2018 cum laude af voor zijn masterstudie baroktrombone bij Charles Toet aan het Koninklijk Conservatorium (Den Haag). In 2016 behaalde hij hier ook zijn twee bachelordiploma's (klassiek en historisch trombone). Hij studeerde klassiek trombone bij Pete Saunders en Timothy Dowling. Bij laatstgenoemde volgt hij momenteel lessen in 19e-eeuwse uitvoeringspraktijk op originele romantische instrumenten. Matthijs richt zich voornamelijk op (oude en nieuwe) kamermuziek, en is mede-oprichter van de ensembles Castello Consort en Ongestreken. Met het Castello Consort speelde Matthijs op diverse vooraanstaande internationale festivals voor oude muziek, waaronder de Internationale Händel-Festspiele in Göttingen (DE), het Beverley Early Music Festival (UK), het Festival d'Ambronay (FR), het Festival Barocco è il Mondo (IT), het BRQ Festival(fringe) in Vantaa (FI), het Schuyt Festival in Leiden (NL), de Kongsberg International Organ Summer (NO) en tweemaal in de Fabulous Fringe van het Festival Oude Muziek in Utrecht (NL). Daarnaast werd het ensemble geprogrammeerd door diverse Nederlandse concertseries, zoals Kasteelconcerten, Musica Antica, Prelude Klassiek en InCanto, en werd het geselecteerd voor Eeemerging, een kleine internationale selectie van de meest veelbelovende nieuwe ensembles voor oude muziek. Matthijs speelde daarnaast als freelancer met onder andere de ensembles Música Temprana, Eik & Linde, het Luthers Bach Ensemble, Concerto da Fusignano, Collegium Musicum Den Haag en Copper & Zink. Als docent is Matthijs verbonden aan het Utrechts Centrum voor de Kunsten (historisch trombone) en Leerorkest Drechtsteden (moderne trombones & pBone). Ook heeft hij een eigen lespraktijk op zowel moderne als historische trombones.Voor meer informatie kijk op zijn website.

Misschien vind je deze cursussen ook interessant: