18302 - Bachmotet Jesu, meine Freude
Soort cursus Oude muziek
Bestemd voor dwarsfluitisten, fagottisten, strijkers, een klavecinist of organist, en zangers
Niveau ♪♪♪ t/m ♪♪♪♪
Data 20 januari 2018 t/m 21 januari 2018
Locatie Akoesticum, Ede
Docent(-en) Kees Hilhorst, Marjolein Berkvens
Prijs Derden: € 275,00 / Leden: € 245,00 / T/m 30 jaar: € 122,50
Toeslag éénpersoonskamer: € 35,00
Korting bij overnachting en ontbijt elders: € 35,00
Max. aantal deelnemers40
Uiterste inschrijfdatum13 december 2017   De inschrijving voor deze cursus is gesloten.

VOL VOOR FAGOT EN KLAVECIMBEL, EN VOOR (MEZZO)SOPRANEN!
In Bachs tijd was een motet een geestelijke compositie voor koor met basso continuo. Vaak speelden andere instrumentalisten met de zangstemmen mee. Voor ons is dat ook prettig: de zangers worden in de – bij vlagen – moeilijke polyfone muziek van Bach gesteund door de instrumenten. De instrumentalisten kun zich dan weer laten inspireren door de zangers in ‘zingend en sprekend spelen’. Zo werken we aan een prachtig ensemble. Dit omvangrijke vijfstemmige motet Jesu, meine Freude heeft elf delen. Koralen en polyfone koorstukken wisselen elkaar af.

Zangers en instrumentalisten werken zowel apart als gezamenlijk aan het stuk. We eindigen op zondagmiddag met een openbare repetitie voor een feestelijke afronding. Voorbereiding noodzakelijk.

 

Reacties van cursisten

'Marjolein is een echte zangdocent. Heerlijk om bij te werken. Maar ze heeft ook kwaliteit als dirigent en daarbij altijd positief. Dat stimuleerde geweldig'.
'Ze hebben beiden een diepe indruk op mij gemaakt: muzikaal, bevlogen en vrolijk'.
'Beiden goed, prima, samenwerking, deskundig en bevlogen, ze inspireren, zijn enthousiast en goed benaderbaar'.

ach
Kees Hilhorst

Kees Hilhorst is professioneel violist en barokviolist. Hij leidde voorstellingen van Bastien en Bastienne van Mozart, La Serva Padrona van Pergolesi en Brandenburgse concerten in Amsterdam-Zuid-Oost. Op de universiteiten van Christchurch en Dunedin gaf hij lezingen en masterclasses barokviool. Kees speelt in diverse barokorkesten zoals Le Chardon, Esprit Consort, Brabantsch Muzyk Collegie, Florilegium Musicum en the Northern Consort. Kees gaf 17 jaar lang les op de muziekscholen van Zaltbommel, Amsterdam-Zuid-oost en Veenendaal. Momenteel heeft hij privé lespraktijk in Arnhem. Naast zijn drukke barokprogramma houdt hij zich bezig met hedendaagse muziek en wandelen.

Marjolein Berkvens

Marjolein Berkvens is voornamelijk werkzaam als zangdocent in de omgeving van Arnhem. Ze geeft al jaren met veel plezier les als privé docente aan volwassenen en jongeren. Voor kinderen richtte zij in 2003 Zangschool Spelenderwijs op. Daarnaast was zij jarenlang dirigent van een vrouwenkoor en een kamerkoor. Als soliste is ze te horen bij koorconcerten, met een klein barokensemble of met liederen. Meer informatie op de website van Marjolein.