233330 - Petite messe solennelle van Rossini
Soort cursus Vocaal
Bestemd voor
zangers SATB met voldoende koorervaring die bereid zijn zich goed voor te bereiden. NOG PLAATS VOOR TENOREN... meer informatie
Niveau ♪♪♪ t/m ♪♪♪♪
Data 22 april 2023 t/m 23 april 2023
Tijd (-en) zaterdag 10.00 - zondag 17.00 uur
Locatie Akoesticum, Ede
Docent(-en) Maria van Nieukerken, Luc Blommers
Prijs Derden: € 295,00 / Leden: € 275,00 / T/m 30 jaar: € 137,50
Toeslag éénpersoonskamer: € 35,00
Korting bij overnachting en ontbijt elders: € 25,00
N.B.: De prijs is inclusief volpension
Max. aantal deelnemers32
Uiterste inschrijfdatum20 april 2023   De inschrijving voor deze cursus is gesloten.

De Petite Messe Solennelle (1863) is een geliefd werk van Gioachino Rossini. Als aanvulling op het origineel zingen we enkele delen uit de bewerking van Gustavo Trujillo, wat het vrolijke en vocaal sportieve stuk uitdagender maakt voor koorzangers. De meeste aria’s en zijn bewerkt voor vierstemmig koor. Ook de instrumentale partijen zijn uitgebreid herzien en teruggebracht naar een enkele piano. Het resultaat is een mooie aanvulling op het origineel, met interessante en afwisselend vocale texturen, zonder geweld te doen aan de bedoelingen van de componist.
Bewerking in opdracht van het Groot Concertkoor Amsterdam/Maria van Nieukerken (2006)

Gioachino-Rossini
Maria van Nieukerken

Maria van Nieukerken is dirigent en artistiek leider van het professionele kamerkoor PA’dam, Toonkunst Rotterdam en Kamerkoor Toonkunst Rotterdam. Ze is werkzaam als assistent-dirigent en koorleider, o.a. voor Collegium Vocale Gent, het Groot Omroepkoor en het Vlaams Radiokoor. Ook geeft ze regelmatig workshops voor koren en zangers en met organist Wim Dijkstra leidt ze de concertserie Bach in Monnickendam. Afgelopen jaren heeft Maria zich ontwikkeld als specialist op het gebied van digitaal repeteren & coachen via Zoom en Jamulus. Ze is als docent actief bij o.a. de Kurt Thomas Cursus en Huismuziek. Daarnaast startte zij ‘Leaders: Inspiration & Innovation’, een Community of Practice van Koornetwerk Nederland, en richtte met collega Alfrun Schmid ALMA op. Onder de naam OPMaat geeft Maria bedrijfsworkshops voor bedrijven over leiderschap & groepsdynamiek. In 2017 en 2018 leidde ze het Euro Choir en van 2017- 2020 het Belgisch Nationaal Jeugdkoor BEvocal. Maria was gastdirigent bij Cappella Amsterdam met een zelfgekozen theatraal programma en ze leidde van 2000- 2011 het Nederlands Studenten Kamerkoor. Met uiteenlopende gezelschappen gaf Maria concerten in heel Europa en ze werkte met orkesten als Collegium Delft, Florilegium Musicum, Vaasa City Orchestra, International Bigband Rotterdam en Symfonieorkest Rijnmond. Bekijk haar website voor meer informatie.

Luc Blommers

De pianist Luc Blommers trad vanaf jonge leeftijd op als solist in pianoconcerten van Bach (d-mineur), Franck (Variations Symphoniques), Grieg, Ravel (linkerhand) en Rachmaninoff (2e pianoconcert, in voorjaar 2022). Daarnaast was hij steeds actief als kamermusicus en koorbegeleider. Hij studeerde piano aan het Conservatorium van Amsterdam bij Hans Dercksen en Jan Wijn. Behalve piano studeerde Luc theologie, economie en rechten. In de loop der jaren was Luc actief als begeleider bij vele koren, waaronder het Nederlands Kamerkoor, onder vele dirigenten waaronder o.a. Richard Egarr en Nikolaus Harnoncourt, Studentenkoor Amsterdam onder Servaas Schreuders, Toonkunstkoor Rotterdam onder Daan Admiraal en Maria van Nieukerken, en het Westerkerkkoor onder Jan Pasveer en JanJoost van Elburg. Zijn brede achtergrond en interesse helpt Luc om muziek en de tekst van gezongen muziek in context te plaatsen. In die hoedanigheid werd hij ook regelmatig gevraagd om (religieuze) werken toe te lichten op Radio 4.

Misschien vind je deze cursussen ook interessant:
Het Zangerskompas / The Singer\'s Compass VIDEO LESSONS Het Zangerskompas / The Singer's Compass VIDEO LESSONS

De reeks van 7 videolessen Het Zangerskompas is gebaseerd op de methode Musical Fitness for the brain, the ear and the voice van Wilko Brouwers en is bestemd voor koorzangers die hun muzikale basis voor het zingen in een koor willen vergroten.Onze videolessen zijn professionele filmopnamen van lessen die je in je eigen tempo kunt volgen. Het is niet live! In de videolessen besteden we aandacht aan het zingen vanuit harmonie en solfège. Noten lezen, van blad zingen, herleiden van ritmes... lees meer