235070 - Klankduiken
Deze cursus is volgeboekt. Schrijf je in voor de reservelijst voor kans op een plaats.
Soort cursus Bijzondere cursussen
Bestemd voor instrumentalisten en zangers. Maximaal 1 pianist
Niveau ♪ t/m ♪♪♪♪
Tijd (-en) 13.00-17.00 uur
Locatie Akoesticum, Ede
Docent(-en) Robijn Tilanus
Prijs Derden: € 120,00 / Leden: € 105,00 / T/m 30 jaar: € 52,50
N.B.: De prijs is inclusief koffie/thee
Max. aantal deelnemers10
Uiterste inschrijfdatum19 oktober 2023   De inschrijving voor deze cursus is gesloten.

Klankduiken is een kort stukje muziek van pakweg dertig seconden improviseren en daar intens naar luisteren. Ondanks haar kortheid heeft een klankduik zeggingskracht en het vermogen om mensen te raken. Een klankduik kan uit meerdere tonen bestaan, maar één toon kan voldoende zijn. De clou is, dat je die ene toon (of meerdere tonen) met een enorme intensiteit en aandacht speelt, waardoor er iets verandert in je bewustzijn. Je komt in het hier en nu terecht en je muziek krijgt meer zeggingskracht. Je komt in de flow en je wordt één met je muziek. Iedereen die ervoor open staat, kan dit leren, op elk niveau.
In de cursus leer je klankduiken, in vier eenvoudige stappen. We besteden in de cursus ook aandacht aan hoe je vanuit een klankduik verder kunt groeien naar een bestaande compositie of naar een langere improvisatie met elkaar. Daardoor gaat alles wat je speelt vanzelfsprekender en bezielder klinken. Het boek Klankduiken krijg je mee naar huis als aanvulling op de cursus... meer informatie

Reacties van cursisten

Op de eerder bij Huismuziek gegeven cursus Leren improviseren:
'Ik ben aangemoedigd in mijn eigen ontwikkeling. Ik heb vooral geleerd om vrijer te worden en meer zelfvertrouwen te krijgen'.
'Liefdevolle en gepassioneerde docente die helemaal boven haar vak staat en veel weet'.
‘Bijzondere, uitstekende docente, attent en alert; voor mij een unieke aanpak.’
‘Heel kundig, zowel vanuit praktijkervaring als vanuit theorie, met veel respect voor iedereen.’

klankduiken
Robijn Tilanus

Robijn Tilanus is improvisatiecoach, auteur, improvisatiepianist en componist. Ze begon op haar 7de met pianospelen en volgde lessen bij o.a. Jan Wijn, Willem Brons, Jet Röling en Frank Mol. Naast het staatsexamen klassiek piano behaalde ze ook het doctoraalexamen biologie. Robijn schreef drie boeken over muziekimprovisatie, die samen de trilogie ‘musiceren via hart, handen, hoofd’ vormen. In Klankduiken: moeiteloos musiceren voor iedereen staat het hart centraal. In Vrij spel: de zeven facetten van improviseren de handen en in Kwintessens: een praktische benadering van de harmonieleer het hoofd. Daarnaast componeerde zij o.a. de bundel Again and again: composities voor pianosolo die uitnodigen tot improvisatie. Robijn heeft honderden trainingen, masterclasses, lezingen en workshops gegeven in heel Europa. Zij is oprichter en eigenaar van de Improvisatie Academie en heeft inmiddels vele duizenden mensen geïnspireerd om te gaan improviseren. Ze treedt regelmatig op, vrijwel altijd in geïmproviseerde voorstellingen. Zij speelt ook (alt)viool, altblokfuit, djembé, cajon, conga, bongo’s en marimba. Meer informatie op haar website.

Misschien vind je deze cursussen ook interessant: