231020 - Kamermuziekvijfdaagse
Deze cursus is volgeboekt. Schrijf je in voor de reservelijst voor kans op een plaats.
Soort cursus Kamermuziek
Bestemd voor Instrumentalisten, pianisten vanaf niveau gevorderd. Maximaal 4 pianisten.
Niveau ♪♪♪ t/m ♪♪♪♪
Data 24 juli 2023 t/m 28 juli 2023
Tijd (-en) Aanvang cursus maandag 11.00 uur, einde vrijdag na het diner.
Locatie Eigentijdserf, Westelbeers
Docent(-en) Detmar Leertouwer, Miranda Rademaker, Felix Peijnenborgh, Lineke Lever, Kees van der Harst, Mieke van Dael
Prijs Derden: € 790,00 / Leden: € 740,00 / T/m 30 jaar: € 370,00
Toeslag éénpersoonskamer: € 60,00
Korting bij overnachting en ontbijt elders: € 40,00
N.B.: de prijs is inclusief volpension
Max. aantal deelnemers62
Uiterste inschrijfdatum20 juli 2023   De inschrijving voor deze cursus is gesloten.

Is kamermuziek je passie, dan moet je hier zijn! Op deze vijfdaagse cursus staat verdieping in ensemblespel centraal. Het docententeam bestaat uit een cellist, klarinettist, pianist, fagottist en violist. Op de lessenaar komt klassieke muziek uit het klassieke, romantische en hedendaagse repertoire. Je kunt je opgeven als individueel instrumentalist of als vast ensemble. De ensembles worden op niveau ingedeeld. Alle deelnemers spelen in twee verschillende ensembles en worden gecoacht door twee docenten. Ook leden van vaste ensembles worden in een tweede ensemble ingedeeld.
Elk ensemble repeteert twee keer per dag, één keer met docent en één keer zonder docent. Het avondprogramma omvat o.a. een lezing en een openbare repetitie door de docenten en biedt volop gelegenheid voor vrij musiceren, waarvoor voldoende bladmuziek aanwezig is. Ook de docenten kunnen meespelen in een ad-hocensemble tijdens het vrij musiceren. Dat kan heel inspirerend en stimulerend zijn... meer informatie

Reacties van cursisten

Mieke van Dael
‘Mieke wist binnen een half uur een echt ensemble van ons te maken en bracht ook haar enthousiasme voor het samenspelen op ons over.’
‘Ze gaf heel veel verdieping aan de muziek op een speelse, maar uitdagende manier.’
‘Ze weet in no time een groepje om te smeden tot een ensemble. Zo fijn om mee te werken, top!’
‘Super fijne stijl van coachen, inhoudelijk veel geleerd, ook over samenspel.’
Kees van der Harst
‘Aanpak van de docent was heel goed, hij gaf veel achtergrondinformatie, iedereen werd uitgedaagd zo goed mogelijk te spelen.... meer informatie

hoornist en fagottist 9506 Schubert octet
klarinettist, violist en cellist Samenspel Huismuziek cursisten 2
Detmar Leertouwer

Detmar Leertouwer begon met piano­lessen, waar­­na hij vrij snel ook cello ging spelen. Hij studeerde zowel cello als piano aan het Utrechts Conservatorium, waarna hij zijn cellostudie voortzette in Schot­land en Amerika. In Neder­­land­ behaalde hij vervolgens zijn diploma uitvoerend musicus barokcello aan het Am­ster­dams Conservatorium. Ver­vol­gens stu­­­deer­de hij drie jaar bij Chris­tophe Coin in Basel en rondde hij zijn studie af bij Phoebe Carrai in Boston. Detmar speelde in ensembles als Musica Antiqua Köln, le Concert des Nations en Holland Baroque Society. Hij werkt veel samen met dansers. In 2023 speelde hij nog live op het podium twee Bachsuites met Introdans. Momenteel werkt hij aan een registratie van de 6 Bachsuites op locatie in burchten. Aan de Staatliche Hochschule für Musik in Tros­singen was hij vier jaar docent barokcello. Aan de Corpas Universiteit in Bogotá, Colombia was hij vier jaar hoofdvakdocent cello en kamermuziek en twee jaar docent aan de masteropleiding van de Universidad Central. Momenteel is hij docent aan de Deutsch-Niederländische Streicherakademie en geeft hij privéles. Meer info op zijn website.

