227120 - De kracht van stille oefening
Soort cursus Webinar
Bestemd voor
Datum 21 september 2022
Tijd (-en) 20.00 uur
Docent(-en) Bart Spanhove
Prijs Derden: € 0,00 / Leden: € 0,00
Uiterste inschrijfdatum20 september 2022 23u00   De inschrijving voor deze cursus is gesloten.

Stil oefenen – mentaal oefenen zonder instrument – wordt schromelijk onderschat in de muziek. Nochtans oefenen alle grote muziekvirtuozen mentaal. In deze workshop onderzoeken we de mogelijkheden van onze geest. Hoe kunnen we zonder instrument oefenen? Hoe kunnen zonder partituur oefenen? Wat betekent denkend oefenen? Oefenen we wel wanneer we uitsluitend mentaal oefenen? Hoe komt het dat pianiste Maria João Pires een Mozartconcerto na het een jaar niet gespeeld te hebben nog steeds vlekkeloos uit het hoofd kan? De stille oefening is bijzonder verrijkend voor alle musici. Bart Spanhove biedt je een gereedschapskist vol ideeën en tips die het oefenen vanuit dit perspectief benaderen. Dit webinar is op woensdagavond.

uit hte geheugen musiceren
Bart Spanhove

Bart Spanhove speelde als lid van het blokfluitkwartet Flanders Recorder Quartet, Vier op ‘n Rij meer dan 2.500 concerten in 65 verschillende landen. Hij doceert aan LUCA School of Arts te Leuven. Jeder Tag ist ein kleines Leben mit Musik. Dagelijks poogt hij anderen met het musiceervirus te besmetten. Zijn grote passie is het onderzoek naar innovatieve studiestrategieën voor het instrumentaal muziekonderwijs die hij publiceerde in 

  • Das Einmaleins des Übens (Moeck, 2016)
  • The Finishing touch to practising (Moeck, 2016)
  • Oefen het oefenen (Euprint, 2022)
  • Practise Practising (Euprint 2023)
  • Das Üben lieben lernen (Heinrichshofen, januari 2024)
  • Übe das Üben/Practising to Practise (Moeck, januari 2024) is een oefenboek voor blokfluitisten met 100 muziekfragmenten en studietips voor blokfluitisten.