13319 - Blokfluitweekend Italiaanse consortmuziek
Soort cursus Gevorderden
Bestemd voor blokfluitisten
Niveau ♪♪♪ t/m ♪♪♪♪
Data 05 oktober 2013 t/m 06 oktober 2013
Tijd (-en) aanvang zaterdag 10.00 uur, einde zondag 17.00 uur
Locatie Eigentijdserf, Westelbeers
Docent(-en) Ester van der Veen, Nienke van der Meulen
Prijs Derden: € 285,00 / Leden: € 255,00
Toeslag éénpersoonskamer: € 15,00
N.B.: Let op: de toeslag geldt voor een eenpersoonskamer met sanitair. Als je geen toeslag betaalt deel je een tweepersoonskamer met sanitair. Er zijn er ook kamers zonder sanitair beschikbaar met extra korting. Je krijgt €10 korting voor een plaats op een tweepersoonskamer en €15 voor een plaats op een driepersoonskamer met douche en toilet op de gang. Als je dit wilt kun je dit aangeven onder opmerkingen op het inschrijfformulier of ons een e-mail sturen. De korting wordt naderhand toegekend. Ben je 30 jaar of jonger? Dan krijg je 50% korting op de ledenprijs. Er is een beperkt aantal kortingsplaatsen beschikbaar. Korting wordt toegekend na toezending (per e-mail of post) van een identiteitsbewijs met geboortedatum. De korting geldt als je op het moment van inschrijven 30 of jonger bent.
Max. aantal deelnemers24
Uiterste inschrijfdatum26 september 2013   De inschrijving voor deze cursus is gesloten.

Een cursus vol parels uit de Italiaanse renaissance en barok, van componisten als Caccini, Vivaldi, Corelli en Festa. Nienke en Ester verzorgen een weekend vol Italiaanse zon in de vorm van madrigalen en contrapunti. Je kunt de koninklijke meerkorige composities van Giovanni Gabrieli spelen of het tempo eens flink opvoeren in de barokke meesterwerken op het programma. Deze Italiaanse pracht inspireerde zelfs de grote Johann Sebastian Bach tot een bewerking van een orgelwerk van Antonio Vivaldi.

Tijdens de cursus zijn er enkele lage blokfluiten beschikbaar (grootbas en contrabas). Geef bij je aanmelding op welke blokfluiten je wilt spelen (op het aanmeldingsformulier onder 'opmerkingen'). Ter voorbereiding krijg je de bladmuziek toegestuurd.

Stemming is a=440 Hz.

Reacties van cursisten

"Prettige docenten, enthousiast, motiverend." "Nienke en Ester zijn een goed team. En het is leuk om te wisselen. Ze gaan dieper op de muziek in en zijn kritisch in de uitvoering." "Nienke en Ester zijn twee bevlogen jonge meiden die op een vlotte en eigentijdse manier ons de kneepjes en valkuilen van de renaissance muziek bijbrachten. Hulde voor hen allebei!"

2012-10-07 16 53 36 - kopie
Ester van der Veen

Ester van der Veen studeerde blokfluit bij Marjolijn van Roon aan het conservatorium van Enschede, bij Carsten Eckert aan  de Hochschule der Künste Bern (HKB) in Zwitserland en bij Heiko ter Schegget aan het Utrechts conservatorium. Na deelname aan masterclasses (mede dankzij het Willem Mengelberg Fonds) op het Amherst Early Music Festival in de Verenigde Staten startte ze met haar Masterstudie. Hiervoor studeerde ze gedurende één semester aan de Universität der Künste in Berlijn. In Nederland vervolgde ze haar studie aan het Utrechts conservatorium, weer bij Marjolijn van Roon en behaalde haar master in 2008. Zij masterclasses bij onder andere Daniel Brüggen, Dan Laurin en Han Tol en nam ze deel aan cursussen in Tsjechië, België, Italië en de Verenigde Staten.

Ester speelt in het blokfluitensemble Red Rose Four waarmee ze in 2008 een prijs won in de International Young Artist Presentation (IYAP). In 2011 maakte ze met dit ensemble de CD 'Dese Coxkens' en speelde Red Rose Four in de Kleine zaal van het Concertgebouw Amsterdam. Daarnaast is ze onderdeel van het barok ensemble Reharvoce waarmee ze in 2008 en 2010 te horen was in de Fringe concerten van het Festival Oude Muziek te Utrecht. Ook is ze actief als blokfluitdocente aan verschillende muziekscholen in Nederland en Duitsland.

Nienke van der Meulen

Nienke van der Meulen studeerde aan de conservatoria van Utrecht en Berlijn bij o.a. Daniel Brüggen en Christoph Huntgeburth. Ze won in 2008 met haar blokfluitkwartet Red Rose Four de International Young Artist Presentation in Antwerpen en speelde sindsdien met dit ensemble concerten in binnen- en buitenland, zoals op het Festival Oude Muziek (Fringe), het Reincken festival en het Wunderkammer festival in Italië. Door haar enorme ervaring in het ensemblespel en podiumervaring, is zij een specialist in het coachen van blokfluitensembles. Kijk voor meer informatie op haar website.