233030 - Gran Partita van Mozart
Soort cursus Kamermuziek
Bestemd voor hoboïsten, klarinettisten, fagottisten, bassethoornisten, hoornisten en een contrabassist. ALLEEN NOG PLEK VOOR HOORNISTEN!
Niveau ♪♪♪ t/m ♪♪♪♪
Data 30 september 2023 t/m 01 oktober 2023
Tijd (-en) zaterdag 10.00 - zondag 17.00 uur
Locatie Akoesticum, Ede
Docent(-en) Mieke van Dael
Prijs Derden: € 325,00 / Leden: € 300,00 / T/m 30 jaar: € 150,00
Toeslag éénpersoonskamer: € 35,00
Korting bij overnachting en ontbijt elders: € 25,00
N.B.: De prijs is inclusief volpension.
Max. aantal deelnemers13
Uiterste inschrijfdatum28 september 2023   De inschrijving voor deze cursus is gesloten.

In de Serenade in bes, KV 361 – de Gran Partita – trekt Mozart alle registers open. Serenades waren in Mozarts tijd luchtige ontspanningsmuziek voor klein ensemble, geschreven ter opluistering van feestelijke gelegenheden. De werken bestonden uit meerdere contrasterende delen. Vaak werd deze muziek buiten uitgevoerd en daarom waren blazers een natuurlijke keuze voor de bezetting. Serenades duurden gemiddeld twintig minuten. Zo niet deze Gran Partita, die vijftig minuten duurt en muziek bevat met ongekende diepgang. Mozart schreef het stuk voor de speciale bezetting van twee hobo’s, twee klarinetten, twee fagotten, twee bassethoorns (een soort altklarinet die in Mozarts tijd erg populair was), vier hoorns en een contrabas. We spelen dit stuk in de originele bezetting, maar we bezetten de bassethoornpartijen met klarinetten. Geef je snel op, want er is maar beperkt plek.
We gaan aan de slag met verschillende werkvormen, waarbij we af en toe ook zonder bladmuziek spelen... meer informatie

Reacties van cursisten

‘Mieke wist binnen een half uur een echt ensemble van ons te maken en bracht ook haar enthousiasme voor het samenspelen op ons over.’
‘Ze gaf heel veel verdieping aan de muziek op een speelse, maar uitdagende manier.’
‘Ze weet in no time een groepje om te smeden tot een ensemble. Zo fijn om mee te werken, top!’
‘Super fijne stijl van coachen, inhoudelijk veel geleerd, ook over samenspel.’

hoornist en fagottist Mozartje
Mieke van Dael

In het werk van fagottiste Mieke van Dael draait alles om muziek als 'levende taal'. Haar passie is om iedere musicus te helpen zijn of haar uitdrukkingsvaardigheid in die rijke taal te vergroten. Haar ruime ervaring als uitvoerend musicus is daarbij een grote inspiratiebron. Plezier in het leren staat hoog in haar vaandel; zo hoopt ze elke leerling te kunnen uitdagen zich te ontplooien tot een zelfstandige, 'taalvaardige' musicus. Mieke beschikt over ruim vijfentwintig jaar ervaring als docent. Ze studeerde fagot bij Adrie Bisschop, contrafagot bij Guus Dral en kamermuziek bij John Mostard en Jos de Lange aan de conservatoria van Maastricht en Amsterdam. Halverwege de jaren '90 behaalde ze haar diploma’s docerend en uitvoerend musicus, evenals de aantekeningen contrafagot en kamermuziek. Ze speelt al bijna dertig jaar in alle landelijke symfonieorkesten en ensembles, waarvan een aantal jaren intensief in het Koninklijk Concertgebouworkest. Ze gaf concerten in vrijwel alle landen van Europa en in Taiwan, Japan, Amerika en Canada. Daarnaast verzorgde ze buitenlandse masterclasses en speelt ze veel kamermuziek. Als docent aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag geeft ze mede vorm aan het nieuwe curriculum educatie. Ze geeft fagotles binnen de verschillende afdelingen en ontwikkelt en coördineert Mieke het programma BASIS (methodiekontwikkeling aanvangsonderwijs voor blazers). Meer info vind je op haar website.

Misschien vind je deze cursussen ook interessant:
Kamermuziekvijfdaagse Kamermuziekvijfdaagse

Is kamermuziek je passie, dan moet je hier zijn! Tijdens deze vijfdaagse cursus staat verdieping in ensemblespel centraal. Het docententeam bestaat dit jaar uit een cellist, klarinettist, pianist, fagottist, violist en hoornist. Op de lessenaar komt repertoire uit de barok, het klassieke, romantische en hedendaagse repertoire. Je kunt je opgeven als individueel instrumentalist of als vast ensemble. De ensembles worden op niveau ingedeeld... lees meer

Locatie: Eigentijdserf, Westelbeers

Data: 29 juli 2024 t/m 02 augustus 2024