Miranda Rademaker

Miranda Rademaker kreeg haar eerste vioollessen op 9-jarige leeftijd van Rita Holsheimer op de muziekschool in Rotterdam. Aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag werd ze aangenomen op de jongtalentafdeling en kreeg ze vioolles van Qui van Woerdekom. Ze vervolgde haar vioolstudie op hetzelfde conservatorium bij o.a Theodora Geraets en Vera Beths. Al tijdens haar studie bouwde ze aan een eigen lespraktijk; veel van haar leerlingen zijn inmiddels zelf beroepsmusicus geworden. Daarnaast speelde ze in diverse orkesten, o.a. Sinfonietta Amsterdam en Sinfonia Rotterdam. Gaandeweg ontdekte ze dat naast het lesgeven haar passie ligt bij kamermuziek. In 2009 werd Klassiek op Zuid opgericht waarin in allerlei formaties kamermuziek wordt gemaakt met vergevorderde amateurs en semi-professionals, met in totaal 30 concerten per jaar! Daarnaast coacht Miranda regelmatig ensembles bij onder meer Vakir. Miranda werkt graag met amateurmusici die pas op latere leeftijd voor het eerst een muziekinstrument gaan spelen. Sinds 2015 geeft ze in Rotterdam leiding aan een apart ensemble voor deze doelgroep. Ze werkt graag serieus in een fijne, harmonieuze sfeer, waarbij iedere speler, van welk niveau dan ook, optimaal tot zijn/haar recht komt.

Felix Peijnenborgh

Felix Peijnenborgh begon zijn hoornstudie aan het Conservatorium van Amsterdam bij Herman Jeurissen. Daar kwam hij in aanraking met de natuurhoorn, waarop hij les kreeg van Teunis van der Zwart. Daarna volgde hij een masterstudie natuurhoorn in Bern, Zwitserland waarna hij zijn masterdiploma hoorn in Amsterdam behaalde bij Jasper de Waal en Jose Sogorb. Felix remplaçeert bij veel Nederlandse orkesten, waaronder het Concertgebouworkest, het Rotterdams Philharmonisch en de Nederlandse Bachvereniging. Als solist heeft meerdere werken van de Nederlandse componist Gerrit Melles in première gebracht en opgenomen. Felix speelt ook veel en graag kamermuziek. Zo was hij twee jaar lid van het Jong Nederlands Blazers Ensemble en speelt hij in De Bezetting Speelt. Daarnaast speelde hij onder meer in het Metropole Orkest en is hij ook komend najaar weer op televisie te zien in het Maestro Orkest.

Lineke Lever

Lineke Lever studeerde cum laude af aan het Utrechts Conservatorium bij David Kuyken. Vervolgens specialiseerde ze zich in liedbegeleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel. In 2014 werkte ze mee aan een cd met Nocturnes van Chopin en in 2022 verscheen haar cd met pianomuziek van Reynaldo Hahn, onderdeel van de Nederlandse vertaling van Les plaisirs et les jours (lust en dagen) van Marcel Proust. Met celliste Oihana Aristizabal Puga vormt ze een veelgevraagd duo, dat concerten geeft in historische context en dat twee cd's uitbracht: La Lecture in 2020 en Quarant(ain)e in 2022Met klassiek saxofoniste Aubrey Snell vormt ze het Arte Duo, dat concerten geeft in o.a. Het Concertgebouw, Tivoli Vredenburg en het Muziekgebouw aan ‘t IJ en dat twee goed ontvangen cd’s uitbracht. Lineke is daarnaast een veelgevraagd liedbegeleidster en vormt een trio met sopraan Tamar Niamut & tenor Jeroen de Vaal. Lineke volgde liedinterpretatielessen bij o.a. Julius Drake, Anne Sofie von Otter, Christianne Stotijn en Dietrich Henschel. Ze begeleidt regelmatig grote koorwerken, waaronder de Petite Messe Solennelle van Rossini en Liebesliederwalzer en Ein Deutsches Requiem van Brahms. In 2007 voltooide Lineke haar studie Nederlandse Taal & Cultuur aan de Universiteit Utrecht. Meer info vind je op haar website.

