Cursus


221020 - Kamermuziekvijfdaagse
Deze cursus is volgeboekt. Schrijf je in voor de reservelijst voor kans op een plaats.
Soort cursus Kamermuziek
Bestemd voor Instrumentalisten, pianisten vanaf niveau gevorderd. Maximaal 4 pianisten. DE CURSUS IS VOLGEBOEKT! SCHRIJF JE IN ALS JE OP DE WACHTLIJST GEPLAATST WILT WORDEN.
Niveau ♪♪♪ t/m ♪♪♪♪
Data 24 juli 2022 t/m 28 juli 2022
Tijd (-en) Aanvang cursus zondag 11.00 uur, einde donderdag na het diner.
Locatie Eigentijdserf, Westelbeers
Docent(-en) Miranda Rademaker, Vincent Martig, Lineke Lever, Willemijn Knödler, Mieke van Dael
Prijs
(onder voorbehoud van prijsstijgingen, zie alg. voorwaarden)
Derden: € 765,00 / Leden: € 715,00 / T/m 30 jaar: € 357,50
Toeslag éénpersoonskamer: € 60,00
Korting bij overnachting en ontbijt elders: € 40,00
N.B.: de prijs is inclusief volpension.
Max. aantal deelnemers52
Uiterste inschrijfdatum21 juli 2022   De inschrijving voor deze cursus is gesloten.

Is kamermuziek je passie, dan moet je hier zijn! Op deze vijfdaagse cursus staat verdieping in ensemblespel centraal. Het docententeam bestaat uit een cellist, klarinettist, pianist en violist. Op de lessenaar komt klassieke muziek uit het klassieke, romantische en hedendaagse repertoire. Je kunt je opgeven als individueel instrumentalist of als vast ensemble. De ensembles worden op niveau ingedeeld. Alle deelnemers spelen in twee verschillende ensembles en worden gecoacht door twee docenten. Ook leden van vaste ensembles worden in een tweede ensemble ingedeeld.
Elk ensemble repeteert twee keer per dag, één keer met docent en één keer zonder docent. Het avondprogramma omvat o... meer informatie

docenten Kam5 Samenspel Huismuziek cursisten 2
Miranda Rademaker

Miranda Rademaker kreeg haar eerste vioollessen op 9-jarige leeftijd van Rita Holsheimer op de muziekschool in Rotterdam. Ze werd aangenomen op de jongtalentafdeling van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en kreeg vioolles van Qui van Woerdekom. Na haar middelbare school vervolgde ze haar vioolstudie op hetzelfde conservatorium bij o.a Theodora Geraets en Vera Beths. Al tijdens haar studie bouwde ze aan een eigen lespraktijk; veel van haar leerlingen zijn inmiddels zelf beroepsmusicus geworden. Daarnaast speelde ze in diverse orkesten, o.a. Sinfonietta Amsterdam en Sinfonia Rotterdam. Gaandeweg ontdekte ze dat naast het lesgeven haar passie ligt bij kamermuziek. In 2009 werd Klassiek op Zuid opgericht waarin in allerlei formaties kamermuziek wordt gemaakt met vergevorderde amateurs en semi-professionals, met in totaal 30 concerten per jaar! Daarnaast coacht Miranda regelmatig ensembles bij Vakir en Stichting Kamermuziekcontact. Ze werkt ook graag met mensen die pas op latere leeftijd voor het eerst een muziekinstrument gaan spelen. Sinds 2015 geeft ze in Rotterdam zelfs leiding aan een apart ensemble voor deze doelgroep. Ze werkt graag serieus in een fijne, harmonieuze sfeer, waarbij iedere speler, van welk niveau dan ook, optimaal tot zijn/haar recht komt.

