Cursus


233330 - Petite messe solennelle van Rossini
Soort cursus Vocaal
Bestemd voor
zangers SATB met voldoende koorervaring die bereid zijn zich goed voor te bereiden. ALLEEN NOG PLAATS VOOR TENOREN EN BASSEN... meer informatie
Niveau ♪♪♪ t/m ♪♪♪♪
Data 22 april 2023 t/m 23 april 2023
Tijd (-en) zaterdag 10.00 - zondag 17.00 uur
Locatie Akoesticum, Ede
Docent(-en) Maria van Nieukerken, Luc Blommers
Prijs
(onder voorbehoud van prijsstijgingen, zie alg. voorwaarden)
Derden: € 295,00 / Leden: € 275,00 / T/m 30 jaar: € 137,50
Toeslag éénpersoonskamer: € 35,00
Korting bij overnachting en ontbijt elders: € 25,00
N.B.: De prijs is inclusief volpension
Max. aantal deelnemers32
Uiterste inschrijfdatum22 februari 2023   Schrijf je in voor deze cursus

De Petite Messe Solennelle (1863) is een geliefd werk van Gioachino Rossini, met prachtige aria’s maar een beperkte bijdrage van het koor. Met deze grondige bewerking maakte Gustavo Trujillo het vrolijke en vocaal sportieve stuk uitdagender voor koorzangers. De meeste aria’s en zijn bewerkt voor vierstemmig koor. Ook de instrumentale partijen zijn uitgebreid herzien en teruggebracht naar een enkele piano. Het resultaat is een dynamisch bewerking van het origineel, met interessante en afwisselend vocale texturen, zonder geweld te doen aan de bedoelingen van de componist.
Bewerking in opdracht van het Groot Concertkoor Amsterdam/Maria van Nieukerken (2006)

Gioachino-Rossini
Maria van Nieukerken

Maria van Nieukerken is dirigent en artistiek leider van het professionele kamerkoor PA’dam, Toonkunst Rotterdam en Kamerkoor Toonkunst Rotterdam. Met organist Wim Dijkstra leidt ze al ruim 15 jaar de concertserie Bach in Monnickendam. Maria is tevens werkzaam als assistent- dirigent en koorleider. In huidig en komend seizoen o.a. voor Collegium Vocale Gent, het Groot Omroepkoor en het Vlaams Radiokoor. Ook geeft ze regelmatig workshops voor koren en zangers, komende periode bij het Gouds Koren Festival en het festival Utrecht Zingt. Met PA’dam initieert Maria unieke producties, zoals afgelopen jaren Bachs Goldbergvariaties in een vocale versie en Mozarts Requiem in een totaal ander jasje. Met PA’dam begeeft ze zich regelmatig buiten de klassieke paden, zo nam ze diverse CD’s met hen op voor beroemde (heavy)metal bands als Epica en Powerwulf. Afgelopen jaren heeft Maria zich ontwikkeld als specialist op het gebied van digitaal repeteren & coachen via Zoom en Jamulus. Ook als docent bij o.a. de Kurt Thomas Cursus en de Stichting Huismuziek. Daarnaast startte zij ‘Leaders: Inspiration & Innovation’, een Community of Practice van Koornetwerk Nederland, en richtte met collega Alfrun Schmid ALMA op. Onder de naam OPMaat geeft Maria bedrijfsworkshops voor bedrijven over leiderschap & groepsdynamiek. Er zitten nogal wat parallellen tussen het werk van een dirigent en een manager of teamleider! Op verfrissende onconventionele wijze traint Maria teams, waarbij intensieve samenwerking en een directe open manier van communiceren centraal staan. In 2017 en 2018 leidde Maria het Euro Choir en van 2017- 2020 was zij dirigent van het Belgisch Nationaal Jeugdkoor BEvocal. In 2016 was Maria gastdirigent bij Cappella Amsterdam met een zelfgekozen theatraal programma. Van 2000- 2011 was Maria dirigent van het Nederlands Studenten Kamerkoor. Met uiteenlopende gezelschappen gaf Maria concerten in heel Europa. Ze werkte met orkesten als Collegium Delft, Florilegium Musicum, Vaasa City Orchestra, International Bigband Rotterdam en Symfonieorkest Rijnmond. Bekijk haar website. Foto Lou Wolfs.

Luc Blommers

De pianist Luc Blommers trad vanaf jonge leeftijd op als solist in pianoconcerten van Bach (d-mineur), Franck (Variations Symphoniques), Grieg, Ravel (linkerhand) en Rachmaninoff (2e pianoconcert, in voorjaar 2022). Daarnaast was hij steeds actief als kamermusicus en koorbegeleider. Hij studeerde piano aan het Conservatorium van Amsterdam bij Hans Dercksen en Jan Wijn. Behalve piano studeerde Luc theologie, economie en rechten. In de loop der jaren was Luc actief als begeleider bij vele koren, waaronder het Nederlands Kamerkoor, onder vele dirigenten waaronder o.a. Richard Egarr en Nikolaus Harnoncourt, Studentenkoor Amsterdam onder Servaas Schreuders, Toonkunstkoor Rotterdam onder Daan Admiraal en Maria van Nieukerken, en het Westerkerkkoor onder Jan Pasveer en JanJoost van Elburg. Zijn brede achtergrond en interesse helpt Luc om muziek en de tekst van gezongen muziek in context te plaatsen. In die hoedanigheid werd hij ook regelmatig gevraagd om (religieuze) werken toe te lichten op Radio 4.

Misschien vind je deze cursussen ook interessant:
Het Zangerskompas / The Singer\'s Compass VIDEO LESSONS Het Zangerskompas / The Singer's Compass VIDEO LESSONS

De reeks van 7 videolessen Het Zangerskompas is gebaseerd op de methode Musical Fitness for the brain, the ear and the voice van Wilko Brouwers en is bestemd voor koorzangers die hun muzikale basis voor het zingen in een koor willen vergroten.Onze videolessen zijn professionele filmopnamen van lessen die je in je eigen tempo kunt volgen. Het is niet live! In de videolessen besteden we aandacht aan het zingen vanuit harmonie en solfège. Noten lezen, van blad zingen, herleiden van ritmes... lees meer