Kees van der Harst

Kees van der Harst studeerde klarinet aan de ArtEZ in Arhnem en aan de Messiaen Academie te Enschede bij Reinier Hogerheijde en André Kerver. Hij vervolgde zijn studie in het buitenland, o.a. aan de Accademia Musicale Chigiana in Italië en het Ticino Musica in Zwitserland en volgde masterclasses bij o.a. Wenzel Fuchs, Walter Boeykens, Antony Pay en Sabine Meyer. Hij is eerste klarinettist in Het Wassenaer Consort en in Filharmonie Noord. Ook speelt hij in uiteenlopende producties, van schoolconcerten en muziektheater tot opera, bij onder meer het Orkest van het Oosten, het Phion, Muziektheater de Plaats en Orkest de Ereprijs. Hij volgde de opleiding orkestdirectie bij Harry Jansen en nam vervolgens directielessen bij maestro Robert Houlihan (Advanced Conducting Ireland). Sinds 2014 is Kees dirigent van het Gronings kamerorkest Clemens Schröner en sinds 2017 van het Noord-Drents kamerorkest Divertimento en van het Arnhemse ensemble voor moderne muziek Athok. Met deze ensembles voert hij ook vaak onbekend repertoire uit, dat indien nodig door hemzelf worden gearrangeerd. Hij is bestuurslid van Filharmonie Noord en geeft klarinetles in Assen, Deventer, Beekbergen, Loenen en Arnhem.

Mieke van Dael

In het werk van fagottiste Mieke van Dael draait alles om muziek als 'levende taal'. Haar passie is om iedere musicus te helpen zijn of haar uitdrukkingsvaardigheid in die rijke taal te vergroten. Haar ruime ervaring als uitvoerend musicus is daarbij een grote inspiratiebron. Plezier in het leren staat hoog in haar vaandel; zo hoopt ze elke leerling te kunnen uitdagen zich te ontplooien tot een zelfstandige, 'taalvaardige' musicus. Mieke beschikt over ruim vijfentwintig jaar ervaring als docent. Ze studeerde fagot bij Adrie Bisschop, contrafagot bij Guus Dral en kamermuziek bij John Mostard en Jos de Lange aan de conservatoria van Maastricht en Amsterdam. Halverwege de jaren '90 behaalde ze haar diploma’s docerend en uitvoerend musicus, evenals de aantekeningen contrafagot en kamermuziek. Ze speelt al bijna dertig jaar in alle landelijke symfonieorkesten en ensembles, waarvan een aantal jaren intensief in het Koninklijk Concertgebouworkest. Ze gaf concerten in vrijwel alle landen van Europa en in Taiwan, Japan, Amerika en Canada. Daarnaast verzorgde ze buitenlandse masterclasses en speelt ze veel kamermuziek. Als docent aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag geeft ze mede vorm aan het nieuwe curriculum educatie. Ze geeft fagotles binnen de verschillende afdelingen en ontwikkelt en coördineert Mieke het programma BASIS (methodiekontwikkeling aanvangsonderwijs voor blazers). Meer info vind je op haar website.

Misschien vind je deze cursussen ook interessant:
De geschiedenis van de sonate VIDEOLESSEN De geschiedenis van de sonate VIDEOLESSEN

De Geschiedenis van de sonate in 5 videolessen van anderhalf uur. Docent Erik Visser belicht de sonate door de eeuwen heen vanuit een historisch perspectief.Bij elke les krijg je: - een lijst met muziekfragmenten (op YouTube en op Spotify) met toelichting en een muziektermenlijst - bladmuziek van de geluidsfragmenten. Totaal meer dan 50 geluidsfragmenten met bladmuziek!Onze videolessen zijn professionele filmopnamen van lessen die je in je eigen tempo kunt volgen... lees meer