Vincent Martig

Vincent Martig is een musicus ten voeten uit. Hij begon als achtjarige met klarinetles bij Hans Mossel. Na het gymnasium en een bachelor Vergelijkende Indo-Europese Taalwetenschap aan de Universiteit van Leiden kwam hij in het derde jaar van de bachelor Klassiek Klarinet in Den Haag. Tijdens zijn studie volgde hij masterclasses van Ralph Manno, Olivier Patey en Chen Halevi en speelde hij in studenten- en conservatoriaorkesten onder leiding van Jac van Steen, Quentin Clare, Susanna Mälkki en Valery Gergiev. In 2016 behaalde hij zijn master Klassiek Klarinet met een 9 en twee onderscheidingen aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar hij les had van Pierre Woudenberg. Hij is in verschillende ensembles actief, waaronder But What About (hedendaagse muziek, winnaar Grote Kamermuziekprijs 2016), Ongestreken (vernieuwend klassiek) en Catchpenny Ensemble (ensemble in residence tijdens de Gaudeamus Muziekweek 2019). Daarnaast is hij improvisator (met de Dutch Impro Academy 2015 en But What About), dirigent/repetitor (van eigen composities tot musicals), componist, arrangeur en klarinetdocent. Ook achter de schermen is hij werkzaam bij zowel het Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog als het Wonderfeel Festival. Vincent remplaçeerde bij verschillende orkesten, onder andere Asko|Schönberg, Residentie Orkest en de KMKJWF. Hoewel zijn focus ligt bij klassieke muziek laat hij zich graag beïnvloeden door klezmer en jazz. Zijn set Wurlitzerklarinetten is mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds en Stichting Eigen Muziekinstrument. Meer info op zijn website.

Lineke Lever

Pianiste Lineke Lever studeerde cum laude af aan het Utrechts Conservatorium bij David Kuyken. Ze specialiseerde zich vervolgens in liedbegeleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel. Lineke werkte in 2014 mee aan een CD met Nocturnes van Chopin, uitgebracht bij Excellent Recordings. In 2022 verscheen van haar een CD met pianomuziek van Reynaldo Hahn i.c.m. de eerste Nederlandse vertaling van het boek 'Lusten en Dagen' van Marcel Proust, uitgegeven bij Uitgeverij IJzer.
Lineke vormt met celliste Oihana Aristizabal Puga een zeer veelgevraagd duo, dat bijzondere concerten geeft in historische context. In 2020 kwam hun CD La Lecture uit bij het label TRPTK en in 2021 kwam hun CD Quarant(ain)e uit bij het label Et'cetera. Beide CD's werden (inter)nationaal zeer goed ontvangen. Daarnaast zijn zij als duo regelmatig te gast op Radio 4.
Met klassiek saxofoniste Aubrey Snell vormt Lineke sinds 2001 het succesvolle Arte Duo. Het duo geeft concerten in o.a. Het Concertgebouw, Tivoli/Vredenburg en het Muziekgebouw aan ‘t IJ. Het Arte Duo heeft tevens 2 goed ontvangen CD’s opgenomen. Lineke is daarnaast een veelgevraagd liedbegeleidster. Zij vormt een trio met sopraan Tamar Niamut & tenor Jeroen de Vaal. Samen met Jeroen de Vaal heeft Lineke de muzikale leiding over een Mannenkoor. Lineke volgde lied-interpretatielessen van o.a. Julius Drake, Anne Sofie von Otter, Christianne Stotijn, Dietrich Henschel e.v.a. Daarnaast verleent zij regelmatig haar medewerking aan grote koorwerken, waaronder de Petite Messe Solennelle van Rossini en de Liebesliederwalzer en Ein Deutsches Requiem van Brahms. Lineke voltooide in 2007 ook een studie Nederlandse Taal & Cultuur aan de Universiteit Utrecht. Meer info vind je op haar website.

