235040 - Alexandertechniek voor strijkers
Deze cursus is volgeboekt. Schrijf je in voor de reservelijst voor kans op een plaats.
Soort cursus Bijzondere cursussen
Bestemd voor strijkers, alle niveaus
Niveau ♪ t/m ♪♪♪♪♪
Tijd (-en) 13.00-17.00 uur
Locatie Akoesticum, Ede
Docent(-en) Gilles Rullmann
Prijs Derden: € 135,00 / Leden: € 120,00 / T/m 30 jaar: € 60,00
N.B.: De prijs is inclusief koffie/thee
Max. aantal deelnemers12
Uiterste inschrijfdatum21 september 2023   De inschrijving voor deze cursus is gesloten.

Vrijer spelen - dat willen we allemaal wel! Het bespelen van een strijkinstrument kan fysiek een uitdaging zijn. Veel strijkers hebben zelfs klachten door het spelen, zoals pijn in rug, nek en schouders, peesklachten in de polsen, pijnlijke ellebogen of stijve kaken. Daardoor kunnen ze niet zo vrij spelen als ze zouden willen. Een van de manieren om je speelhouding aan te pakken en klachten te voorkomen of verhelpen is Alexandertechniek. Docent Gilles is violist en daarnaast leraar Alexandertechniek. We gaan twee middagen aan de slag met hoe we onszelf bewegen in verhouding tot ons instrument. We experimenteren met zitten en staan, ons instrument ondersteunen, praten over hoe we onze oefensessies inrichten en we ontdekken een aantal anatomische basisprincipes van het spelen van een strijkinstrument, die we meteen toepassen. Zo voelen en horen we het effect op comfort en klank als we meer in balans zijn tijdens het spelen.
Er is uitgebreid ruimte voor vragen over de specifieke uitdagingen van jouw instrument... meer informatie

violiste (2) celliste in workshop
Gilles Rullmann

Gilles Rullmann is leraar Alexandertechniek. Hierin komt zijn levenslange interesse in muziek en bewegen samen. Hij geeft les in Alexandertechniek op de conservatoria van Amsterdam en Utrecht. In zijn eigen praktijk werkt hij behalve met musici ook veel met sporters. Samen met Criss Taylor heeft hij het Artist in Balance Institute opgericht, waarbinnen ze naast het lesgeven ook kinhouders en schoudersteunen op maat maken voor violisten en altviolisten over de hele wereld. Gilles is zelf violist gespecialiseerd in Ierse muziek, waarmee hij twintig jaar professioneel gespeeld heeft in binnen- en buitenland. Meer informatie vind je op zijn website.

Misschien vind je deze cursussen ook interessant:
Kamermuziekvijfdaagse Kamermuziekvijfdaagse

Is kamermuziek je passie, dan moet je hier zijn! Tijdens deze vijfdaagse cursus staat verdieping in ensemblespel centraal. Het docententeam bestaat dit jaar uit een cellist, klarinettist, pianist, fagottist, violist en hoornist. Op de lessenaar komt repertoire uit de barok, het klassieke, romantische en hedendaagse repertoire. Je kunt je opgeven als individueel instrumentalist of als vast ensemble. De ensembles worden op niveau ingedeeld... lees meer

Locatie: Eigentijdserf, Westelbeers

Data: 29 juli 2024 t/m 02 augustus 2024