Willemijn Knödler

Willemijn Knödler studeerde aan de conservatoria van Den Haag en Amsterdam bij Monique Bartels, Gregor Horsch en Doris Hochscheid en behaalde haar masterdiploma in 2012 aan de Royal College of Music in Londen bij Melissa Phelps. Zij volgde barokcellolessen bij Viola de Hoog en Richard Tunnicliffe en masterclasses bij o.a. Valter Despalj, Colin Carr, Christophe Coin, Pieter Wispelwey, Anner Bijlsma, Johannes Goritzki en Julian Lloyd Webber. Tournees heeft zij gemaakt met het English Touring Opera en Les 24 violons du Roi o.l.v. Roger Norrington, met wie zij op de BBC Proms speelde. Willemijn soleerde met de celloconcerten van Haydn, Tchaikovsky, Schumann, Boccherini en het Triple concert van Beethoven. Ook speelt ze speelt graag kamermuziek in verschillende bezettingen. Nu remplaceert Willemijn bij het Holland Symfonieorkest, het Residentieorkest en de Rotterdam Philharmonic Strings en maakt ze deel uit van het vernieuwende Ensemble Montage, dat met beeld, geluid en andere zintuigen een verhaal brengt. Ook vormt zij al ruim tien jaar Duo Macchiato met violiste Mariana Hutchinson en geeft zij recitals met pianist Daniël van der Hoeven. Sinds januari 2019 is Willemijn cellist van Muziek aan Bed, waarbij twee cellisten op een cello muziek maken in ziekenhuizen. Willemijn geeft celloles in Den Haag en bij ‘Pi: muziek voor kleuters’ aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en aan de VAK in Delft. ’s Zomers geeft zij vaak recitals en assisteert zij celliste Lowri Blake bij haar cellocursus 'Cellos at Belle Serre' in Zuid-Frankrijk.

Mieke van Dael

In het werk van fagottiste Mieke van Dael draait alles om muziek als 'levende taal’. Haar passie is om iedere musicus, te helpen zijn of haar uitdrukkingsvaardigheid in die rijke taal te vergroten. Haar ruime ervaring als uitvoerend musicus is daarbij een grote inspiratiebron. Plezier in het leren staat hoog in haar vaandel; zo hoopt ze elke leerling te kunnen uitdagen zich te ontplooien tot een zelfstandige, 'taalvaardige' musicus. Mieke beschikt over ruim vijfentwintig jaar ervaring als docent. Mieke studeerde fagot bij Adrie Bisschop, contrafagot bij Guus Dral en kamermuziek bij John Mostard en Jos de Lange aan de conservatoria van Maastricht en Amsterdam. Halverwege de jaren '90 behaalde ze haar diploma’s docerend en uitvoerend musicus, evenals de aantekeningen contrafagot en kamermuziek. Ze speelt al bijna dertig jaar in alle landelijke symfonieorkesten en ensembles, waarvan een aantal jaren intensief met het Koninklijk Concertgebouw Orkest. Ze gaf concerten in vrijwel alle landen van Europa, Taiwan, Japan, Verenigde Staten en Canada. Daarnaast verzorgde ze buitenlandse Masterclasses en speelt ze veel kamermuziek. Als docent aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag geeft ze mede vorm aan het nieuwe curriculum Educatie. Ze geeft fagotles binnen de verschillende afdelingen en ontwikkelt en coördineert Mieke het programma BASIS (methodiekontwikkeling aanvangsonderwijs voor blazers). Meer info op haar website.
Foto: Michel Marang.

Misschien vind je deze cursussen ook interessant:
De geschiedenis van de sonate VIDEOLESSEN De geschiedenis van de sonate VIDEOLESSEN

De Geschiedenis van de sonate in 5 videolessen van anderhalf uur. Docent Erik Visser belicht de sonate door de eeuwen heen vanuit een historisch perspectief.Bij elke les krijg je: - een lijst met muziekfragmenten (op YouTube en op Spotify) met toelichting en een muziektermenlijst - bladmuziek van de geluidsfragmenten. Totaal meer dan 50 geluidsfragmenten met bladmuziek!Onze videolessen zijn professionele filmopnamen van lessen die je in je eigen tempo kunt volgen... lees meer